NA! krst knihy Mirky Ábelovej, koncert Modré Hory, Herzog Herzog.

V roku 2012 vyvolala Mirka Ábelová rozruch v literárnom svete víťazstvom v známej literárnej súťaži BÁSNE – nikto, ani samotní porotcovia (Michal Rehúš, Michal Habaj, Peter Šulej) po vyhlásení netušili, že za dvojnásobným pseudonymom sa ukrýva poetka, ktorá debutovala knižkou Striptíz (Ikar,2011).

Mirka Ábelová neustala vo vývoji poetiky pri svojom obľúbenom Bukowskom, ale hľadá stále ďalej. Experimentuje, využíva konceptuálne postupy, čierny humor, iróniu. Forma sa stala takisto dôležitou ako samotný obsah.

Aké básne obsahuje jej nová zbierka Na! budete môcť zistiť na podujatí v utorok 4. marca v KC Dunaj~, kde knižku pokrstíme.

Modré hory patria medzi to najlepšie, čo v slovenskej hudbe máme. Hudobný výber nie je v rámci programu náhodný. Texty Lyrika a Beneho možno považovať za plnohodnotné básne. Každý ich koncert je skutočným zážitkom.

https://www.slnkorecords.sk/sr_artist.php?id=23 
https://www.facebook.com/modrehory

Herzog Herzog je jeden z najzaujímavejších reprezentantov bratislavskej elektronickej hudobnej scény za ostatné obdobie, pričom jeho doménou sú práve živé koncerty. V roku 2013 vydal očakávaný album Sitzfleisch (Exitab label), ktorý je nominovaný na Radiohead Awards v kategórii elektronická hudba.

https://herzogherzog.bandcamp.com/

V rámci programu sa predstaví aj Juraj Zaujec so svojím novým projektom Kerouac Project, kde spieva básne Jacka Kerouaca.

Ukážka z knižky:

Jar
nedeľa pred obedom
hádžem psovi lietajúci tanier
šúcha sa vzduchom voňavým po čistiacom prípravku z reklamy
volá znepokojený otec
či môj frajer
len tak by the way
nevolil náhodou komunistov
nevolil, odpovedám
ale Margaret Thatcherovú nemá rád
je to v klídku, oci
u nás v rodine sme takí
starostliví a aj tolerantní
nemáme iba radi komoušov, radikálnych moslimov, bigótnych
katolíkov, príliš ženských gayov, príliš čiernych Rómov,
Antiameričanov, fašistov, nepracujúcich, dílerov
a chlapov, čo tlčú ženy
je to v klídku, oci

Bio: Mirka Ábelová sa narodila v Bojniciach (1985). Pracuje ako redaktorka v RTVS. Debutovala v kolektívnej zbierke Sólo pre 9 hlasov (Ikar, 2011) a je laureátkou Ceny Ruda Fabryho (Budmerice, 2010). Vydala zbierku básni Striptíz (2011, Ikar). Víťazka súťaže Básne 2012. V tom istom roku vyšli jej básne v rovnomennom zborníku (Básne 2012, KK Bagala) a v zborníku Pulz Vyšehradskej štvorky. Almanach 2012 (KK Bagala, 2012). Zvyšok sa aj tak stále mení.

NA!
krst knihy Mirky Ábelovej
koncerty: Modré hory
Herzog Herzog
Juraj Zaujec (Kerouac Project)
Utorok 4. marca 2014 od 20:00 v KC Dunaj (Nedbalova 3, Bratislava)

line up:
20:00 – Juraj Zaujec (Kerouac Project) 
20:30 – autorské čítanie a krst knihy Mirky Ábelovej Na!
21:00 koncert Modré hory
22:30 Herzog Herzog

NA__vizu_l.2

Zdroj: o.z. literarnyklub.sk