Minulosť je neustále pred nami! Dokumentárny film KOMÚNA sa predstaví v májovej premiére.

Film spracúva zabudnutý životný príbeh umelca, filozofa a politika Marcela Strýka, premietnutý do osobných tragédií i víťazstiev predstaviteľov košického undergroundu. Komúna je pre Slovensko i Česko zásadným filmom, tému disentu pritom zobrazuje bez nostalgie a pátosu. Diváci uvidia film v premiére 6. mája 2021 spolu s diskusiou s režisérom Jakubom Júlenym a zaujímavými hosťami.

Túžba po slobode počas normalizácie vytvorila voľné združenie mladých Košičanov vyznávajúcich princípy undergroundu. Stali sa outsidermi z vlastnej vôle, aby žili slobodne na okraji  spoločnosti a mohli sa stať tvorcami samých seba. Dnes žijú viac v minulosti a vo vzájomných podozreniach zo zrady. Nad ich príbehom sa pritom vznáša spomienka na ich tragicky zosnulého guru, filozofa a básnika Marcela Strýka. V snahe vyrovnať sa s minulosťou organizuje pražský priateľ – český filozof, undergroundový umelec a disident Mirek Vodrážka – revival dávneho koncertu v košickej katedrále. Docielia priatelia na stretnutí zmierenie?

Filmové spracovanie osloví aj mladšiu generáciu

Myslím si, že náš film Komúna je dôležitý preto, že otvára tému slovenského undergroundu a revolučného myslenia mimo Bratislavy. Snažili sme sa o film s generačným odstupom, bez spomienkového optimizmu. Zhodou okolností sme spolu so scenáristom Pavlom Smejkalom a synom Marcela Strýka Martinom rovesníci. Dúfam preto, že film prinesie zaujímavý pohľad našej generácie na normalizáciu a revolučné obdobie. Zároveň sa domnievam, že Komúna môže byť zaujímavá i pre mladšiu generáciu, nakoľko spracúva príbeh revoltujúcich ľudí práve v našom veku. Snáď sa nám podarilo niečo z tej revolty do filmu dostať, lebo sme ho robili takpovediac s „undergroundovým“ nasadením,“ uviedol režisér Jakub Julény.

Premiéra bude dostupná pre každého diváka

Premiéru filmu oddialila situácia s pandémiou, ktorá narušila plány v kino distribúcii. „V prípade Komúny sme sa už rozhodli nečakať a veríme, že sa 6. mája uvidíme v kinosále. Zážitok z filmu na veľkom plátne je nenahraditeľný. Zároveň však chápeme dôležitosť opatrení a preferencie niektorých fanúšikov. Rozhodli sme sa preto pre model, v ktorom si budú môcť diváci pozrieť film online na platforme Kino doma a zároveň naživo v kine (keď to situácia dovolí),“ uvádza Lucia Mandincová, PR a marketing ASFK.

Po premietaní filmu sa uskutoční diskusia Štefana Hríba s režisérom Jakubom Julénym, účastníkom Novembra 89 v Košiciach Danielom Liškom,  literárnym vedcom Petrom Zajacom a sociológom Fedorom Gálom.  Diváci ju môžu vidieť live na Faceboovej stránke .týždňa a zároveň v streame po premietaní filmu.

Režisér Jakub Julény

Julény ukončil v roku 2011 štúdium dokumentárnej réžie na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU v Bratislave v Ateliéri dokumentárnej tvorby u prof. Dušana Hanáka filmom „Život je krajší vďaka Vám“. V spolupráci s Marekom Šulíkom nakrútil jeden diel z cyklu „Konzervy času“ s názvom „DOM – Spomienky Martina Porubjaka“. V produkčnej spoločnosti atelier.doc realizoval film pre RTVS „V tieni kráľa Svätopluka“. Jeho bakalársky film „Byť sám sebou“ bol prezentovaný na festivale študentskej tvorby Early Melons v Bratislave a dostal sa aj do programu festivalu Jeden svet 2010. Film Komúna je jeho dlhometrážnym debutom. Dokument uvedie v  hlavnej súťaži najväčší festival dokumentárnych filmov v Nemecku – prestížna európska platforma dokumentárnej tvorby DOK. Fest München. 

Hovorí svetlo, hovorí svetlo a prežiera nás tmou
Marcel Strýko

Titulnú skladbu k filmu Komúna nahrala kapela Drť. Michal Kaščák sa pri písaní textu inšpiroval esejami Marcela Strýka.  Skladba „Uprostred tmy“ prináša nadčasový pohľad na disidenta Strýka, ktorého Štátna bezpečnosť mnohonásobne vypočúvala. Text piesne obsahuje napríklad slová “Hovorí svetlo, hovorí svetlo a prežiera nás tmou, a má z toho radosť”. Prenáša nás do sveta, v ktorom myšlienkovo, filozoficky a aj nábožensky vyznávajúci protagonisti disentu boli v rozpore s vládnou mocou pred rokom 1989.  Klip k skladbe Uprostred tmy je filmovou kolážou archívnych materiálov, animácií a záberov z filmu Komúna. Autorsky sa na ňom podieľal kreatívny tím filmu Komúna –  režisér Jakub Julény, strihač Marek Bihuň a animátor Marián Vredík.

Film Komúna vznikol s podporou Audiovizuálneho fondu a Bratislavského samosprávneho kraja; v koprodukcii HITCHHIKER Cinema, Rozhlas a televízia Slovenska a Backgroud Films; v partnerstve so Slovenskou sporiteľňou, a.s. Do distribúcie ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov, ktorá film uvedie v premiére 6. mája 2021.

Web stránka:  https://www.komunafilm.sk , https://asfk.sk/film/komuna/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=zAc2u5ob7RU&t=21s
Facebook stránka filmu: https://www.facebook.com/komunafilm
Kino doma: www.kino-doma.sk
Klip Uprostred tmy:  https://www.youtube.com/watch?v=NJf265-LzUk&t=36s

Zdroj: TS