Mladé kapely na RfP vyberali šéfovia najlepších showcase festivalov Reeberbahn Festival a The Great Escape!

Rock for People 2013 zvýši tep všetkým hipsterom a hľadačom – predstaví výber toho najlepšieho z európskej klubovej scény.

Niektoré nové prírastky v line-upe tohtoročného Rock for People zaujali vedenie festivalu na popredných showcasových prehliadkach, iné doslova na ulici, ďalšie odporučili „headhunteri“ pohybujúci sa s istotou v horúcich vodách mladej hudobnej scény v Európe. Novo potvrdenú zhruba dvadsiatkou kapiel však spája vynikajúce renomé a prísľub, že ich rukopis budú čoskoro poznať fanúšikovia po celom svete. Blížiaci sa Rock for People zverejnil mená očakávaného Showcase stage a pridal niekoľko talentov navrch.

Najviac čerstvých talentov pricestuje z Britských ostrovov. Či už ide o démonických YOUNG FATHERS s nálepkou „psychedelic hip hop boy band“, modes z londýnskej elektronickej indie-popovej scény YOUTHKILLS, dvadsaťjeden ročného ONLY REAL, ktorý znie „akoby Beatles boli vybavení Applom už na začiatku svojej kariéry v ranných šesťdesiatych rokoch“, indiepopový kvartet SWIM DEEP alebo waleské kvarteto CATFISH AND THE BOTTLEMEN hrajúce explozívny, hlasný a sexy rokenrol, plný gitár a energie… Publikum, ktoré medzi 2. a 5. júlom zavíta do hangáru Showcase stage, sa môže tešiť na široké žánrové rozpätie: od sonickej psychedelie PARLOUR, cez groove hviezdy „guerilla giggingu“ SHOSHIN alebo popové electro pesničkára BIPOLAR SUNSHINE až po takmer ambientné príbehy RANGLEKLODS. Atmosféru berlínskych klubov sprostredkuje na festivale tamojší producent a DJ KID SIMIUS.

„Väčšinu kapiel a projektov sme videli osobne na showcasových prehliadkach ako Great Excape či Reeperbahn Festival. Program osobne zostavili šéfovia a dramaturgovia týchto významných festivalov,“ približuje pozadie výberu kapiel Michal Thomes, riaditeľ Rock for People a dodáva: „Veríme, že kolekcia zhruba dvoch desiatok mien ukazuje pomerne verne, ktorým smerom by sa mohla vyvíjať európska hudobná scéna. Ide o hudobníkov, ktorí sú už teraz sledovaní producentmi alebo rádiovými hudobnými dramaturgmi, média nevynímajúc.“ Spolupráca môže byť prínosná aj pre české kapely: v publiku RfP bude totiž niekoľko osôb zodpovedných za program prehliadok a festivalov nielen v Európe, ale i USA či Kanade.

Na Showcase stage Rock for People bude mať zástupcov aj Slovensko. Šancu predviesť sa nielen pred českými fanúšikmi, ale aj headhuntermi z prestížnych svetových festivalov dostane aj niekoľko našich kapiel, medzi nimi aj na Slovensku na popularite narastajúca formácia NVMERI, mladá rock/streamo kapela THE PARANOID či českými klubmi preverená slovenská formácia INK MIDGET.

Prepojenie Rock for People s festivalovou Európou ilustruje tiež pokračovanie projektu CEETEP, výmenného programu na podporu kvalitných stredo- a východoeurópskych kapiel. V rámci tohto projektu sa na letisku v Hradci Králové predstaví aj kapela THE SWAN BRIDE. Asi najcennejšou akvizíciou je lotyšská kapela PRĀTA VĒTRA, známa tisícom fanúšikov pod pôvodným názvom Brainstorm, ktorá sa predstavila niekoľkokrát úspešne aj na slovenských festivaloch. Vhodné porovnanie s tuzemskou lo-fi scénou ponúknu poľskí TRÉS.B, to isté, ale medzi indie gitarových interpretov vzhliadajúcich ku Anglicku platí aj pre chorvátskeho VLASTA POPIĆa.

Viac informácií o jednotlivých kapelách nájdete na oficiálnom webe festivalu https://www.rockforpeople.cz/aktualne/nove-kapely-s-vynikajicim-doporucenim-zde.html
https://www.rockforpeople.cz/aktualne/proud-talentu-ze-zapadni-evropy-zdaleka-nekonci.html
https://www.rockforpeople.cz/aktualne/uz-jste-slyseli-lotysskou-lucii-nebo-polskou-bjork.html

Rock for People počas blížiaceho sa 19. ročníka ponúkne okrem mladých talentov aj preverené mená a hviezdy súčasnej hudobnej scény. Na festivale, ktorý sa bude konať v Hradci Králové od 2. do 5. júla, vystúpia kapely Thirty Seconds To Mars (USA), Queens of thhttps://gregi.net/wp-admin/post-new.phpe Stone Age (USA), Karel Gott, The Parov Stelar Band (AT), Foals (UK), Billy Talent (CAN), Gogol Bordello (USA), Klaxons (UK), Modestep (UK), Papa Roach (USA) či A Day To Remember (USA) a mnohí ďalší. Program festivalu je pravidelne aktualizovaný na www.rockforpeople.cz/program/interpreti. Aktuálne sú vstupenky v predaji už od 63 Eur prostredníctvom oficiálneho predaja na www.ticketsforpeople.cz s bezproblémovom platbou aj prostredníctvom slovenských bánk. Viac informácií o festivale na www.rockforpeople.cz.

Zdroj: Rock for People