Meet Lihovar. První a poslední sezóna pod komínem začíná.   

MeetFactory se aspoň částečně v létě stěhuje přes koleje. V prostoru bývalého Lihovaru, jehož zbytky půjdou v srpnu definitivně k zemi, bude letní kino, divadlo nebo bar. Vymýšlí se toho ale daleko víc a jedinečný prostor postupně obsadí všechny dramaturgie. Ve čtvrtek 27. 5. se sejdeme poprvé pod komínem na prvním pivu v Lihovaru.

Ještě předtím, než zbytky starého Lihovaru půjdou k zemi, obsadí tento prostor MeetFactory. První zmínky o tomto místě jsou ze začátku 19. století, původně se zde vyráběl líh a potaš, po znárodnění v 50. letech 20. století byla továrna přestavěna v octárnu. Nakyslá vůně tam v mnoha místech ještě zůstala, jinak ale jeden z největších lihovarů v Praze své doby připomíná už jen komín a budova rafinérie. Od čtvrtka 27. 5., kdy ve 14:00 slavnostně zahajujeme první a zároveň poslední lihovarskou sezónu společně s DJ setem Never Sol a whydie?, až do konce července se na historii tohoto místa podepíše i MeetFactory.

Promítat se zde bude Letní kino, které už po několikáté proběhne ve spolupráci s ČRo Vltava. Téma letošní projekce je Hudba a film; prvním snímkem je King Skate (2. 6., 21:30). 

Ke „klasickému“ letnímu kinu, které bude každou středu, se tentokrát připojí i promítací pondělky. Každý týden vám v rámci Guilty Mondays představí jeden člen týmu smíchovské továrny film, který ovlivnil jeho nebo její život. První provinilé potěšení promítáme už 31. 5. v 21:30, kdy zjistíte, za co se tak trochu (ne)stydí třeba naše divadelní produkční Magda. 

Kromě filmů se do nových prostor přestěhuje i Divadlo MeetFactory se starší inscenací Aluminiová královna. Příběh dvou dívek zarámovaný rusko-čečenským konfliktem v režii Apoleny Vanišové, který je inspirovaný knihou Petry Procházkové, tak mezi rozpadlými zdmi lihovaru dostane nový rozměr. První repríza je naplánovaná na 30. 6., během lihovarské sezóny proběhne i derniéra tohoto představení.

Kromě Lihovaru se divadlo opět usídlí i v bývalém bazénu Barrandovských teras. Inscenace Psí dny v režii Natálie Deákové zajistí horké řecké léto i v Praze. Milostný trojúhelník v zemi sužované nemilosrdnými požáry, který doporučujeme zapít ouzem, bude k vidění v květnu i červnu (termíny naleznete na www.meetfactory.cz).

Program poběží dál i v MeetFactory. Do 6. 6. je možné v Galerii MeetFactory navštívit výstavu Evy Koťátkové Rozhovory s monstrem, v Galerii Kostka pak Sultaninu realitu od indické umělkyně Afrah Shafiq. Na konci června proběhne vernisáž skupinové výstavy Planted in the Body, která nahlíží na rostliny jako na zdroje a nositele poznání a podrobně zkoumá možnosti sdílení a zprostředkovávání unikátních vědomostí, jež v sobě po staletí ukrývá rostlinný svět.

Chybět nebudou ani komunitní akce Květináč (30. 5.), druhá edice květinového dýchánku, v rámci které proběhne mj. komentovaná prohlídka výstavy a edukativní botanická procházka, a již tradiční Blešák (6. 6.) secondhandového oblečení a doplňků. Vstup na obě akce je zdarma.

Program 27. 5. • Meet Lihovar
14:00 –18:00 reprodukovaná hudba
18:00 – 20:00 Never Sol dj-set
20:00 – 23:00 whydie? (RARE) dj-set

Další program Lihovaru se bude zveřejňovat v následujících dnech na FB MeetFactory nebo na www.meetfactory.cz
Otevírací doba prostoru je dle programu.

Zdroj: MeetFactory