Melancholická elektronika, psycho-pop, rock aj gitarové pesničkárstvo. Októbrový Go2stage koncert vás prebudí z jesenného splínu.

Melancholická elektronika mladého len 16-ročného hudobníka Whithe, psycho-pop kapely HoreHigh, gitarové skladby pôvodom írskeho pesničkára žijúceho na Slovensku Graeme Marka, ale aj rock prešovskej kapely ElevenHill. Takúto pestrú vzorku čerstvej slovenskej hudby z projektu Demovnica_FM zažijete na Go2stage koncerteNu Spirit klube vo štvrtok 15. októbra. Akcia začína o 20:00, vstup je voľný.

Bratislavský hudobník Whithe má len 16 rokov. Venuje sa melancholickej elektronike//future garage.

Whithe

Whithe sa zúčastnil aj na tohtoročnom Red Bull Bass Music Academy, vystúpil aj ako support pred Sekuoia v ateliéri Babylon a nedávno si zahral aj na festivale Waves. Koncom tohto roka chystá EP.

Pesničkár Mark Graeme je pôvodom zo severného Írska, ale býva už tri roky na Slovensku. “Skladám pesničky o rôznych bizarnostiach života,  aby som si mohol vyčistiť svoju vlastnú hlavu,“ hovorí o svojej tvorbe Mark, ktorý v projekte Demovnica_FM zaujal so skladbou Žalm 42.

Graeme Mark

Na koncertoch hráva väčšinou akusticky, sám s gitarou. Nedávno však založil rockovú skupinu Graeme Mark Band. Ich prvé spoločné vystúpenie plánuje na november v Trnave. Marka ste mohli vidieť aj na streche bratislavského ufa v rámci Balcony TV.

Bratislavská psycho-popová kapela HoreHigh  sa v posledných dvoch mesiacoch podľa slov jej členov „vrhla po hlave na formovanie zvuku, textov aranžmánov a predovšetkým zastúpenia nástrojov v kapele.“ Momentálne má totiž dvoch nových členov  – basgitaristu Shaya, ktorý je pôvodom z Izraela a trubkára Peťa Leťa, ktorý podľa ich slov „hrá za celú dychovú sekciu a ešte stíha aj spievať druhé hlasy.“Jadro kapely však zostáva v pôvodnom stave. HoreHigh sú momentálne okrem príprav na go2stage koncert zatvorení v štúdiu.

HoreHigh

„Na zvuku našej prvej pesničky Nočný Kopec, ktorej demoverzia zaznela v Demovnici, teraz pracuje aj hudobný producent Erik „Losos“ Horák, čo nás napĺňa radosťou a očakávaním tučného zvuku,“ prezradili. Na ich koncerte môžete očakávať priam vesmírny zvuk. „Inštrumentálna hudba sa u nás kamaráti s elektronikou a dokopy dávajú rozľahlý priestor pre spev a sólové nástroje,“ hovoria členovia kapely HoreHigh.

Prešovská kapela ElevenHill vznikla v septembri 2014, i keď členovia tejto zostavy pôsobili predtým v ďalších iných, niekedy aj spoločných projektoch. Členovia kapely sú žánrovo inšpirovaní menami ako Johnny Cash, Tom Petty či Bruce Springsteen. Špecifický názov ElevenHill má svoj význam. Členovia kapely totiž fungujú nie len ako kolegovia z kapely, ale aj ako najlepší kamaráti z jednej ulice, na jednom kopci, kde sa dá dostať autobusovou linkou číslo 11.

ElevenHill2

Texty skupine píše gitarista Martin Dancák, hudobnú produkciu zabezpečuje bubeník Radoslav Hanzel. Ďalšími členmi sú basgitarista Branislav Goga a spevák Marián Ferenc. Koncertnú zostavu dopĺňajú vokalistky Júlia Smolková a Diana-Dida Duncková a Branislav Jedinák (harmonika). Ich singel Singel The Room Of Ghosts bol zaradení do rotácií viacerých slovenských rádií a darí sa mu aj v zahraničí. V súčasnosti kapela pripravuje materiál pre ďalšie nahrávanie.

Demovnica_FM funguje ako projekt Rádia_FM od mája 2013. Cieľom projektu je hľadanie nových, zatiaľ neobjavených, hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Kapely, ktoré tím z Rádia_FM do Demovnice vyberie, získajú priestor na prezentáciu aj vo vysielaní, kde sa im v nedeľu poobede venuje hodinová relácia s rovnomenným názvom. Demovnica pritom pôvodne figurovala len ako rubrika v rámci programu Osmička. Väčší priestor v podobe relácie jej Rádio_FM vyhradilo pre veľký záujem zo strany kapiel a poslucháčov.

Relácia ponúka okrem noviniek na slovenskej hudobnej scéne aj rozhovory s víťazmi jednotlivých kôl a hodnotenia interpretov hosťami, ktorí sa svojím profesijným životom nejakým spôsobom dotýkajú hudobnej brandže. Zväčša ide o hudobníkov, hudobných dramaturgov, producentov či kritikov. Demovnicu_FM už hodnotil hudobný publicista Oliver Rehák a moderátori Rádia_FM Daniel Baláž, Rudi Rus, Pavol Hubinák či Biba_FM. Z hudobníkov to zas napríklad boli Shina z Longitalu, Peter Lipa, Ozo Guttler, Tomáš Sloboda či Oskar Rózsa.

5171

Zdroj: Rádio_FM