Mrakoplaš kontra Alzheimer na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy choroby proběhne už podvanácté

Benefiční koncert na podporu výzkumu léčby Alzheimerovy choroby pořádaný hudební skupinou Mrakoplaš se uskuteční 3. října v pražském Divadle V Dlouhé. Vystoupí osobnosti herci a zpěváci Jiří Štědroň a Pavel Sedláček.

V rámci dobročinné události zazpívá Jiří Štědroň své písně jako Butterfly, Belinda či Jako je koráb z pohádky Popelka, v níž ztvárnil roli prince Mojmíra. V podání Pavla Sedláčka zazní rock’n’rollové klasiky Roll over Beethoven, Jailhouse rock nebo Johnny B. Goode. Skupina Mrakoplaš během večera hosty hudebně doprovodí, zahraje také vlastní repertoár nejen z letos vydaného alba Tichá radost.

“S tématem neurodegenerativního onemocnění se sbližujeme už více než dvanáct let a prostoupilo i našimi životy. Zároveň je to příležitost vystoupit s osobnostmi české hudební scény, což bereme jako odměnu,” říká jeden z pořadatelů, frontman Mrakoplaše Martin Kalenda.

Během uplynulých jednácti ročníků se pořadatelům podařilo na činnost a výzkum specializované ambulance pro poruchy paměti Neurologické kliniky při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Univerzity Karlovy 3. lékařské fakulty vybrat necelý milion korun. V minulosti událost podpořili svým vystoupením čeští hudebníci Petr Janda, Ivan Hlas, Luboš Pospíšil nebo herec Zdeněk Svěrák.

Neurologická ambulance pro poruchy paměti se dlouhodobě věnuje nejen výzkumu, ale i osvětě pro odbornou i laickou veřejnost. Také díky finanční podpoře sponzorů se podařilo vyvinout původní české a inovativní testy paměti ALBA a POBAV, které už využívají lékárny k časném záchytu poruch paměti ve stáří po celé ČR. Aktuálně probíhá výzkum českých norem jejich unikátních testů a vliv pohybu na paměť ve stáří. Do těchto výzkumů je možné se přihlásit pomocí dotazníků na www.abadeco.cz.

Mrakoplaš 23. října pokřtí vinylové vydání studiové novinky Tichá radost. Zároveň chystá pro fanoušky videoklip a zpěvník. Následně vyráží na turné po České republice.

Mrakoplaš – Návod k použití – videoklip věnovaný Neurologické klinice: ​​https://youtu.be/oqsho4amg_Y
Facebooková událost: https://fb.me/e/6tKCTCcdx

Zdroj TS