MICHAL HORÁK přichází s tak trochu jiným vánočním singlem. Do klipu Až mi bude pětašedesát angažoval svého otce.

Pár týdnů po vydání fanoušky i kritikou vřele přijatého debutu Michalovo cédéčko se písničkář Michal Horák rozhodl potěšit své příznivce vánočním dárkem v podobě zbrusu nové písně a klipu Až mi bude pětašedesát. Pokud ale čekáte zvuk rolniček, malebně podkreslující slova o vánočních dárcích či Ježíškovi, pletete se. Michal na to jde jako vždy tak trochu jinak, tentokrát lehce „najazzle“, a s vlastním otcem v hlavní roli. Ostatně podívejte se sami: https://www.youtube.com/watch?v=LFxQ2Ehpmms A vsaďte se, že „tak trochu jinak“ pojme i své vůbec první samostatné turné, které chystá na jaro příštího roku.

„Ač období Vánoc vybízí k tématům jako Ježíšek, kapr, plné nákupáky apod., chytil jsem píseň trochu za jiný konec a udělal spíš takovou pohodovku na zamyšlení – klid by koneckonců měl být o Vánocích především. Vzal jsem si k tomu zase pár kamarádů muzikantů, vyblbli jsme se nejprve ve studiu 3bees v Praze a pak u nás doma na dvoře, kde jsme točili klip,“ vysvětluje Horák.

Jak už bylo naznačeno výše, hlavní role ve videu se tentokrát nezhostila žádná známější tvář, jako tomu bylo v předchozích případech, ale Michalův otec. „K téhle písničce mě dost inspiroval můj taťka, ač mu pětašedesát teda ještě není. A v momentě, kdy jsme s rejžou Martinem řešili klip, a došlo k tomu, že by bylo fajn v něm mít svoji starší verzi, hned mě napadl právě taťka. Kde jinde přece sehnat někoho, kdo vypadá jak já za pár desítek let? A ještě to chudák udělá zadarmo? Ale samozřejmě ho to nakonec bavilo. Navíc taťka už se ve dvou videoklipech objevil – jednou jako profesor na začátku Vysokoškolského songu a pak teda ještě ve V 7:25, tam si ho ale málokdo všiml,“dodává Horák.  

Režie klipu se opět ujal Martin Hammerschlag, se kterým Michal točil i své předchozí klipy jako Hej teto!, Netušim, Je to tak, Vysokoškolskej song a další.  Tento klip je ovšem v Horákově portfoliu jedinečnou záležitostí, protože je točený pouze na jeden záběr!

„Tohle natáčení bylo kompletně jiné než všechna předchozí. Obvykle se nacvičí jedna krátká sekvence, ta se natočí, a jde se na další, přičemž se všechno v postprodukci sestříhá dohromady. Tentokrát jsme ale museli děj celého klipu důkladně nacvičit, zajistit přesuny různých věcí tak, aby v nějakém záběru byly a v nějakém zase ne, a na konci to všechno provést a natočit na jednou bez jediné chyby. Časem zveřejníme i videa z natáčení, kde mimo kameru běhá po place dalších deset lidí a všechno zařizuje. Byl to fofr, ale myslím, že se nakonec povedlo,“ přibližuje natáčení nadějný písničkář, který v rámci koncertních křtů svého debutu vyprodal letos na podzim dvakrát po sobě pražskou Malostranskou besedu a jednou hradecký AC klub.

Skutečný koncertní křest ohněm jej pak čeká v příštím roce, když na jaře vyrazí na své vůbec první samostatné turné, jež pojmenoval prozaicky Michalova šňůra, a absolvuje v jeho rámci během března až května celkem patnáct koncertů napříč republikou. Kompletní soupis termínů najdete níže. Bližší informace k jednotlivým zastávkám a předprodeji vstupenek se již brzy dozvíte na Michalově Facebooku.

MICHALOVA ŠŇŮRA 2020
6.3.2020, Mariánské Lázně – Club na Dvorku
7.3.2020, Opava – Klub ART
14.3.2020, Tábor – Garage
18.3.2020, České Budějovice – Slavia Music Club
27.3.2020, Karlovy Vary – Klub Paderewski
28.3.2020, Ostrava – Kabaret Hrdobci + Voxel a další..
7.4.2020, Brno – Kabinet Múz
8.4.2020, Plzeň – Zach´s Pub
12.4.2020, Klášterec nad Ohří – Velikonoce na Zámku
17.4.2020, Liberec – Lidové Sady
24.4.2020, Blansko – Katolický dům 
25.4.2020, Kutná Hora – Planet Music Club
7.5.2020, Hradec Králové – AC Klub
13.5.2020, Praha – Vila Štvanice
31.5.2020, Sokolov – Den Dětí

Zdroj: SUPRAPHON a.s.