Na Jednom svete budú o cenu medzinárodnej poroty súťažiť filmy o horolezeckej aj hereckej hviezde  

Súťaž dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva na festivale Jeden svet  5. – 11. novembra 2022 prinesie filmy, ktoré sú zrkadlom aktuálnych tém rezonujúcich v našom regióne. Nahliadne aj do domovov ľudí, akými sú napríklad najväčšia lezecká ikona súčasnosti, jedna z najvýznamnejších osobností slovenského filmového plátna, slávny kameraman, ale aj svetoznámy fotograf z Banskej Štiavnice, ktorého Paul McCartney nazýval priateľom.  

Kreatívny dokument Veroniky Liškovej Návštevníci bol už uvedený na prestížnom festivale v Locarne a na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch získal Zvláštne uznanie poroty. Na festivale Jeden svet bude mať slovenskú premiéru. Film sleduje príbeh antropologičky Zdenky, ktorá sa s rodinou presťahuje na nórsky Špicberg, aby tu študovala, ako sa mení život v polárnych oblastiach. Potom, čo si svoj nový domov zamiluje, zisťuje, že v Arktíde nemiznú len ľadovce a večný mráz.

Na Jednom svete bude mať premiéru aj nový film Marek Kuboša +/- 90.  Spovedá v ňom ostatných kolegov, dokumentaristov zo svojej, predošlej, či nastávajúcej generácie. Preberá s nimi ich vášeň pre tvorbu, technické a ekonomické zázemie, mapuje etické hranice, ale zamýšľajú sa aj nad budúcnosťou dokumentu. Plus-mínus deväťdesiat minút nahliadneme do hláv slovenským filmárom P. Kerekesovi, M. Škopovi, J. Vojtekovi, Z. Piussi, J. Lehotskému, R. Kirchhoffovi a ďalším.  

Dokumentárne portréty 

Ako vplýva na športovcov komerčný tlak či nápor médií a divákov túžiacich po show? Aj o tom je intímny portrét o najlepšom lezcovi na svete Adam Ondra: Posunúť hranice od režisérov Jana Šimánka a Petra Zárubu, ktorý uvidíte na Jednom svete v slovenskej premiére. V kontraste so samotou a prírodou, ktorá sprevádza Adama pri jeho každodennom tréningu sa v závere filmu ocitneme na najväčšej športovej akcii – letných olympijských hrách. Platí tu stále heslo „nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“?  

Filmovým portrétom výnimočného človeka, ktorý posunul hranice fotografie je dokument Patrika Lančariča Dežo Hoffamann – fotograf Beatles. Ako sa môže stať z banskoštiavnického rodáka, uznávaný vojnový reportér a napokon jeden z najznámejších fotografov svetového šoubiznisu? Dežo Hoffmann zvečnil tváre osobností ako Charlie Chaplin, Marylin Monroe, David Bowie, The Rolling Stones a samozrejme Beatles. Určil štandard modernej pop fotografie. Niekto by povedal, že žil životný sen. A predsa mal nočné mory, pod ktoré sa podpísala vojna. Film Patrika Lančariča je nielen portrétom neobyčajného človeka, ale dokumentuje aj udalosti vojnových a povojnových rokov. 

Podobne aj cez portrét významnej hereckej osobnosti sa pozrieme na čierne momenty dejín Československa v dokumente režiséra Martina Palúcha Odpočítavanie – Posledný film Ivana Palúcha. Ivan Palúch sa v 60-tych rokoch dotkol hviezd, keď účinkoval vo filmoch po boku európskych legiend, akými boli Annie Girardot, David Warner, Anna Karina alebo Anita Pallenberg. Kráčal po červenom koberci na filmovom festivale v Cannes. Jeho kariéra sa zastavila, keď verejne proklamoval svoj nesúhlas s príchodom vojsk Varšavskej zmluvy. Zobrali mu pas, zakázali mu účinkovať na divadelných doskách a vo filme mohol byť len ako komparzista alebo v epizodických úlohách. Film Martina Palúcha získal Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik.  

Ako sa pracovalo v štátnom filmovom štúdiu počas tvrdej cenzúry? Nielen túto otázku nám navodí ukrajinsko-slovenský dokumentárny film Fragile Memory režiséra Igora Ivanka. Je o jeho starom otcovi, slávnom sovietskom kameramanovi Leonidovi Burlakovi. Nakrútil niekoľko ikonických filmov s Vysockým, Todorovským či Okudžavom. Dnes však už nevidí na oko, cez ktoré sa díval do hľadáčika kamery a stráca pamäť vďaka Alzheimerovej chorobe. Jeho vnuk objavuje zabudnutý kufor so zvitkami filmov, čo ho motivuje k tomu, aby zozbieral kúsky spomienok starého otca skôr než nenávratne zmiznú. Popri rodinných fotkách spoznávame aj filmový priemysel v ZSSR. Dokument Fragile Memory mal premiéru na Filmovom festivale v Krakowe, kde získal Zvláštne uznanie poroty.

