Najdepresívnejší deň v roku v Ticho a spol.

Blue Monday označuje údajne najdepresívnejší deň v roku a každoročne vychádza na tretí januárový pondelok. Zámerom Blue Monday nikdy nebolo, aby tento deň vyznieval negatívne, ale skôr aby inšpiroval ľudí k činom a odvážnym životným rozhodnutiam. Snahou je spochybniť negatívne správy a vyvrátiť melancholické zmýšľanie spojené s januárom. Pri tejto príležitosti v divadle Ticho a spol. pripravili večer venovaný povedomiu o duševnom zdraví a starostlivosti oň.

V pondelok 15. januára program podujatia začína o 18:00 prednáškou na tému pozitívna psychológia v praxi. V našej spoločnosti sa veľa hovorí o polarizácii a extrémoch v rôznych témach, a inak tomu nie je ani keď hovoríme o našom vnútornom prežívaní. Buď máme depky, alebo sme extrémne šťastní. Častokrát sa ani sami nevyznáme vo svojich emóciách a o to ťažšie pre nás môže byť hovoriť o nich s druhými ľuďmi. To, že je nám niekedy ťažko, je považované za zlé a okolie sa nás snaží instantne opraviť. Existujú však emócie, ktoré sú zlé alebo dobré? V deň, ktorý je označovaný za najdepresívnejší v roku, sa pozrieme na to, ako sa na šťastie pozerá veda, či nám vlna pozitívneho sebarozvoja nepriniesla len viac nešťastia a možno dostanete na záver aj zaručený tip, ako byť stále šťastnými.

Ďalším bodom programu je divadelné predstavenie v podaní mladého zoskupenia 2 črepy s incenáciou Jak ti dupou králíci?. Inscenácia trefne poukazuje na ťažkosti s pochopením a prijatím toho menej príjemného prežívania a nastavuje zrkadlo našej úprimnosti voči sebe a ochote príjmať druhých s celou paletou toho, čo život prináša. Autorky kladú dôležité otázky typu či je hovoriť o svojom reálnom emočnom stave hrdinstvo alebo neodpustiteľný zločin?

Na záver večera zahrá slovenský alt-folkový pesničkár, ktorý si hovorí Zabiť Františka. Vo svojej tvorbe kĺbi indie-pop a česko-slovenský folk. Výrazným prvkom je jeho clivý a podmanivý hlasový prejav podčiarkujúci intertextuálne bohatú lyrickú časť hudby. V marci 2021 vydal eponymný debutový album, v súčasnosti pracuje na jeho pokračovaní.

Vstupenky sa dajú kúpiť online cez goout.net alebo hodinu pred začiatkom podujatia na mieste konania.

Zdroj: TS