Múzeá SNM spestria Veľkú noc bohatým programom.

Pestrý a bohatý program počas blížiacej sa Veľkej noci čaká návštevníkov múzeí. Múzeá Slovenského národného múzea po celom Slovensku ožijú pestrofarebnou jarnou a veľkonočnou výzdobou, výrobu ktorej si budú môcť vyskúšať aj návštevníci. Okrem toho je pripravený aj bohatý sprievodný program a prekvapenia počas prehliadok hradov, zámkov a kaštieľov.

velka noc v SNM_02

Vynášanie Moreny, prinášanie letečka či veľkonočnú šibačku a oblievačku pripravilo Múzeum slovenskej dediny v Martine už na tento víkend, nedeľu 29. marca. Tieto tradície ožijú aj na hrade Červený Kameň počas veľkonočného víkendu 3. – 6. apríla, ktorý doplnia aj stredoveké veľkonočné trhy. Rusínske tradície a zvyky počas Veľkej noci – Paschy, predstaví Múzeum rusínskej kultúry v Prešove prostredníctvom výstavy Veľká noc u Rusínov, ktorá bude prístupná verejnosti až do 15. mája 2015. Pre tých, ktorí sa chcú ukryť pre kúpačmi otvorilo svoje brány Múzeum Betliar, kde počas prehliadok Betliarskeho kaštieľa budú na prehliadkovej trase ukryté malé čokoládové prekvapenia pre najmenších návštevníkov. Expozíciu Bojnického zámku doplnia zaujímavé zbierkové predmety pochádzajúce z 19. storočia spojené so symbolom prichádzajúcej jari a nového života – vajíčkom.

velkonocna oblievacka, FS Lysec, foto SNM v Martine

Ďalšie informácie o programe múzeí Slovenského národného múzea nájdete na webe www.snm.sk, kde sú aj aktuálne otváracie hodiny počas Veľkonočných sviatkov.

Zdroj: SNM