Na štyri dni sa v Bratislave usídlia austrálske firlmy, začína sa Aussie film fest.

Zajtra sa v Bratislave začne  prvý ročník Austrálskeho filmového festivalu. Štvrtkový program bude na pôde VŠMU, séria piatich celovečerných filmov, úspešných tak u domáceho publika ako aj na prestížnych svetových festivaloch, sa začne premietať v kine Mladosť v piatok 4. decembra 2015.

Otváracím filmom je road movie Posledné taxi do Darwinu. „Aussie Film Festival“ potrvá do nedele 6. decembra; ide o  recipročný projekt k Českému a slovenskému filmovému festivalu v austrálskych mestách.

hlavicka

Road movie Posledné taxi do Darwinu patrí aktuálne v Austrálii k filmovým novinkám a figuruje v päťke najnavštevovanejších titulov domácej kinematografie. Je o taxikárovi Rexovi, ktorý sa rozhodne nevyhýbať sa viac ľuďom niekde v úzadí, ale skutočne žiť. Film naštartoval svoju medzinárodnú kariéru na filmovom festivale v Toronte v septembri tohto roku. Prvý ročník slovenskej časti Aussie Film Festu otvorí deň po prezentácii súčasného austrálskeho filmu na VŠMU v piatok 4. decembra 2015 o 18.30 hod. v kine Mladosť film.

Slovenskí diváci budú mať príležitosť vidieť nové austrálske filmy a to v čase, keď sú ešte nasadené aj v domácich kinách a tak si urobiť prehľad o súčasnej austrálskej kinematografii. Rovnako ako Posledné taxi do Darwinu aj film Dcéra sa v premiére uviedol na prestížnom festivale, tohto roku v Benátkach, excelujú v ňom herecké hviezdy austrálskeho filmu: Geoffey Rush, Ewen Leslie, Miranda Otto či Sam Neill. Film Babadook získal titul Najlepší austrálsky film roku 2014, rodinná snímka Papierové lastovičky patrí u austrálskeho publika k návštevníckym hitom, komédia o láske, sexe a vzťahoch v netradičnej podobe Malá smrť zas získava ceny publika takmer všade, kde sa premieta.

Študentov, pedagógov, ale aj verejnosť čaká zajtra (vo štvrtok 3. decembra 2015) v kinosále Filmovej a televíznej fakulty VŠMU workshop o súčasnej austrálskej filmovej produkcii, so začiatkom o 15.15 hod. a Projekcia bloku austrálskych krátkych študentských filmov sa začne  bezprostredne po skončení, o 16.00 hod. Vstup na štvrtkový program je voľný.

Producentkou Aussie Film Festivalu je Silvia Panáková zo spoločnosti Arina Film production, riaditeľkou je filmová publicistka Martina Vacková.

Aussie Film Fest je recipročnou udalosťou k Českému a slovenskému filmovému festivalu v Austrálii, ktorý sa koná v Melbourne, Sydney a Perthu v období september až november. Projekt získal podporu českého Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultúry ČR a Austrálskej ambasády SR vo Viedni.

Všetky informácie o filmoch v programe festivalu nájdete na internetovej stránke www.aussiefilmfest.cz ako aj na facebookovom profile www.facebook.com/aussiefilmfest alebo na twittri https://twitter.com/AussieFilmFest.

Plakat_AFF2015_SK_TISK2_final

Zdroj: Aussie Film Festival 2015