Multikulti včierok súčasnej elektroniky v A4.

V bratislavskej Áštvorke sa stretne Francúz, Maďar a Brit. To nie je začiatok vtipnej príhody, ale line-up tak trochu (ne)obvyklého neďeľného večierka. Súčasná experimentálna elektronika, ktorá sa prepája s audiofilným vizionárstvom a virtuálnou realitou. Pripravte sa na defragmentáciu vašich pamäťových diskov v duchu postklubovej estetiky. Už 20. mája v priestoroch A4.

Bintahaha je projekt parížskeho umelca a producenta Williama Binta. Jeho hudobná tvorba je primárne ovplyvnená hororovými víziami, ktoré vychádzajú zo sveta fantázie či chaosu. Prostredníctvom zvukových improvizácií Bintahaha reflektuje hranicu medzi matériou a duchovnom, pričom vytvára fascinujúce digitálne plochy, ktoré sú niekde na pomedzí pop kultúry a temných zákutí doposiaľ neprebádaných sonických svetov. V spolupráci s Alley Catss, druhým hosťom večera, vydal vlani Bintahaha spoločný album Split, ktorý má okrem digitálnej verzie, i fyzickú podobu, konkrétne vo forme kazety.

Máté Janky aka Alley Catss je mladý producent a vizuálny umelec z maďarského Székesfehérváru, ktorý momentálne žije a pôsobí v Budapešti. Produkcii sa venuje od roku 2011 (teda od svojich 11-tich rokov), kedy ho zaujala estetika elektronickej hudby a ponúkla mu široké pole na sebavyjadrenie. Jeho produkciu, popri Boards of Canada, zásadne ovplyvnil internet, virtualita a digitálne priestory. Alley Catss vytvára frenetické a eklektické muzikálne experimenty zo zmesi ambientných plôch, abstraktných zvukov a fragmentov tanečnej hudby. Tento princíp aplikuje i vo svojich live setoch, pre ktoré je príznačná istá dávka improvizácie a náhodnosti, vďaka čomu je každý set ojedinelý a špecifický. Vedie vlastný hudobný label Daddypower Records, na ktorom bol, okrem iných, vydaný už spomínaný spoločný hudobný projekt Split. Pre rok 2018 sa Alley Catss stal jedným z nominantov SHAPE platform, pan-európskej iniciatívy, zastrešujúcej podporu talentovaných umelcov z prostredia undergroundovej scény.

Tretím hosťom, ktorý počas večera odprezentuje svoju tvorbu, je BZGRL, vlastným menom Adam Jurazsek. BZGRL, Londýnčan presídlený do Bratislavy, absolvent známeho Institute of Sonology, je hudobník a producent, pohybujúci sa v mútnych vodách post-grimeu, noisu a musique concrète. Jeho prístup k hudbe priniesol čerstvý závan na tunajšiu scénu experimentálnych a dekonštruovaných klubových beatov. Za zmienku rozhodne stojí i to, že jeden z jeho hudobných počinov možno nájsť na kompilácii spolu s takými menami ako FIS či Roly Porter.

 Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj.

Zdroj: TS