Na krídlach anjelov v Žiari nad Hronom sa rozdávali vianočné hudobné darčeky.

Opäť po roku dňa 16. decembra 2020 ožili aspoň na chvíľu priestory Mestského kultúrneho centra v Žiari na Hronom krásnym podujatím – Na krídlach anjelov. Napriek niekoľkým presunom termínu sa organizátor nevzdával. Občianske združenie Milan Štefánik pripravilo už ôsmy ročník  benefičného koncertu pre osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím s aktívnou podporou mesta.

„Je to výborné, že sa to podarilo. Tešíme sa,“ k reakciám prvých prichádzajúcich hostí niet čo dodať. Pred ich príchodom bolo ale potrebné ešte čo – to spraviť. Na epidemiologické opatrenia upozorňovali hneď pri vchode oznamy. Dobrovoľníci dezinfikovali priestory. Dezinfekčná hliadka mala presné pokyny. Ešte doladiť detaily na pódiu. Zvukové skúšky. A ide sa na ostro.       

Vstup len pre pozvaných. Usadenie do hľadiska. Na pódium vybieha dnešný moderátor a zabávač Richard Vrablec. Na koncert „priletel“ na svojich vrabčiačich krídlach, ako sám povedal, aby rozdal ľuďom „inak obdareným“ dnešný prvý vianočný darček. Úsmev a humor. Kto by sa nezasmial pri jeho inštruktáži ku kovidovému tancu po sediačky. „Je to tanec, kde tancujete iba rukami a podupkávate nohami. Môže vám aj pusa trošku mlieť. Prípadne spievať texty spolu s interpretom, ale to vidieť nie je.“ Vidieť to síce nie je, ale počuť áno. A to i na dnešnom koncerte. Pred hudobným darčekom si pozýva ešte k sebe na pódium Milana Štefánika. Obraz s motívom koncertu „Na krídlach anjelov“ namaľovala maliarka Pavlínka Csápaiová Triščová. Výnimočný, ako každý spod jej štetca. Už len tým, že je maľovaný nohami. Dnes putuje do budovy Zväzu zdravotne postihnutých v Prievidzi. Prevziať si ho prišla Miriama Flimelová.

A už je tu čas na prvého vianočného hudobného hosťa. Pre skupinu BijouTerrier band, bolo samozrejmosťou prijať pozvanie a prísť zahrať, zaspievať. Mladá hardcore punkrocková kapela to roztočila výraznou basovou gitarou. Oprieť sa do bubnov. Piesne pre dnešný deň svedomito vyberali. Niektoré slovíčka v nich museli vymeniť, dávať si pozor. „Ale ide hlavne o muziku. Videli sme, ako si tam podupkávajú…“ Texty? Odkiaľ? No zo života. Vtipné i vážne. Prečo plačeš Vilém? Imagine, Babka Natatrouská a Dedo Momuj. Keď zaznie Pozri, už to „šľape“ naplno. „Je to krásne, že sa na to pripravili, že počúvali. Rytmus vnímajú všetci.“  Členov kapely potešili i farebné transparenty, ktoré sa hneď pri ich príchode na scénu, zdvihli nad hlavy. Potlesk. Zamávanie. Spätná odozva.

Príprava pódia pre ďalší „darček“. Richard Vrablec predstavuje v prestávke zástupcov spoločnosti SPIG. Pomáhajú ľuďom s ŤZP nájsť najvhodnejšie riešenia na odstránenie bariér. Vydávajú časopis Inak obdarení. Ešte predstaviť a upozorniť na dezinfekčnú hliadku.

A ideme „rozbaliť“ druhý hudobný darček. Adam Ďurica. Charizmatický spevák. Muzikant telom i dušou. S neodmysliteľnou gitarou v rukách. Alebo je to Mandolína? Priviedol si i posily. Svoju novú kapelu. „Veľmi sa teším z toho. Želali sme si v minulosti ešte väčšie koncerty, ako sme robili. A tento je možno najväčší významom pre nás. Už som si ani nemyslel, že budeme hrať tento rok.“ Ale podarilo sa. Piesne, ktorých slová sa zrodili z radosti, priateľstva, lásky. Pre veľa detí „inak obdarených“ v obecenstve to bol prvý a zároveň posledný koncert tento rok. A hneď takáto „pecka“ pred Vianocami. Spolu si zaspievali, i keď spoza rúšok, Spolu. Podľa inštrukcií Rišrka Vrableca predviedli tanec pri piesni Zatancuj si so mnou. Ruky nad hlavy. A pomaly mávať. Romantická Holubička. Tej patrí i pár slzičiek v očiach. V Predpovedi počasia nič nového nehlásia. Do kedy? Dovtedy. Tak to vidím ja: „že tie deti sa tešia. Človek má pocit, že na chvíľu je všetko tak, ako má byť. Vidieť usmiatych ľudí je strašne podstatné. Ako sa im smejú oči. Ako tá energia ide do nás.“ Adam by chcel prinášať len tie najlepšie správy. A my Neľutujeme ani jedinú chvíľu dnes strávenú v Žiari nad Hronom. Slovami jeho piesne Na Vianoce, sa naozaj zdá že tento rok sa svet zbláznil. Prianím je zabudnúť na všetko zlé. Posledný koncert tento rok pred živým publikom. „Ja sa teším , že to bolo takto. A že môžem zase niekoľko dní doma žiť z toho, že som bol muzikant.“ My len dodávame, že Pravdupovediac, my sme si zobrali z koncertu oveľa, oveľa viac. Klaňačka a obrovský potlesk.

No ešte jedna povinnosť ostala organizátorovi. O týždeň sú tu Vianoce. A čo by boli Vianoce bez darčekov. Pripravených je dosť. A pre koho? Predsa pre tých, čo si pripravili farebné transparenty, mávadlá. Na kartóne, papieri, či plátne. Farebné i čiernobiele. Darčeky putujú priamo do publika. Radosť je veľká.

A je tu úplný záver. Záver koncertu. Záver tohtoročných podujatí pre ľudí „inak obdarených“. Záver so slovami vďaky vyslovenej organizátorom, dobrovoľníkom, zvukárom, podporovateľom. Spevákom a hudobným skupinám. Všetkým, čo počas tohto náročného roka nevzdávali úsilie a priniesli zážitky ľuďom s postihnutím.

Poslednú „klapku“ sme si zobrali od Riška Vrableca.

„Ďakujem, že som tu mohol byť. Prajem vám šťastné a veselé Vianoce a lepší rok 2021.“

Text: Júlia Platková
Foto: Milan Maršalka
Video: Igor Kolesár