MFFK Febiofest 2018: HEREČKA DOMINIKA MORÁVKOVÁ, SPISOVATEĽ MICHAL HVORECKÝ AJ DRAMATIK DANIEL MAJLING VYBRALI PRE DIVÁKOV FEBIOFESTU SVOJE OBĽÚBENÉ FILMOVÉ HITY!

Herci Dominika Morávková a Noel Czuczor, spisovateľ Michal Hvorecký, dramatik Daniel Majling, choreografka a režisérka Petra Fornayová a výtvarník Palo Macho vybrali svoje obľúbené filmové hity a osobne ich divákom uvedú na 25. ročníku Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa v Bratislave uskutoční od 15. do 21. marca 2018.

„Snímky do populárnej festivalovej sekcie Klubový Jukebox tradične vyberali hlasovaním v ankete samotní diváci, pri príležitosti jubilea Febiofestu sme však rozhodli osloviť osobnosti slovenskej umeleckej scény, aby si zaspomínali na roky strávené v kine s klubovými snímkami a vybrali filmy svojho srdca,“ vysvetlil umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek.

A tak si návštevníci pri príležitosti 25. narodenín Febiofestu v sekcii Klubový Jukebox budú môcť užiť spomedzi 600 filmov, ktoré za posledné štvrťstoročie do domácich kín priniesla Asociácia slovenských filmových klubov, hlavný organizátor festivalu, kultové snímky Ružové sny, Brazil, Hon, Tanečnica a Paterson.

 

„Vybrali sme skvelý slovenský film, ktorý možno už dnes málokto pozná, a nemožno ho ani v kine nájsť, ale stojí za to ho vidieť!“ odôvodnili svoj výber mladí herci Dominika Morávková a Noel Czuczor.

Počas Febiofestu osobne uvedú legendárny film Dušana Hanáka Ružové sny s nezabudnuteľnými hereckými výkonmi Ivy Bittovej a Juraja Nvotu o príbehu mladého dedinského poštára Jakuba a jeho prvej lásky k dievčaťu Jolane z cigánskej osady. Snímka z roku 1976 o vzťahu, ktorý rozdeľujú aj predsudky voči ľuďom z rôznych kultúrnych a rasových komunít nestráca na aktuálnosti ani dnes.

POZVÁNKA DOMINIKY MORÁVKOVEJ A NOELA CZUCZORA NA RUŽOVÉ SNY

„Film, ktorý je satirický, zábavný aj snový, film o svete v blízkej budúcnosti, ale čoraz podobnejší tomu svetu nášmu, svetu, v ktorom sa ľudia zbláznili z konzumu, z propagandy. Film o človeku, ktorý sa rozhodne vzdorovať všetkými silami tomuto šialenstvu okolo seba, a ktorý zároveň hľadá lásku,“ takto opísal spisovateľ Michal Hvorecký film člena skupiny Monty Python, režiséra Terryho Gilliama, Brazil, ktorý príde osobne uviesť divákom na Febiofest.

Príbeh filmu sa odohráva „kdesi v 20. storočí“ v totalitnej spoločnosti, ktorá pod zámienkou boja proti terorizmu prevzala kontrolu nad súkromím svojich občanov. Hlavnou postavou je vládny úradník, rojko, ktorému sa z neutešenej reality darí unikať prostredníctvom snových predstáv. Z nesmelého muža, ktorý sa nechce do ničoho zapliesť, sa však postupne stáva rebel bojujúci proti systému za záchranu milovanej ženy.

POZVÁNKA MICHALA HVORECKÉHO NA BRAZIL

„Film, ktorá rozmýšľa a hľadá odvrátenú stranu našich dobrých snažení. A to je charakteristika každého dobrého filmu, s ktorým sa ako diváci vieme stotožniť,“ okomentoval svoj výber dramatik a dramaturg Daniel Majling.

Vrcholná psychologická dráma dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga, spoluzakladateľa hnutia Dogma 95, Hon, prináša príbeh rozvedeného muža v stvárnení skvelého Madsa Mikkelsena, ktorého život naruší jedna náhodná, no o to desivejšia lož, ktorá sa začína šíriť v komunite jeho kamarátov ako vírus. Hon, spoločná mužská zábava, sa stáva paralelou k nemilosrdnej štvanici na nevinného človeka.

