Město ER Michala Prokopa a Framus Five vychází v reedici na CD a LP.

Klenot českého art-rocku, album Město ER se 45 let po svém vydání dočká jubilejní reedice! Hudebními kritiky i „řadovými“ fanoušky vysoko ceněné album vyjde na CD s výpravným digipackem a především pak také na 180tigramovém LP v otevíracím obalu. Michal Prokop a Framus Five jej navíc 13. srpna, v den Prokopových 70tých narozenin přehrají společně s Karlovarským symfonickým orchestrem vůbec poprvé naživo. Stane se tak na festivalu Krásný ztráty Live 70, který proběhne 12. – 13. srpna v Amfiteátru v Lokti nad Ohří a kde bude CD i LP poprvé v prodeji.

„Je to pro mě důstojné ohlédnutí se za hudbou konce šedesátých let, což byly moje začátky. Město ER je moje druhé album, ale první s původní českou muzikou, první setkání s poezií žijícího básníka (Josefa Kainara, pozn. red.) v české rockové hudbě vůbec, první souboj se zpívanou češtinou, určitá pečeť doby. A je to taky vzpomínka na období, kdy končila relativní svoboda šedesátých let a nastupovala postupně normalizace, která už právě stihla nepustit původní grafický návrh obalu desky. Takže teprve teď mohou posluchači získat desku v té podobě, v jaké měla být už tehdy,“ komentuje vydání reedice Michal Prokop.

Jak už sám Prokop naznačuje, jednou ze zásadních devíz nového vydání Města ER je jeho vizuální podoba, když obal znovu získal šanci se maximálně podobat tomu v roce 1971 zamýšlenému. Fotograf Alan Pajer si totiž naštěstí uchoval alespoň některá východiska, takže mohl s grafičkou/dcerou Alenou rekonstruovat balení do dosud nevídané podoby. Booklet CD a vnitřní sáček vinylu navíc obsahují komplet všech textů, dobové fotografie a dvě ediční poznámky z let 1999 a 2016.

Michal Prokop Foto_Martin_Kubica_2

Co se zvuku týče, samozřejmostí je remastering z původních pásů, o který se postaral Oldřich Slezák. Původní materiál, který Framus Five nahrál na přelomu let 1970 a 1971 ve studiu v pražských Dejvicích ve složení Michal Prokop (zpěv), Ivan Trnka (klávesy), Luboš Andršt (kytara), Ladislav Eliáš (baskytara) a Karel „Káša“ Jahn (bicí), s hosty proslulosti Jaroslava „Erno“ Šedivého či aranžemi Petra Hanniga, tak nyní můžete poprvé slyšet v takové podobě, aby nahrávka dle Prokopových slov „zvukově obstála i v dnešní době“.

Myšlenka na reedici a vůbec první živé provedení dnes již kultovního alba, spojujícího jedinečným způsobem rock a poezii, stejně jako jeho provedení naživo se v hlavě Michala Prokopa zrodila zhruba před rokem a – jak sám hlavní aktér přiznává – její „relizace byla dost pracná“.

„Od nedohledané původní partitury a rekonstruované partitury nové, přes volbu orchestru a dirigenta až k vlastní hudební podobě. Souboj s vokálním partem a s  hudebním cítěním a stylem doby, kdy mi bylo třiadvacet, a hraní s kapelou, jejíž někteří současní hráči se v době vzniku nahrávky teprve narodili . Se symfonickým tělesem za zády, s kterým jsem nikdy na jevišti nestál…, je toho docela dost na jednoho staršího „chlapce od estrády“. Ale je to výzva, taková jako vzpomínka na dětství, jak říká Luboš Andršt, jediný můj současný spoluhráč, který to se mnou tenkrát nahrával. A já mám ještě pořád výzvy rád!,“ vyznává se Prokop.

Jak si vše nakonec sedlo, si budete moci ověřit naživo 13. 8. na festivalu Krásný ztráty Live 70. Jubilejní reedice Města ER na CD a LP bude poprvé v prodeji tamtéž, ve všech dobrých obchodech s hudbou ji pak pořídíte od 19. srpna.

Mwsto ER LP a CD Foto_Lukas_Kaderabek_Supraphon

Zdroj: SUPRAPHON a.s.