Monikino Kino debutujú elektropopovým albumom Prázdniny.

S príchodom prvého septembra začínajú pre Monikino kino Prázdniny. Tak sa volá v tento deň vychádzajúci debutový album kapely Monikino Kino, ktorú tvorí slovenská hudobníčka a filmárka Monika Midriaková a hudobník, režisér a herec Petr Marek zo skupiny MIDI LIDI. Ich elektronický pop o nádeji vyšiel tento týždeň na labeli Slnko Records.

Monikino Kino niesú vedľajším projektom Petra Marka. Všetky impulzy a hudobné nápady prichádzajú od Moniky Midriakovej. „Väčšinu hudby skladám ja a Petr sa s gitarou alebo bicími pridáva až v momente, keď sú hudobné nápady hotové. Spoločne potom pracujeme na stavbe piesní,“ popisuje kompozičný proces Monika. Úlohu pri tvorbe slovenských textov si zase hudobníci paradoxne vymenili. Petr píše slovenské texty, s ktorých konečnou úpravou mu Monika ako rodená Slovenka pomáha. „V cudzom jazyku si dovolím väčšiu lyrickosť, citovosť a hru s pátosom ako v textoch pre MIDI LIDI,“ vysvetľuje Petr Marek.

Na koncertoch hrá Petr na klávesy, gitaru a občas aj spieva v slovenčine. Monika spieva, hrá na klávesy a sprevádza hovoreným slovom, ktoré pôsobí, akoby zo starej „telky“ vystúpila alebo vytancovala rozprávková moderátorka. Diváci sa čudujú. Popritom Monika rada tancuje, živelne a radostne komunikuje s publikom a jej výzvy k tancu slovami a pohybom sú v príjemnom kontraste s melancholickou náladou väčšiny skladieb.

Necelé tri týždne pred vydaním albumu zverejnila kapela tri single (Běžky, Prázdniny, Kancelář) a tiež videoklip ku skladbe Kancelář. „Klip sme natočili na Ořechovke (známa záhradná a vilová štvrť v Prahe), kde sa stretávajú ulice Klidná a Dělostřelecká. Skombinovali sme romantiku s hlúpym humorom a tancom v low-fi obrazovej estetike. Čiže všetko, čo máme radi,“ zhrnul Petr Marek.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/playlists/45942791″ params=“auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true“ width=“100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Jedenásť skladieb na albume Prázdniny, ktorý vychádza 1. septembra v Slnko records, tvoria z polovice nové verzie už predtým zverejnených pesničiek a druhá časť pozostáva z úplne nových vecí. Prvé koncerty zahrali Monikino Kino pred rokom a pol, niekoľko z nich ako predkapela MIDI LIDI a DVA.

Monika Midriaková študuje strih na pražskej FAMU, točí filmy a aj v nich hrá. Jej vlastné filmy sa vyznačujú vtipnou asociatívnou dramaturgiou a prirodzenou muzikálnosťou. Vo filme 468 kilometrov od babičky si zahrala, zatancovala aj zaspievala pieseň Sedím doma. Tá sa v roku 2012 stala jednou z prvých verejne známych nahrávok nového dua Monikino Kino. Nasledovala pieseň Ponorka, ktorá sa objavila v českých aj slovenských rádiách.

Petr Marek je člen kapely MIDI LIDI, filmár (Láska shora, Nic proti ničemu), herec improvizačného divadla (Dekadentní divadlo Beruška, Radio Ivo, LÁHOR/Soundsystem), spolu s Johanou Švarcovou tvoria duo Disjockejové. Učí na FAMU.

Monikino Kino Facebook: https://www.facebook.com/monikinokino

10635791_551407154985115_4287424905492693106_n

Zdroj: Monikino Kino