Najväčšia športová charitatívna akcia sa včera začala: „CEZ SLOVENSKO NA BICYKLI“ vyrazí v piatok aj prezident ANDREJ KISKA! 

V pondelok, 1. júna  na Slovensku odštartovala unikátna športová charitatívna akcia. V priebehu tohto týždňa prejde za 5 dní na bicykli cez Slovensko pelotón, ktorý tvoria hendikepovaní športovci.

Garde im robí množstvo známych slovenských osobností. Spoločnými silami tak upozorňujú na potrebu pomáhať hendikepovaným ľuďom a ich rodinám, ale i sociálne slabým v odľahlých častiach Slovenska. Najväčšie športové charitatívne podujatie svojho druhu na Slovensku sa koná vo vybraných mestách už po ôsmykrát.

FullSizeRender

Pomáhajú napriek vlastnému hendikepu 

Cez Slovensko na bicykli za 5 dní včera vyrazil najväčší cyklopelotón zložený z hendikepovaných športovcov a osobností z rôznych oblastí spoločenského života, ktorí sa ich rozhodli podporiťOrganizátorom veľkého charitatívneho cyklopodujatia je občianske združenie Parasport24 a jeho zakladateľ Miroslav Buľovský, ktorý charitatívnu cyklistiku organizuje už osem rokov.  Ako vysvetľuje, vďaka rokom praxe s realizáciou kolektívnych charitatívnych podujatí, si uvedomil, že skutočne efektívne sa dá hendikepovaným ľuďom u nás pomáhať len, keď sa spojí množstvo osobností a ak sa o potrebe pomáhať bude hovoriť nahlas. Jedine tak sa na Slovensku podarí vytvoriť silu, ktorá prekoná ťažkosti, ktorým musia dennodenne čeliť hendikepovaní ľudia ako jednotlivci. O to unikátnejšie je práve podujatie „Cez Slovensko na bicykli“, ktorého sa zúčastňujú a tvoria ľudia, napriek svojmu hendikepu schopní pomáhať iným.

IMG_8077

Pomôže aj POLEMIC, Martin Šmahel či Bibiana Ondrejková

Aktuálny ročník podujatia Cez Slovensko na bicykli za 5 dní odštartoval včera, 1. júna v Trenčianskych Tepliciach a skončí sa 5. júna  v Spišskej Novej Vsi. Celkovo prinesie zastávky v až 24 mestách či obciach a jeho účastníci absolvujú za 5 dní na bicykloch až 420 kilometrov. Akciu podporia svojimi koncertmi spevák Martin Harich, ktorý zaspieval včera na konci prvej etapy v Púchove a skupina Polemic, ktorá vystúpi 5. júna v Spišskej Novej Vsi a akciu tak uzavrie.

Podujatie podporili desiatky osobností z rôznych oblastí verejného života – herci (Přemysl Boublík, Bibiana Ondrejková, Zuzana Vačková), hudobníci (Jakub Petraník, Martin Harich, Katka Landlová), športovci (Martin Šmahel), redaktori i moderátori (Marián Lechan, Ján Mečiar, Samuel Migaľ, Janka Košíková, Ján Žgravčák a Ján Grexa). Viaceré osobnosti sa akcie zúčastňujú kontinuálne už roky.

FullSizeRender1

K pelotónu sa pripojí aj prezident ANDREJ KISKA!

Dobré meno a sila podujatia Cez Slovensko na bicykli za 5 dní tento rok výrazne rastie. Dôkazom sú čoraz silnejšie mená osobností, ktoré hendikepovaných športovcov podporujú osobnou účasťou v cyklopelotóne. Tentokrát sa na bicykel posadil aj Richard Lintner, úspešný hokejista a aktuálny horúci kandidát na nového prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja. „Okrem toho, že táto akcia má už dlhoročnú tradíciu, stretáva sa tu pravidelne fantastická partia ľudí.  Pri všetkých pracovných povinnostiach, ktoré mám predovšetkým v posledných mesiacoch, tu môžem spojiť príjemné s užitočným – človek si tu s priateľmi „vyvetrá hlavu“ a zároveň spoločne podporíme zmysluplnú vec. Celá táto akcia mi dáva naozaj krásny zmysel,“ hovorí Richard Lintner, ktorý je súčasťou podujatia prvý, no ako sa zdá, pravdepodobne nie poslednýkrát…

Richard Lintner však nie je jediným prekvapením tohto týždňa, ktorý sa na Slovensku nesie v znamení bicyklovania za dobrú vec. K unikátnemu cyklopelotónu sa v piatok, 5. júna uprostred poslednej etapy pripojí aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý bude s pelotónom bicyklovať od 10:30 do 12:00 na vlastnom bicykli z Novej Lesnej  až do Popradu. „Prezident SR sa rozhodol projekt podporiť z dvoch dôvodov – ide o unikátny projekt s krásnym poslaním a tiež spája ľudí pre dobrú vec,“ vyjadrila sa na margo podpory podujatia osobnou účasťou Andreja Kisku Mgr. Vladimíra Ledecká z Kancelárie prezidenta SR.

Trasa podujatia Cez Slovensko na bicykli za 5 dní 2015:
1.6. Trenčianske Teplice – Trenčín – Nemšová – Tuchyňa – Púchov  (na konci sprievodný koncert Martina Haricha v STC Púchov)
2.6. Púchov – Bytča – Žilina – Stará Bystrica – Oravská Lesná
3.6. Oravská Lesná – Lokca – Oravský podzámok – Pokrývač – Lúčky – Bešeňová
4.6. Bešeňová – L. Mikuláš – Hybe – Tatranská Štrba
5.6. Štrbské Pleso – Nový a Starý Smokovec – Dolný Smokovec – Poprad – Spišský Štvrtok – Spišská Nová Ves (záverečný koncert, skupina Polemic )

Zdroj: SOUL FOR SHOW
Foto: Parasport24