Človek a štát

Politická situácia ovplyvnila aj život troch rómskych ľudí žijúcich vo Veľkej Británii: Ondreja Olaha, Denisu Ganon a Petra Totáka. V Anglicku získali možnosti, ktoré im v rodnej krajine, na Slovensku a v Česku, boli odopreté. Vďaka tomu sú z nich dnes vzdelaní a sebavedomí Európania. Do života im však zasiahol brexit a celosvetová pandémia. V dokumente Miry Erdevički Odchádzania, ktorý bude mať na Jednom svete slovenskú premiéru, sledujeme očami samotných protagonistov dôsledky týchto zmien.  

Zdá sa vám absurdné, že štát môže zasiahnuť do života ľudí v manželstve? Skúmať či je alebo nie je namieste pravá láska? „My to musíme robiť, aby nedochádzalo k zneužívaniu emigračného systému,“ hovorí vo filme Manželstvozástupca Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky. Aj vďaka tomu Češka Zdenka a Pakistanec Tabiš sa viac ako päť rokov stretávajú len raz do roka na dovolenke v Srí Lanke. Film Kataríny Hager a Asada Faruqiho zachytáva neobyčajný príbeh manželstva, ktoré čelí mnohým prekážkam a predsudkom. Vďaka česko-pakistanskej režijnej spolupráci sa dostávame do domovov dvoch odlišných svetov. Podarí sa im spojiť? Film uvidíte na festivale Jeden svet v slovenskej premiére.  

Iný pohľad na život

Helena Třeštíková nie náhodou patrí k  najrešpektovanejším českým filmovým tvorcom. Za svoje filmy získala mnoho domácich aj medzinárodných ocenení. Do povedomia sa dostala predovšetkým jej časozberná metóda nakrúcania filmov. V roku 2008 mal premiéru dokument René, za ktorý dostala Cenu Európskej filmovej akadémie. Videla, že životná cesta recidivistu s nadpriemernou inteligenciou a osobitým pohľadom na svet zďaleka nie je na konci a rozhodla sa v natáčaní pokračovať ďalších trinásť rokov. Tak vznikol film René – Väzeň slobody, ktorý pútavo mapuje hľadanie cesty k slobodnému, resp. poctivému životu. Na festivale Jeden svet si ho môžete pozrieť v slovenskej premiére.

Čo znamená život? Že srdce bije a pľúca dýchajú? To je otázka, ktorú si kladú aj tvorcovia filmu Jednotka intenzívneho života. Lekári Kateřina Rusinová a Ondřej Kopecký sú odborníkmi v rámci paliatívnej starostlivosti. Jej cieľom je zmierňovať telesné aj duševné útrapy a udržať najvyššiu možnú kvalitu života pacienta až do jeho smrti. Režisérka Adéla Komrzý behom troch rokov mapuje niekoľko pacientov a pacientiek, ktorým je táto starostlivosť poskytovaná. Aj keď sa vám na prvý pohľad zdá, že natočila film o smrti, v skutočnosti je to dojímavý dokument o živote. Ako napísal Peter Pavlík v recenzii pre portál Kinema: „Dokáže strhnúť, dojať, pohladiť aj nemilosrdne chytiť pod krkom.“  Nie je náhoda, že tento mimoriadny dokument získal ocenenie Český lev za najlepší dokumentárny film, Cenu českej kritiky a tiež Špeciálnu cenu poroty na karlovarskom festivale.   

O víťaznom filme 23. ročníka medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet rozhoduje porota v zložení: Irena Taskovski z predajnej a produkčnej spoločnosti Taskovski Film, generálny riaditeľ Corso Film Erik Winker a český režisér Jindřich Andrš, ktorý minulý rok na festivale Jeden svet získal hlavnú cenu za dokument Nová šichtaVíťazný film získa cenu honorovanú sumou 2000 eur od partnera festivalu Jeden svet advokátskej kancelárie DETVAI LUDIK MALÝ I DLMU. Tento rok budú filmy súťažiť aj o cenu DAFilms Award, víťazná snímka získa promobalíček k uvedeniu filmu na filmovom portáli DAFilms.sk v hodnote 3000 eur.  

Už teraz si môžete zakúpiť permanentky, ktoré budú platiť na celý festivalový program naživo v kinosálach aj online. Bratislavské projekcie, obohatené o stretnutia s filmármi a ďalšie špeciálne bonusy, sa uskutočnia v Kine Klap Filmovej  a televíznej fakulty VŠMU, v A4 – priestore súčasnej kultúry a v kine Mladosť.    

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa koná 5. – 11. novembra pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla a Európskej komisie. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození. 

Zoznam filmov v súťaži dokumentárnych filmov Slovensko a Česko za ľudské práva: 
+ / – 90, réžia: Marek Kuboš
Adam Ondra: Posunúť hranice, réžia: Jan Šimánek, Petr Záruba 
Dežo Hoffamann – fotograf Beatles, réžia: Patrik Lančarič 
Fragile Memory, réžia: Igor Ivanko 
Jednotka intenzívneho života, réžia: Adéla Komrzý 
Manželstvo, réžia: Kateřina Hager, Asad Faruqi  
Návštevníci, réžia: Veronika Lišková 
Odchádzania, réžia: Mira Erdevički
Odpočítavanie – Posledný film Ivana Palúcha, réžia: Martin Palúch 
René – Väzeň slobody, réžia: Helena Třeštíková 

Zdroj: TS