Najponk, Jaromír Honzák a Matt Fishwick vydávajú triové album a koncertujú!

Klavírista Najponk, jehož poslední triové album natočené v New Yorku v netradičním obsazení s varhaníkem Ondřejem Pivcem a bubeníkem Gregem Hutchinsonem (It´s About Time, Animal Music, 2010) získalo “Andìla” jako jazzové album roku 2010, inicioval vznik dalšího “ad hoc” triového projektu.

K jeho realizaci přizval předního českého kontrabasistu a skladatele Jaromíra Honzáka a významného anglického hráče na bicí Matta Fishwicka. Album The Real Deal obsahuje Najponkovy aranže známìjšího i ménì známého “standardního” repertoáru (mezi nejslavnìjší kousky patří Ellingtonova “Solitude” a Chaplinova “Smile”), jakož i jednu Najponkovu vlastní skladbu a výlet do tvorby francouzského avantgardisty Erika Satieho. Album bylo nahráno ve Studiu Svárov (Lukáš Martinek), mix probìhl ve studiu Sono Records (Milan Cimfe) a mastering v newyorském studiu DB Plus (Gene Paul). Obal Aleše Najbrta je postaven na fotografiích Adama Holého.

U příležitosti vydání alba uspořádá sestava hráčù, kteří spolu vystupují velmi vzácnì, v České republice sérii koncertù a probìhne i křest alba:
12. dubna – Jazz Fest Brno, Alterna, 19.30 hod.
13. dubna – U Malého Glena, Praha, 19.00 hod. – koncert a křest CD, kmotr Jiří Teml, vstup pro zvané
13. dubna – U Malého Glena, Praha, 21.30 hod.
14. dubna – U Malého Glena, Praha, 21.30 hod.

Album The Real Deal je (jako ostatní tituly Animal Music) ve fyzické i digitální distribuci společnosti Supraphon a bude dostupné na všech dùležitých legálních on-line portálech s hudbou, včetnì supraphonline.cz a itunes.com.

Album The Real Deal obsahuje tyto skladby:
1. Love Letters (Victor Young)
2. I´ll Remember April (Don Raye)
3. Softly As In A Morning Sunrise (Sigmund Romberg)
4. Too Young (Sidney Lippman)
5 Listen Here (Eddie Harris)
6.. Sonora (Hampton Hawes)
7. Just A Closer Walk With Thee (traditional, aranžmá Najponk)
8. Smile (Charlie Chaplin)
9. Wahoo (Bennie Harris)
10. Solitude (Duke Ellington)
11. Based On Bach, Bird And Trane (Najponk)
12. Je te veux (Erik Satie)

najponk

Najponk (* 1972) hraje na klavír od svých devíti let a od téže doby je značnì posedlý jazzem. V roce 1990 založil Najponk Trio a pozdìji kvartet Najponk Q. Získal první místo v mezinárodní soutìži jazzových pianistù v Ostravì v roce 1995 a pozdìji byl přizván do projektu Českého rozhlasu Tribute to Thelonious Monk. Mezi hráče, se kterými za své dosavadní kariéry vystupoval a spolupracoval, patří Janusz Muniak, Dave Liebman, Piotr Baron, Osian Roberts a George Mráz. Ať již sólovì nebo v Najponk Triu vystupuje Najponk na jazzových festivalech od ruského Novosibirsku až po britský Cheltenham a absolvoval i prestižní A Trane Jazz Club v Berlínì. Najponk Trio bylo mnohokrát zvoleno kapelou roku, poprvé v roce 1998 v anketì České jazzové společnosti. Za své sólové album “Just About Love“ dostal Najponk cenu „Andìl 2001“ v kategorii Jazz & Blues. Album „Going It Alone“ bylo ocenìno roku 1999 v anketì časopisu Harmonie. Najponk se po delší hudební pauze vrátil k jazzu v roce 2009 a téhož roku rovnou vydal dvì alba. Následující album, natočené v triu s varhaníkem Ondřejem Pivcem a bubeníkem Gregory Hutchinsonem v netradičním obsazení fender piano – hammond – bicí získalo „Andìla“ jako jazzové album roku 2010. O Najponkovì hře napsal Prague Post: „Pianista Najponk hraje přímočarý jazz, v nìmž tvoří invenční, originální sóla a alchymii, která je čistým kouzlem. Vzrušující improvizátor, kombinuje svìžest Oscara Petersona s výstřední perfektností Thelonia Monka a s klasickým nádechem Wyntona Kellyho a Red Garlanda.“ Mezi jazzovými muzikanty a příznivci je Najponk znám jako sbìratel jazzu s encyklopedickou znalostí prakticky všeho, co se jazzu týká. Je považován za jednoho z nejvìtších českých znalcù tohoto žánru. Jako posluchač však o sobì Najponk říká, že má daleko širší zábìr: od Led Zeppelin přes Megadeth, Beatles, Franka Sinatru, až po klasiku. Jeho životním smyslem je swingující rytmus.

