Musica Medica prinesie hudbu Nepočujúcim.

Musica Medica – hudba sa nás dotýka, taký je názov projektu, ktorý si dal za cieľ priblížiť hudbu študentom s rôznym druhom sluchového hendikepu.

Po prvotnej minuloročnej skúsenosti s Nepočujúcimi sa po pozitívnej odozve rozhodli hudobníci formácie Musica Medica realizovať ďalšie koncerty a workshopy pre nepočujúce deti po celom Slovensku. Záujem o koncert spojený s workshopom prejavilo deväť škôl pre žiakov so sluchovým postihnutím z celého Slovenska.  Prvá časť hudobno-edukačného zážitkového konceptu je koncertná, žiaci sú priamo pri hudobníkoch na rezonančnom pódiu, ktoré zosilňuje zvukové vlny a umožňuje adresátom intenzívnejšie vnímať vibrácie prenášané podlahou. Máloktorí žiaci majú 100% poškodenie sluchu a tak mnohí harmonický zvuk zo špeciálnych širokofrekvenčných nástrojov vnímajú aj čiastočne sluchom. Druhá časťou je workshop, kde hudobníci predstavia tradičné vysokorezonančné nástroje z celého sveta Realizácia projektu bude prebiehať v deviatich školách v piatich slovenských mestách: Bratislava, Kremnica, Lučenec, Levoča a Prešov. Celý projekt je realizovaný vďaka Nadačnému fondu Telekom pri Nadácii Pontis.

Jazzman Boris Čellár využíva počas koncertu široku škálu gitarových efektov, vďaka ktorým sa zvuk gitary moduluje o niekoľko oktáv nahor aj nadol a za pomoci reproduktorov, ktoré sú otočené do podlahy pódia je takýto zvuk viac citeľný, než počuteľný.

269908bf-1548-4383-8059-dea2e4b1e61f

„Hranie pre Nepočujúcich hudobníka nabáda vnímať vznikajúcu hudbu inak, než ušami. V momente, keď sa dokážete vcítiť do nepočujúceho adresáta hudby, otvorí sa pred vami svet zvukových vibrácií, ktoré sa dajú zreteľne cítiť“, popisuje skúsenosť hudobník Boris Čellár.

Súčasťou hudobného predstavenia je tiež workshop a ukážka hry na harmonické hudobné nástroje z celého sveta. Rami Shaafi je ich zberateľom, hre na ne sa venuje už dve desaťročia. Obrovské symfonické gongy, spievajúce misy či austrálske didgeridoo rezonujú pri hre natoľko, že zo vzdialenosti niekoľkých centimetrov sa dajú vibrácie bežne cítiť rukou, aj celým telom.

„Veľmi sa teším na stretnutie so všetkými študentami, na spoločnú interakciu. Takisto verím, že si vychutnáme večerné koncerty, spoločnú hudbu s Borisom, ktorou by sme radi oblažili duše poslucháčov“, doplnil hudobník z Anglicka Rami Shaafi.

Minuloročný koncert postavený na improvizovanej hudbe zaujal nielen nepočujúce deti, ale aj pedagogičku zo základnej školy, o čom svedčí aj jej bezprostredná reakcia po koncerte: „Akýkoľvek druh sluchového postihnutia deťom nezabraňoval v precítení zvuku a hlavne vibrácií jednotlivých hudobných nástrojov. Polhodinový koncert a následné zážitkové predstavovanie exotických nástrojov zaujali žiakov natoľko, že každý si chcel na nich zahrať.“

Popri špeciálnych hudobných podujatiach pre Nepočujúcich vystúpi formácia Musica Medica tiež v rámci večerných koncertov.

1.6. 2015 o 19.00 – KREMNICA – Čajovňa vo dvore
4.6.2015 o 18.00 – LEVOČA – Galéria mesta
5.6.2015 o 17.30 – PREŠOV – Prešovská Synagóga
6.6.2015 o 19.00 – KOŠICE – Halmi Caffe
7.7.2015 o 15.00 – NOVÁ VES NAD ŽITAVOU – Kostol svätého Tomáša

Musica Medica je nadžánrovým spojením osobností z rôznych kútov hudobného sveta. Dvoch profesionálov spojila prapôvodná, mnohokrát opomínaná myšlienka, že hudobný obsah má v prvom rade pozdvihnúť náladu, ducha človeka. Angličan Rami Shaafi ovláda techniku alikvótneho spievania a tiež techniky hry na nástroje, ktoré sú staré niekoľko tisíc rokov. V hudobnej fúzii sa spájajú so zvukom gitár, beat boxu a elektronických efektov súčasnosti, ktoré  prináša jazzman Boris Čellár. Vo svojej tvorbe sa obracajú ku zvukovým prejavom, ktoré majú korene v tradícii pôvodných obyvateľov našej planéty, no neboja sa ich spájať so súčasnými piesňovými formami, harmóniami a rytmami dnešnej doby.

www.musicamedica.eu

285a0713-2bd4-47be-8867-a1cb0fcb2ecf

Zdroj: Musica Medica