Najlepšie knihy roka: už ste ich čítali?

Chcete, aby vaše deti prežili detstvo aj bez hlučných upozornení a blikajúcich monitorov, ktoré bombardujú ich zmysly? To, že je dnešný online svet stresujúci, vieme všetci. Čo dokáže spôsobiť v detskej mysli, si možno ani nevieme predstaviť. Zrejme nastal ten správny čas na to, aby si vaše dieťa zamilovalo čítanie. Čítanie klasických kníh, ktoré odloží do svojej budúcej knižnice.

Vypnite televíziu a odpojte Wi-Fi. Zo začiatku budete musieť znášať plač a možno aj nepríjemné reakcie detí. Ak to spolu pretrpíte a vytvoríte si nový zvyk = poobedné/večerné čítanie, dáte mu omnoho viac než len bohatšiu slovnú zásobu.

Knihy a čítanie všeobecne rozvíjajú osobnosť a inteligenciu dieťaťa. Nestačí len dobrá škola a krúžky. Prinášame vám 10 dôvodov, prečo by ste svojich najmenších mali povzbudiť k čítaniu.

Vplyv kníh na vývoj mladučkej mysle

  • zlepšovanie vyjadrovacích schopností
  • rozširovanie slovnej zásoby
  • lepšie pochopenie sveta a toho, čo sa deje okolo dieťaťa
  • vplyv na budúci akademický rast
  • rozvoj morálky, etiky, sebauvedomenia, emócií
  • ľahšie osvojenie si písacích schopností
  • rozširovanie obzorov a pohľadu na život
  • budovanie nezávislosti a fantázie
  • učenie sa ľudskosti a možnostiam, ako zmeniť svoj život

Okrem týchto psychologických dopadov čítania na rozvoj dieťaťa sú knihy  aj skvelou formou zábavy.

Detské knihy rýchlo a pohodlne

Ak sa vám nechce tráviť hodiny v kníhkupectve, vyberte si čítanie pre svojich najmenších online, zo stoviek kúskov a dokonca na jednom mieste. Na Mall.sk nájdete detské knihy pre všetky vekové kategórie rozdelené na:

  • beletriu do 10 rokov
  • beletriu nad 10 rokov
  • leporelá
  • náučnú literatúru do 10 rokov
  • náučnú literatúru nad 10 rokov

Výber najlepších kníh pre deti, ktoré oceníte aj vy

A teraz pár konkrétnych tipov na čítanie, ktoré vaše dieťatko obohatí. Niektoré z kníh určite poznáte, dokonca ste ich možno aj čítali, pretože sú jednoducho nadčasové vhodné pre všetky generácie.

1. Malý princ od Antoine de Saint-Exupéry – beletria do 10 rokov

Nestarnúca klasika, pre malých aj veľkých. Malého princa sa jednoznačne oplatí mať doma a vracať sa k nemu. Vekom si ho vyložíte trocha inak než za detských čias.

Dej sa začína na púšti, kde musel pilot núdzovo pristáť so svojím lietadlom. Ďalšie ráno ho prebudí zvláštny hlások – Malý princ. Ten sa nečakane ocitol na Zemi. Je zvedavý, pretože sem prišiel z inej planéty. Princ premýšľa o detstve, mladosti a hľadá životnú múdrosť. Učí sa zodpovednosti a tomu, že každá ľudská bytosť je jedinečná.

Ide o jedno z najvýznamnejších diel svojho druhu a určite by u vás nemalo chýbať.

2. ATLAS MÝTOV – Mýtický svet bohov  od Thiango de Moraes – beletria nad 10 rokov

Atlasy môžu byť niekedy otravné, no pre detské zvedavé oči je to priam dokonalý výber. Atlas mýtov vašim najmenším priblíži prastaré kultúry a stvorenie sveta. Stretnete sa s predstavou sveta ako obrovského stromu alebo ako horou, ktorá je hore nohami. Naši predkovia tiež verili, že zem leží na chrbte gigantickej korytnačky.

Dozviete sa o pôvodných obyvateľoch Severnej Ameriky, Aztékoch alebo Janomamoch v Amazónii. Kniha tiež približuje európske staré mýty, ale aj slovanských bohov či polynézsku kultúru.

3. Pre najmenších leporelo: Kolektív: Knižky vo vežičke – Zvieratká

Knižkami môžete vzdelávať aj tých najmenších. Vsaďte na pestrofarebné leporelo o zvieratkách.

Široký výber nájdete aj medzi náučnou literatúrou pre škôlkárov, no aj školákov. Stačí sa len rozhodnúť, ktorým smerom sa vydáte. Či sa budete venovať najprv vesmíru, prírodovede alebo slovnej zásobe.

Zdroj: PR