Najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe sa otvára širšej vekovej kategórii. Pozýva na koncert Slovenskej filharmónie, ale aj Simy Martausovej!

Trenčianske Teplice, 28. júna 2018 – Hudobné leto Trenčianske Teplice oslavuje už 73. ročník. Najstarší festival hudby v strednej Európe sa začína 4. júla. Pripravené sú koncerty a predstavenia pre rôzne vekové kategórie, no niektorými vystúpeniami sa festival vráti do svojich pompéznych začiatkov. Hudobné leto kladie dôraz hlavne na kvalitu programu. Zaradené sú komorné koncerty či interpreti ako Sima Martausová, Lenka Filipová, dvojica Peter Lipa a Milan Lasica, pripravené je aj divadelné predstavenie. Festival trvá dva mesiace a prinesie 12 unikátnych predstavení.

Festival Hudobné leto predstavuje jedno z najstarších vrcholných kultúrnych podujatí mesta Trenčianske Teplice. Je neodmysliteľnou súčasťou už od roku 1937. Vtedy ho charakterizovali predovšetkým honosnosť, klasika a veľkoleposť. V súčasnosti sú Trenčianske Teplice otvorenejšie širšej vekovej kategórii. „Veľkoleposť a tradície festivalu si pripomíname predovšetkým kvalitou programu. Súčasťou sú komorné koncerty, ktoré nám pripomínajú slávnostné chvíle udalostí z vojnových rokov. Snažíme sa ale vyhovieť čo najväčšiemu okruhu návštevníkov, preto sú do Hudobného leta zaradené aj žánre ako pop, folk, jazz či divadelné predstavenie,“ uvádza primátor mesta, Štefan Škultéty. „Pri každom vystúpení sme sa sústredili len na naozaj kvalitných umelcov. Cieľom je obohatenie festivalu o podujatia pre hudobne nevyhranené publikum všetkých vekových kategórií“, dopĺňa organizátorka, Zuzana Danechová.

Program Hudobného leta prinesie počas desiatich týždňov 12 predstavení. Výber hudobných žánrov bol zostavený s cieľom pripraviť kvalitný umelecký program, ktorý zaujme široké cieľové skupiny a ulahodí náročným divákom i širokej verejnosti. 73. Ročník Hudobného leta prinesie to najlepšie z rôznych žánrov hudby: klasika, jazz, gospel, pop, opera, folk a divadelné predstavenie. Tento rok festival otvorí koncert Symfonického orchestra Vác 4. júla v koncertnej sále Kursalonu.

Počas leta sa návštevníci môžu tešiť na koncert Simy Martausovej, štátneho komorného orchestra Žilina, kapely Bashavel, koncertný recitál Dalibora Karvaya a Daniela Buranovského, Sendreiovcov & Kokavakere Lavutára, dvojicu Lipa spieva Lasicu, zoskupenie La Gioia, Lenku Filipovú, vystúpenie Folklórneho súboru Rozsutec a divadelné predstavenie Klamstvo s Emíliou Vášáryovou, Milanom Kňažkom, Gabrielou Škrabákovou a Petrom Šimunom. Záver 6. septembra bude v Kursalone už tradične patriť Slovenskej filharmónii.

Vstupenky na podujatia je možné zakúpiť online prostredníctvom siete ticketportal.sk alebo v Infocentre kúpeľného hotela PAX, v Kursalone Trenčianske Teplice a v KIC Trenčín. Pre kultúrnych nadšencov, ktorí si chcú Hudobné leto vychutnať naplno, bude možné zakúpiť si permanentku vo zvýhodnenej cene.

Kompletný program a viac informácií nájdete na https://www.hudobneleto.sk/program.

O FESTIVALE HUDOBNÉ LETO

Festival Hudobné leto sa prvýkrát konal v roku 1937 a jeho charakter sa menil s meniacim sa režimom od prvej republiky cez vojnové obdobie a socialistickú éru až dodnes. Svojou históriou, tradíciou a kvalitou prerástol regionálny rozmer a stal sa súčasťou slovenskej hudobnej kultúry. Festival bol pravidelne miestom premiérových uvedení diel slovenských skladateľov. V roku 2009 to bola, napríklad, premiéra skladateľa Iľju Zeljenku, v roku 2010 Mariána Lejavu. Pravidelne hostil aj zahraničných interpretov. ​Aj vďaka podpore ministerstva kultúry SR sa zachovala historická a umelecky hodnotná tradícia tohto podujatia a festival sa stal neoddeliteľnou súčasťou kúpeľného mesta a obohatením kultúrneho života mesta a celého regiónu. V súčasnosti sa festival Hudobné leto považuje za najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe.

O MESTE TRENČIANSKE TEPLICE

O Trenčianskych Tepliciach ako o kúpeľoch sa prvý raz hovorí v 13. storočí. Mesto očarí mnohými zaujímavosťami – unikátnym lesoparkom, prezliekarňou v maurskom slohu, medzinárodným filmovým festivalom, pitným prameňom s termálnou vodou, kúpaliskom zasadeným priamo do skaly, najstarším hudobným festivalom komornej hudby v strednej Európe, vyhliadkou s bielym jeleňom, vonkajším bazénom priamo na námestí, neveľkým kinom s atypickými rozmermi. Trenčianske Teplice majú svoje neopakovateľné čaro. Kto ich nenavštívil, nedokáže si ho predstaviť.

Zdroj: TS