Nasycen sa vracia – rozhovor.

„Chceme si zahrát muziku, kterou bychom mohli  sami poslouchat.“  Říká v tomto rozhovoru  zpěvák, skladatel a klávesista Raven a frontman pražské kapely Nasycen, která se v loňském roce po předlouhé pauze vrátila opět na scénu.

O: Ravene, kapela Nasycen už tu jednou byla a měla určitě svoje  fanoušky, to bylo myslím na přelomu 80 a 90. let. To už je dlouhá doba. Co vás přimělo, že jste se dali opět dohromady?
Před dvaceti lety jsme se vydali každý svou cestou, a to především profesně. Já jsem celou tu dobu psal písničky, které vycházely na mých deskách, hrál sám  i s různými kapelami (např. Neřež), dělal filmovou a scénickou muziku. Kluci se věnovali jiným věcem  s výjimkou Pavla Ivanovského, který prošel spoustou kapel, včetně komerčně úspěšného Premiéru. Potkávali jsme se na různých mejdanech, křtech mých desek nebo Iljových knih  a po pár panácích jsme si vždycky slibovali, že to znovu rozjedeme. Nasycen byl vždycky spousta energie a radosti a tak nám přišlo líto nechat ji jen tak vyšumět. Jenom to trošku dlouho trvalo. Až v minulém roce jsme se seznámili s bezmála o generaci mladším kytaristou Zdeňkem Divokým, postavili koncertní program a na zkoušku s ním objeli Čechy a Moravu. Zjistili jsme, že to jde a že nás to baví.

O: Jakou podobu má Nasycen teď?
Nasycen byl vždycky žebřiňák nebo možná kamion na přepravu témat. Témat takových, která nám připadají smysluplná a podstatná. Nechceme si jen tak zahrát, k tomu máme dost příležitostí jinde. Věřím, že dokážeme i teď prohrábnout oheň a oslovit posluchače živou muzikou a naléhavýni texty. Z původní party se nám dochoval bubeník Pavel Ivanovský, baskytarista Ilja Kučera ml. a já. Už jsem zmiňoval kytaristu Zdeňka Divokého – to je nová krev se vším, co tenhle příměr znamená.

O:  Můžeš trochu poodhalit dramaturgii vašich koncertů?
Ale já nevím, mají-li naše koncerty nějakou dramaturgii. Možná, že si libujeme v kontrastech, když za sebe zapojujeme v podstatě prog- rockové tvrdší novinky Nasycenu s akustickými šansony z mých desek. Teď se snažíme hlavně do tohohle vláčku zapojovat čerstvé písničky na novou desku hned, jak je nazkoušíme. Tak doufejme, že se nám ten Orient expres někde nevyfláká..

O: Jaké máte plány v nejbližší budoucnosti?
Od srpna do října točíme nové album Nasycenu a od toho se všechno odvíjí. Snažíme se co nejvíc koncertovat a mezi tím zkoušíme, takže si za chvíli určitě polezeme na nervy. Měl jsem v uplynulých letech možnost pracovat ve studiu s českou muzikantskou elitou, a tak si myslím, že na sebe budeme při natáčení dost přísní. Moje nejnovější sólové CD Košile vyšlo loni v listopadu, takže ho budu ještě nějaký čas koncertně i jinak prezentovat a v hlavě nosím ještě nějaké další projekty, které bych rád dotáhl dřív, než se pustím do další své desky.

O: Koho by měla vaše muzika oslovit především?
Chceme hrát takovou muziku, kterou bychom sami poslouchali. S potěšením jsme si všimli, že na naše koncerty chodí i mladší diváci, než jsme my. A tak se zdá, že nemáme nějak prapodivně vykloubený vkus. Asi v tom bude cítit muzika, na které jsme vyrůstali, třeba Genesis, Gabriel, nebo Sting, ale jsme už dost velcí kluci na to, abychom to dokázali dělat po svém.

O: Máš nějaký vzkaz pro návštěvníky vašich koncertů?
Ano, samozřejmě: Přijďte.

O: Vaše nejbližší koncerty?
11.4. – Praha
12.4. – Liberec
19.4. – Jablonec

Další informace naleznete na:
www.nasycen.cz

www.facebook.com/nasycen

www.bandzone.cz/nasycen
www.soundcloud.com/nasycen

Zdroj: Ivana Babková