Na Pohode premietnu ukážky z pripravovaného filmu o rómskom holokauste 

Festival Bažant Pohoda rozhodne nie je len hudobným podujatím. Za 19 rokov svojej existencie sa vyprofiloval aj ako dôležitá diskusná platforma, čo svojím sprievodným programom dokazuje aj v aktuálnom ročníku.

Jednou z diskusií, ktoré ponúkne stan časopisu .týždeň, bude aj diskusia Frontline klubu s podtitulom „Anticiganizmus a holokaust – Cesta lesom“. Uskutoční sa v nedeľu 11. 7. 2015 o 11:00, diskutovať budú dokumentarista Robert Kirchhoff, sociológ a aktivista Fedor Gál a moderátor Štefan Hríb.

Kirchhoff, ktorý v roku 2013 zaujal kontroverzným dokumentom Kauza Cervanová a ktorého tvorba sa vyznačuje spracúvaním spoločensky ťaživých tém, momentálne pripravuje multikoprodukčnú dokumentárnu snímku venovanú téme rómskeho holokaustu. Počas Druhej svetovej vojny prišlo o život vyše 500 000 Rómov, mnohí z nich v pracovných a koncentračných táboroch. Kirchhoffov nový film však nemá byť len historickým exkurzom, ale chce tiež hľadať paralely medzi dávnymi zločinmi a nastavením súčasnej spoločnosti na Slovensku, v susednom Česku a ďalších krajinách Európy. Autor na projekte pracuje od roku 2003 a film aktuálne ukončil etapu európskej produkcie nakrúcaním vo Francúzsku, Poľsku a Nemecku.

Celovečerný dokument Cesta lesom, nakrúcaný vo ôsmich európskych krajinách, vzniká v koprodukcii produkčných spoločností HITCHHIKER Cinema a atelier.doc, RTVS a Českej televízie. Projekt finančne podporil Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry slovenskej republiky a Medzinárodný vyšehradský fond. Premiéra čaká Kirchhoffovu novinku koncom budúceho roka. Súčasťou diskusie „Frontline klub: Anticiganizmus a holokaust – Cesta lesom“ bude exkluzívne premietanie ukážok z filmu.

Aktuálne informácie o projekte nájdete na https://thrutheforest.com.

holokaust-pozvanka-mail

Zdroj: Peter Gašparík