POZVÁNKA DANIELA MAJLINGA NA HON

https://www.youtube.com/watch?v=XG_Amf4W7fY&t=2s

„Keďže som choreografka a tanečnica, povedala som si, že vyberiem film, ktorým azda pomôžem spropagovať súčasný tanec. O žene, ktorá revolučne zmenila tvár tanca,“ povedala k svojmu filmovému tipu Petra Fornayová.

Diváci si na Febiofeste tak budú môcť vychutnať romantickú drámu Tanečnica režisérky Stéphanie Di Giusto, ktorá sa vracia do Paríža na prelome 19. a 20. storočia, keď bola tanečnica Loïe Fuller hviezdou kabaretu. Niekdajšiu farmársku dcérku z amerického stredozápadu nič nepredurčovalo na to, aby tancovala v parížskej Opere. Ale stalo sa. A k nohám jej padali významní obdivovatelia: Toulouse-Lautrec, Rodin, bratia Lumièrovci.

 

POZVÁNKA PETRY FORNAYOVEJ NA TANEČNICU

https://www.youtube.com/watch?v=qXwhG06F1hQ&t=5s

 

Päticu snímok v Klubovom Jukeboxe uzatvára výber výtvarníka Pala Macha, autora sklenených filmových kotúčov, ktoré každoročne získavajú laureáti na udeľovaní výročných Cien Asociácie slovenských filmových klubov počas Febiofestu.

„Film Jima Jarmuscha Paterson je založený na možno nenápadných, ale veľmi precíznych dialógoch a monológoch a režisér pre posun deja využíva princíp vyššej moci, a mne sa vždy v umení páči, keď autor nemá snahu skopírovať realitu, ale keď s ňou pracuje až tak, že potom nechá diváka uveriť tomu, že je to reálne,“ povedal Palo Macho.

Príbeh Patersona, vodiča autobusu v rovnomennom mestečku Paterson, ktorý každý deň prechádza trasou svojej linky, pozoruje mesto ubiehajúce pred čelným sklom, počúva úryvky rozhovorov a píše si básne do zošita, je príbehom víťazstiev a porážok všedného dňa a krásy, ktorá sa skrýva aj v tých najmenších detailoch. 

POZVÁNKA PALA MACHA NA PATERSONA

https://www.youtube.com/watch?v=PvdhaRqgLaQ&t=2s

Divákom sa počas jubilejného 25. ročníka MFFK Febiofest predstaví v slovenských premiérach vyše 100 snímok. Verejnosť si ešte stále môže zakúpiť špeciálny FEBIOPAS, ktorý umožní 10 voľných vstupov na akékoľvek festivalové projekcie počas bratislavského festivalového maratónu. Momentálne je za zvýhodnenú cenu 15 EUR v predpredaji prostredníctvom portálu Predpredaj.sk na https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/13255/medzinarodny-festival-filmovych-klubov-febiofest a v hlavnom festivalovom dejisku v Kine Lumière v Bratislave.

Hlavným organizátorom MFFK Febiofest je Asociácia slovenských filmových klubov.

  1. medzinárodný festival filmových klubov

Febiofest 2018

15.– 21.3.

BRATISLAVA

Kino Lumière / Kino Mladosť / Kino KLAP VŠMU / Artkino za zrkadlom

TRNAVA – kino Hviezda 16. – 18. 3. / KEŽMAROK – kino Iskra 19. – 22. 3. / MARTIN – kino Strojár 21. – 26. 3. / LEVICE – kino Junior 21. – 24. 3. / TRENČÍN – Artkino Metro 22. – 26. 3. / POPRAD – kino Tatran / 23. – 26. 3. / PREŠOV – FK Pocity 25. – 27. 3. / Košice – Kino Úsmev ׀ Tabačka 25. – 27. 3. / BANSKÁ BYSTRICA – FK v Múzeu SNP 26. – 29.3. / PRIEVIDZA – FK ´93 26. – 29.3. /

Aktuálne informácie

www.febiofest.sk

www.facebook.com/Febiofest.sk/

https://www.instagram.com/febiofest_sk/

Zdroj: TS