Na medzinárodnej výstave cestovného ruchu v Miškolci sa prezentovalo partnerské mesto Košice!

Mesto Košice, ako budúce Európske hlavné mesto kultúry 2013, sa stalo hlavným partnerom medzinárodnej výstavy cestovného ruchu „Menjünk Világgá – Poďme do sveta“ v Miškolci (29. – 31. marec 2012). Trojdňovú výstavu si nenechalo ujsť približne 15 000 návštevníkov a 111 vystavovateľov.

XIX. ročník výstavy cestovného ruchu v Miškolci otvoril hlavný organizátor podujatia, István Bárdos zo Szerviz Iroda a zahraničná zástupkyňa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch v Maďarsku (SACR), Soňa Jelínková. Vďaka zahraničnému zastúpeniu sa po minuloročnej infoceste novinárov a touroperátorov v Košiciach podarilo dohodnúť vzájomnú prezentáciu oboch miest na tohtoročnom veľtrhu. Zahraničná zástupkyňa sa poďakovala obyvateľom Miškolca a okolia za časté návštevy Slovenska a hlavne Košíc a poprosila ich, aby nám zostali verní.

Košice 2013

Výstavu slávnostne otvorili primátori oboch miest. Primátor mesta Miškolc, Ákos Kriza, a primátor mesta Košice, Richard Raši, potvrdili dôležitosť vzájomnej spolupráce oboch partnerských miest v oblasti kultúry a cestovného ruchu. Mesto Miškolc, ako kandidát na EHMK 2010, aj napriek výhre mesta Pécs, v súčasnosti realizuje mnohé vysnívané investičné projekty z pôvodného projektu kandidatúry. Maďarský primátor vyslovil presvedčenie v dobrú spoluprácu a podporu podujatiam Košice 2013 ako aj záujem o vzájomný marketing top podujatí.

Košice 2013

Primátor Košíc, Richard Raši, je presvedčený, že návštevníci metropoly východu si v roku 2013 určite odnesú množstvo nezabudnuteľných zážitkov z kultúrnych akcií, z ktorých mnohé sa realizujú, v rámci strednej Európy, len v Košiciach. Spomenul tiež, napríklad veľmi úspešný koncept festivalu Biela noc, ktorý spolu s Medzinárodným maratónom mieru tvorí program najatraktívnejšieho víkendu v Košiciach (6. – 7. októbra). „Tohto roku chceme na tomto turisticky atraktívnom víkende privítať aj nových návštevníkov z Maďarska,“ uviedol Richard Raši.

Košice 2013

Obaja primátori vyslovili túžbu, aby obyvatelia oboch miest nasledovali trend vývoja domáceho a cezhraničného turizmu. „Až 80% obyvateľov aspoň raz v roku trávi predåžený víkend v susediacej destinácii. Košice a Miškolc sú vzdialené len niečo cez jednu hodinu cesty autom, čo ich predurčuje na aktívny rozvoj predåžených víkendov,“ povedal manažér pre rozvoj a marketing cestovného ruchu Peter Germuška z Košice 2013, n. o.

Košice 2013

Prezentácia bola prepojená aj spoločným kultúrnym programom oboch miest pre návštevníkov. Na galavečeri slávnostným príhovorom privítali hostí István Bárdos (Menjunk Világgá – Szervis Iroda), Soňa Jelínková (SACR Maďarsko) a Peter Germuška (Košice 2013).

Flóra Ondová Reiter z Košice 2013, n. o. odprezentovala pripravované top podujatia v roku 2012 a návštevníkov veľtrhu pozvala do Košíc objaviť neobjavené a zažiť jedinečný predåžený víkend. „Košice sa postupne dostávajú do povedomia našich susedov aj prostredníctvom tradičných i nových formátov. Výsledkom je aj aktívne zapojenie sa mesta Miškolc do festivalu Biela noc. Pripravená bude kyvadlová doprava medzi týmito mestami. Košický samosprávny kraj predstavil investičné projekty realizované v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry, ktoré posilnia kultúrnu infraštruktúru mesta a kraja,“ doplnila Flóra Ondová Reiter z Košice 2013, n. o.

Zdroj: Zuzana Lehotská, Sekcia PR a médiá, Košice 2013, n. o.
Publikoval: Redakcia GREGI.NET