Sólová diskografie:
Najponk Trio: Birds In Black (Gallup Music, 1999)
Najponk: Going It Alone (Cube-Metier, 2000)
Najponk: Just About Love (Cube-Metier, 2001)
Najponk Trio: Ballads, Blues & More (Cube-Metier, 2001)
Najponk Trio: Autumn In New York (Cube-Metier, 2003)
Najponk, George Mraz, Martin Šulc: Night Lights (CzechArt, 2009)
Najponk: Just For My Friends (Cube-Metier, 2009)
Najponk, Ondřej Pivec, Gregory Hutchinson: It’s About Time (Animal Music, 2010)
Najponk, Jaromír Honzák, Matt Fishwick: The Real Deal (Animal Music, 2012)

Jaromír Honzák (*1959) se na české jazzové scénì pohybuje od počátku 80. let, kdy ukončil studium na konzervatoři. Se Zdeňkem Zdeňkem, Františkem Kopem a Martinem Šulcem založil skupinu Naimä, nejvýraznìjší mladou jazzovou kapelu 80. let. Brzy se stal univerzálním doprovazečem, jehož talentu využily osobnosti jako Karel Rùžička, Emil Viklický, Karel Velebný, Vojtìch Eckert, ale také Bratři Ebenové (s nimiž nahrál všechna alba a s nimiž stále pravidelnì koncertuje) a Iva Bittová (s níž účinkoval v sestavì Čikori a podílel se i na dvojalbu Bílé inferno). Honzákova interpretační činnost brzy přesáhla československé hranice; účinkoval na řadì jazzových festivalù po svìtì. Mezi zahraniční osobnosti, které doprovázel, patří např. Art Farmer, Phil Wilson, Don Friedman, Alan Praskin, Giovanni Basso nebo Victor Lewis. V roce 1989 obdržel Jaromír Honzák stipendium na prestižní bostonské Berklee College of Music, kde studoval tři semestry a mezi jeho spolužáky zde patřili např. Jorge Rossy, Kurt Rosenwinkel, Chris Cheek nebo Roy Hargrove. Po návratu z USA Jaromír Honzák začal rozvíjet své představy o vlastní hudbì a dosud natočil pìt autorských alb, z nichž tři poslední obdržela cenu „Andìl“ za nejlepší jazzové album roku, album „Little Things“ vyhrálo též anketu České jazzové společnosti o album roku. Spolu s Honzákem na uvedených albech účinkují například vynikající polští jazzmani saxofonista Piotr Baron, klavíristé Kuba Stankiewicz (spolužák z Bostonu) a Michal Tokaj a bubeník Lukasz Zyta, přední kytaristé David Dorùžka, Christian Rover či Peter Binder či další spolužáci z Bostonu bubeník Jorge Rossy a saxofonista Chris Cheek. V roce 2003 bylo založeno jazzové oddìlení Vyšší odborné školy Jaroslava Ježka, na jehož vzniku se Jaromír Honzák podílel a které nyní vede. Je tak jedním z patronù současného rozkvìtu mladé jazzové generace, na pùdì jím vedené „vošky“ byly založeny kapely Vertigo Quintet, Ondřej Pivec Organic Quartet, Infinite Quintet, Points a řada dalších. Projekt kapely FACE OF THE BASS je Honzákovým druhým hlavním projektem, jehož debutové album vyšlo v březnu 2011 (Animal Music) a získalo nominaci na cenu Andìl v kategorii jazz a blues. Honzák dále účinkuje v sestavì Sato San To a ve skupinì Bratří Ebenù.

Sólová diskografie:
Jaromír Honzák: Getting There Together (PJ Music, 1995)
Jaromír Honzák: Earth Life (Cube-Metier, 2000)
Jaromír Honzák Quintet: Present Past (Indies, 2003)
Jaromír Honzák Quartet: A Question To All Your Answers (Animal Music, 2007)
Jaromír Honzák Quintet: Little Things (Animal Music, 2009)
Face of The Bass (Animal Music, 2011)
Najponk, Jaromír Honzák, Matt Fishwick: The Real Deal (Animal Music, 2012)

Matt Fishwick (*1976) je jedním z nejvíce vyhledávaných anglických jazzových bubeníkù. Narodil se v Manchesteru spolu se svým dvojčetem – Stevem Fishwickem, nyní významným trumpetistou. Ještì jako teenager Fishwick vstoupil v Manchesteru na místní jazzovou scénu, kde doprovázel hudebníky, kteří jsou nyní proslulí v Anglii i v Evropì. V roce 1994 se Fishwick přemístil do Londýna a začal studovat na Royal Academy of Music; zde se seznámil se spoustou vynikajících hudebníkù své generace a začal pùsobit na londýnské jazzové scénì. Mezi jeho časté spolupracovníky patří Tom Cawley, Gareth Lockrane, Orlando Le Fleming, jakož i saxofonista Osian Roberts, s nímž a se svým bratrem Stevem spolupracoval nejčastìji a společnì vydávali alba pod hlavičkou Osian Roberts / Steve Fishwich Quartet. Fishwick mìl příležitost spolupracovat s celou řadou dalších vynikajících hudebníkù v Londýnì a v USA, jako jsou Mike Carr, Dave Cliff, Jim Mullen, Scott Hamilton, John Bunch, Kenny Davern, Howard Alden, Harry Allen, John Goldsby, Michael Moore, Randy Sandke, Warren Vache, Allan Vache, Phil Flanagan, John Colianni, Ken Peplowski a řada dalších. V letech 2004 – 2009 žil Fishwick v New Yorku a pùsobil na tamní frekventované jazzové scénì, nyní žíje zpìt v Londýnì, kde vede vlastní kvartet a kvintet společnì s bratrem Stevem.

COVER

Najponk: www.najponk.com
Jaromír Honzák: www.jaromirhonzak.com
Matt Fishwick: www.mattfishwick.net
Oficiální stránka Animal Music: www.animalmusic.cz

Katalogové číslo alba: ANI 030-2
EAN: 8594155996018
design obalu CD © Aleš Najbrt (Studio Najbrt), 2012
fotografie na obalu CD a v tiskové zprávì © Adam Holý, 2012
© Petr Ostrouchov (Animal Music), 2012

Zdroj: 2media.cz, s.r.o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET