Na benefici na léčbu Alzheimera vystoupí Robert Křesťan, Luboš Malina a Míša Leicht

Jedenáctý ročník benefičního koncertu Mrakoplaš kontra Alzheimer proběhne v neděli 24. dubna v pražském Divadle V Dlouhé. Během uplynulých deseti ročníků se pořadatelům podařilo vybrat přes tři čtvrtě milionu korun. Finance putují na činnost a výzkum specializované ambulance pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Univerzity Karlovy 3. lékařské fakulty. V minulosti událost podpořili čeští hudebníci Petr Janda, Ivan Hlas, Luboš Pospíšil nebo herec Zdeněk Svěrák. Tentokrát přijali pozvání představitelé české bluegrassové scény.

Pořadatelé lákají na vystoupení zpěváka, skladatele, textaře a čerstvého laureáta Síně slávy Cen Anděl Roberta Křesťana, jeho dlouholetého spoluhráče, multiinstrumentalistu Luboše Malinu z formace Druhá Tráva, a frontmana kapely Cop Míšu Leichta. Zvláštní hosty doprovodí pořadatelská skupina Mrakoplaš, která během večera představí i album Tichá radost s chystaným vydáním na podzim tohoto roku. Přispět na boj proti neurodegenerativní chorobě mohou návštěvníci zakoupením vstupného, sponzorskými dary či skrze již tradiční aukci unikátních předmětů věnovaných účinkujícími. Dražbu povede hudební publicista a herec Pavel Anděl, celým večerem bude provázet také jako moderátor.

„Pokud můžu jen trochu pomoct šikovným vědcům bojujícím proti tomuto zákeřnému onemocnění, udělám to rád. Osobně doufám, že mne ani mé okolí tato nemoc nikdy nepostihne. Neměla by potkávat nikoho. A pokud bych přeci jen měl tu smůlu, tak alespoň vím, za kterým odborníkem jít.” říká o vystoupení na koncertě Robert Křesťan.

Hudebníci pořádají sbírku na neurologickou ambulanci pro poruchy paměti dlouhodobě se věnující nejen výzkumu, ale i osvětě pro odbornou i laickou veřejnost. Také díky finanční podpoře sponzorů se podařilo vyvinout původní české a inovativní testy paměti ALBA a POBAV, které už využívají lékárny k časném záchytu poruch paměti ve stáří po celé ČR. Aktuálně probíhá výzkum českých norem jejich unikátních testů a vliv pohybu na paměť ve stáří. Do těchto výzkumů je možné se přihlásit pomocí dotazníků na www.abadeco.cz.

„Neurologickou ambulanci při FN Královské Vinohrady v Praze jsme se rozhodli podpořit kvůli britskému spisovateli siru Terry Pratchettovi, duchovnímu otci Mrakoplaše, jednoho z hrdinů jeho fantasy série Úžasná Zeměplocha. Sir Pratchett touto chorobou sám onemocněl a následně jí roku 2015 bohužel i podlehl. Nedostudovaný čaroděj Mrakoplaš dokonce dvakrát omylem zachránil svět. My omylem zachránit svět asi nedokážeme, ale přispět svou troškou ke zlepšení kvality života pacientů i jejich blízkých snad ano. A jsme vděční, že nám s tím každoročně pomáhají hudební osobnosti české scény,” říká jeden z pořadatelů dobročinného večera Martin Kalenda.

Charitativní akce proběhne pod záštitou 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady v Praze a Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi. Vstupenku v hodnotě 270,-Kč můžete zakoupit na síti GoOut či přímo na stránkách a recepci Divadla v Dlouhé.

Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/941091566588584
Předprodej vstupenek (GoOut): https://bit.ly/MrXAlz22GoOut
Předprodej vstupenek (Divadlo v Dlouhé): https://bit.ly/MrXAlz22DVD

Zdroj: TS