Nad Bratislavou sa otvorí Adrenalínové nebo!

V sobotu 18. júna budú mať obyvatelia i návštevníci Bratislavy všetkých vekových kategórií možnosť zažiť jedinečný deň zameraný na vzdušné adrenalínové športy v areáli Kuchajdy s bohatým sprievodným programom. Pôjde o vyvrcholenie nultého ročníka podujatia Adrenalínový pohár 2016 s názvom Adrenalínové nebo, partnerom je mestská časť Bratislava – Nové Mesto.

Adrenalínový pohár je medzinárodná súťaž jednotlivcov a družstiev v zoskoku padákom na cieľ. Súťaž prebehne 16. až 18. júna 2016 na Kuchajde, vo štvrtok a piatok  bude voľne prístupná všetkým zvedavcom i záujemcom o tento druh adrenalínového športu. Parašutisti predvedú svoju presnosť pri zoskoku z lietadla z výšky tisíc metrov na doskočisko umiestnené na vodnej hladine jazere Kuchajda, ktorého absolútny stred tvorí iba trojcentimetrový bod. Diváci súťaže uvidia výsledok presnosti zoskoku (nameranú elektronicky) na veľkom dispeji.

Adr_nebo640x360banner

Ako uvádza organizátor Silvio Veselský, nie je jednoduché zrealizovať takýto typ súťaže vzhľadom na výnimočné požiadavky na miesto konania. Miesto konania je dôležitým a určujúcim faktorom celého projektu. Mestská časť Bratislava – Nové Mesto má výnimočné danosti. Jednak kvôli svojej geografickej polohe, ale aj vďaka svojmu rekreačnému areálu Kuchajda.  Súťaž na presnosť pristátia v parašutizme na Slovensku po prvýkrát prinášame do širšieho centra Bratislavy a približujeme tento vzrušujúci šport bližšie k návštevníkom a obyvateľom hlavného mesta. Ak vás láka lietanie a stále ste tak-nejak nenašli odvahu, odporúčam priblížiť sa k nemu napríklad touto formou a navnímať jeho krásu, silu a slobodu,“ dodáva.

V sobotu 18. júna sa otvoria brány Kuchajdy pre širokú verejnosť s rozšíreným programom a občerstvením v areáli. Rodinám i jednotlivcom ponúkne Adrenalínové nebo atraktívne zážitky. Od pravého poludnia prebehne vyvrcholenie súťažných zoskokov padákom na cieľ. Organizátor pripravil aj nevšedné ukážky pestrých vzdušných športov. Ukážky lietania na rýchlych padákoch so zoskokom na vodnú hladinu, simuláciu zásahu špeciálnych jednotiek na vodnej ploche, akrobaciu parašutistov v nevídaných disciplínach. Pripravené sú „letecké“ atrakcie a súťaže pre deti i dospelých s atraktívnymi výhrami (rodinný let balónom, vyhliadkové lety vrtuľníkmi, tandemový zoskok), fotosúťaž aj atrakcie pre najmenších. V prípade priaznivého počasia organizátori pripravujú pre rodiny s deťmi vyhliadkové lety vrtuľníkmi. V piatok a v sobotu podvečer budú mať návštevníci možnosť zalietať si vo vyhliadkovom teplovzdušnom balóne. Zoznam a ceny atrakcií nájdete čoskoro na stránke organizátora www.adrenalinovenebo.sk.

Spoluorganizátorom Adrenalínového neba je občianske združenie SOSA o.z. – Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. Od svojho vzniku v r. 2009 je vytúženým cieľom SOSA pomôcť Slovensku získať členstvo v Európskej vesmírnej agentúre (ESA) a rozvíjať kozmické aktivity na našom území. Vo svojom prezentačnom stánku vystavia napríklad maketu prvej slovenskej družice, ktorá vyštartuje do vesmíru v júni 2016. Návštevníkom SOSA ponúkne možnosť vyskúšať si simulátor kozmického letu i predvádzačku reálnych kozmických skafandrov.

Hlavným hosťom Adrenalínového neba bude ruský kozmonaut Alexej Archipovič Leonov, v súčasnosti žijúca legenda. V roku 1965 ako prvý človek uskutočnil voľný výstup do otvoreného vesmíru. V rámci sovietskeho mesačného programu bol trénovaný za veliteľa lunárneho modulu. Velil vesmírnej lodi Sojuz, ktorá sa v roku 1975 spojila na obežnej dráhe s americkou loďou Apollo. Projekt mal názov  „Apollo Sojuz Test Project“. Tlmočená konferencia s pánom Leonovom spojená s autogramiádou sa uskutoční v sobotu 18.júna v Polus City Center o 15:00 hod. Následne príde stále aktívny 80-nik do areálu Kuchajdy do stánku SOSA, bude možné odfotografovať sa s ním a získať jeho autogram.

Vo večerných hodinách ponúkne Adrenalínové nebo koncerty slovenských hudobníkov. Publikum zahreje nápaditý  Isobutane, vystrieda ho hitová skupina Nocadeň a deň venovaný vzdušným adrenalínovým športom na Kuchajde zakončí bláznivá kapela Karpina so svojou pyrotechnickou šou.

Adrenalínové nebo 2016
Bratislava, areál jazera Kuchajda

štvrtok 16. 6.
12:00 – 19:00 hod. Adrenalínový pohár 2016, tréningové zoskoky (vstup voľný)

piatok 17.6.
12:00 – 19:00 hod. Adrenalínový pohár 2016, súťažné zoskoky (vstup voľný)
od 18:00 hod. vyhliadkové lety balónom

sobota 18.6. Deň pre verejnosť
od 12:00 do 22:00 hod. súťažný i sprievodný program (priebežne počas celého dňa)
12:00 – cca 18:30 hod. Adrenalínový pohár 2016 – finálové zoskoky, vyhlásenie výsledkov
15:00 – 16:00 hod. konferencia pre verejnosť s A. A. Leonovom, Hlavná rotunda,

Polus City Center (vstup voľný)
od 12:00 – 18:00 hod. vyhliadkové lety vrtuľníkmi
od 18:00 hod. vyhliadkové lety balónom
18:30 – 22:00 hod. hudobný program

Usporiadateľ (prihlášky do súťaže, cenník atrakcií): www.adrenalinovenebo.sk
Predpredaj vstupeniek cez sieť Ticketportal: https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=22342
Dôchodcovia (osoby nad 60 rokov), ZŤP a deti do 12 rokov majú vstup voľný.
FB event: https://www.facebook.com/events/129548557460372/

AdrenalinoveNebo2016_Plagat_720

Zdroj: Silvio Veselský