More than fest: 21. – 22. augusta v Banskej Bystrici.

Banskobistrický Amfiteáter sa opäť prebúdza k životu spolu s perfektnými metalovými koncertmi v srdci Slovenska. V máji to boli Accept, v júni zasa NightwishSabaton pod taktovkou agentúry EPG a v auguste sa môžeme tešiť na ďalší ročník dvojdňového festivalu More Than Fest!

Niekoľko metalových legiend na jednom pódiu v rámci dvoch dní, to sa len tak ľahko na Slovensku nevidí. No tento rok, 21.-22. augusta 2015, sa toho môžeme dočkať. Hneď v prvý deň sa na pódiu objavia veteráni melodického speed metalu HELLOWEEN, ktorí minulý rok oslavovali tridsať rokov od svojho vzniku. Predstavia sa s ich novým albumom My God-Given Right, no je viac než isté, že v setliste nebudú chýbať tie najväčšie hity ich dlhej a plodnej histórie.

KREATOR sú hneď ďalšou skvelou nemeckou zostavou, ktorá sa predstaví v prvý deň festivalu. Títo trashmetalisti, ktorí sa pohybujú na metalovej scéne už takmer tridsať rokov, dokázali, že vedia byť vytrvalí, inovatívni a nezastaviteľní. Nemusíme ani dúfať, že ich vystúpenie na More Than Fest, bude opäť ohromné a búrlivé, pretože nič menej by sme od nich ani nemohli očakávať.

Neostaňme však len pri nemeckých kapelách. Na Amfíku sa objavia aj švajčiarski folk metalisti ELUVEITIE, ktorí sa za posledné roky svojej pôsobnosti vypracovali na špičku svojho žánru v Európe. Táto 8-členná zostavička nám predvedie svoje melodic death/folk metalové umenie s netradičnými nástrojmi – píšťalky, flauty, husle či gajdy – a v sprievodne 7-členného tímu technikov sa postarajú o neopakovateľne čistý hudobný zážitok.

Nebol by to samozrejme poriadny metalový festival nebyť aspoň jednej kapelky z kolísky metalu – Škandinávie. Tá nesmie veru chýbať a tento rok bude More Than Fest na poslednú chvíľku okorenený fínskou zostavou SONATA ARCTICA! Do Banskej Bystrice donesú oslavy svojho fantactického debutu Ecliptica, ktorý práve dovŕšil pätnásť rokov! V roku 2014 Sonata Arctica cez svoju facebook stránku ohlásila  znovu-nahrávanie celého albumu a nová edícia dostala názov Ecliptica-Revisited; 15 Anniversary Edition. Keďže len Tony Kakko (spev) a Tommy Portimo (bicie), hrali na pôvodnom albume, kapela to brala ako výzvu a zábavku v jednom. Pozrime sa teda spoločne v piatok na to, či opätovné spievanie najznámešieho albumu Sonaty Arctici dalo Tonyho hlasivkám zabrať, hoci ako spevák má v posledných rokoch neskutočnú hlasovú formu.

Slovenská hudobná scéna taktiež nebude ukrátená, keďže sa predstaví aj košická banda RAVENCLAW s ich power-metalovým repertoárom, banskobystrická alternative-metalová kapela BRAINSCAN, či taktiež naši domáci SIGNUM REGIS ANSTRATUS.

Druhý deň festivalu ale nebude o nič menej záživný! Dvojicu legiend z prvého dňa doplnia speed-powermetaloví RAGE ako REFUGE, ktorí sa predstavia v pôvodnej, najúspešnejšej zostave z rokov 1988-1993 (Manni Schmidt, Chris Efthimiadi, Peter „Peavy“ Wagner)! Nenechajme sa však oklamať názvom. Pre tých, ktorých názov Refuge mätie, ide o názov ich prvého singlu v tejto zostave. Po dvadsiatich rokoch nám tak v plnej sile prídu zahrať to najlepšie z albumov ako Perfect Man (1988), Secrets in a Weird World (1989), Reflections of A Shadow (1990), Trapped (1992) a The Missing Link (1993). No okrem iného si svoju show a ich nezastaviteľné publikum natočia na DVD, ktoré neskôr vyjde celosvetovo! Niečo takéto si predsa žiadny poriadne metalový fanúšik nesmie nechať ujsť!

Spolu s Refuge sa v rovnakí deň objavia aj ich krajania EDGUY. Táto nemecká polulárna kapelka síce v roku 2014 obišla takmer celú Európu so svojim albumom Space Police, no na Slovensko sa nedostali. A tak sa tentokrát môžeme tešiť na exkluzívne jediný koncert v roku 2015 na Slovensku a spomienky si môžu oživiť aj fanúšikovia, ktorý ich zažili v roku 2009 v Bratislave ako headlinera, alebo z legendárneho koncertu v Detve (2002) spolu s Kreator. Banda Edguy s ich energickým frontmanom Tobiasom Sammetom rozhodne nedovolí, aby druhý deň v niečom zaostával za prvým a tak nám v Banskej Bystrici určite pripravia nezabudnuteľný zážitok.

Nemeckých headlinerov sme už ale vyčerpali, tentokrát prichádza rad na zostavu spoza veľkej mláky, až z ďalekej Brazílie. V sobotu sa nám exkluzívne predstaví aj jedna z najvýznamnejších osobností melodicko-metalovej scény, ANDRE MATOS! Andre oslavuje tridsať rokov pôsobenia na metalovej scéne práve so svojou kapelou. Predtým pôsobil v projektoch Avantasie a poznáme ho z pôsobenia kapiel Viper Brazil, Angra či Shaman. V setliste sobotňajšieho koncertu tak nebudú chýbať také parádne hity jeho kariéry ako For Tomorrow, Fairytale (Shaman), Lisbon či Carry On (Angra) a mnoho ďalších. Po rokoch 2004, ešte s kapelou Shaman v Martine a 2009 už ako sólistu a predskokana Scorpions v Košiciach ho môžeme vidieť aj v Banskej Bystrici, kedy si podmaní Amfiteáter svojou kompozičnou zručnosťou, priateľskou, milou povahou a perfektným speváckym výkonom. A možno že si páni Andre Matos a Tobias Sammet strihnú na pódiu aj duet, keďže spolupracovali na projekte metalovej opery Avantasie. Nechajme sa prekvapiť, ale zároveň, buďme pri tom!

Tieto tri kapelky však samozrejme nie sú všetko. Okrem nich sa v druhý deň predstavia aj ďalší Nemci, chuťovka na spôsob Dragonforce, VICTORIUS, ale aj slovenská power-progressive metalová kapela RENAISSENSE z Rožňavy. Pri Slovákoch sme ale neskončili, svoje sily si so zahraničnými velikánmi prídu zmerať aj bratislavskí alternative-metalisti LATERAL PRESENCE, či košičania WITHIN SILENCE so svojim power-metalovým umením.

Dva dni plné hudby a perfektnej atmosféry v banskobystrickom Amfiteátri alebo inak povedané, veľa muziky za slušný peniaz. Bude to pestré, bude to kvalitné a najmä to bude poriadne hlasné! A vidieť metalové legendy na jednom pódiu v rámci dvoch dní na Slovensku… to sa len tak ľahko nezažije. Podporme preto tento ročník More Than Fest-u, nech aj budúci rok zažije Banská Bystrica metalový sviatok.

Lístky sú dostupné k zakúpeniu v sieťach Ticketportal.sk

received_1016289371754874

Zdroj: EPG