Medzinárodná výstava umenia nových médií REMAKE prichádza do Bratislavy!

V piatok 20. apríla sa v A4 – centre súčasnej kultúry v Bratislave otvorí prvá časť reprízy putovnej výstavy REMAKE. Ide o reinštaláciu časti medzinárodnej expozície, ktorá približuje históriu mediálneho umenia prostredníctvom diel súčasných umelcov zo Slovenska, Francúzska, či Rumunska. Výstava prichádza do Bratislavy z Brna, kde bola do minulého týždňa inštalovaná v Dome umenia mesta Brna. Prvá časť výstavy v A4 – centre súčasnej kultúry potrvá do 25.4.2012.

hi woody_andrej boleslavsky

Výstava REMAKE: REthinking Media Arts in C(K)ollaborative Environments predstavuje súčasné interpretácie priekopníckych diel mediálneho umenia prevažne strednej a východnej Európy, čím oživuje menej známu časť histórie umenia. Zastúpené diela prezentujú výsledok dvojročného tvorivého a sociálneho experimentu pod hlavičkou medzinárodného projektu s rovnakým názvom. Cieľom projektu REMAKE je iniciovať tvorbu a prezentáciu súčasných diel, inšpirovaných históriou elektronického umenia a poukázať na významnú časť dejín umenia, ktoré sa odohrávali za železnou oponou.

i tter_zuzana husarova a lubomir pana

Výstava bude priestorom pre interakciu – návštevníci môžu do inštalácií vstupovať a ovplyvňovať ich. V inštalácii I: * ttter dvojice slovenských umelcov Zuzany Husárovej a Ľubomíra Panáka môžu diváci kresliť pohybom svojej ruky, alebo mixovať textové fragmenty európskeho net-artu, so zvukovým doprovodom odkazujúcim na hudobný nástroj Teremin. Inštalácia Hi Woody (A. Boleslavský, The Vasulkas) ponúka možnosť interakcie so svojou vlastnou digitálnou 3D replikou. Diváci tiež uvidia súčasný „remake“ prvej autonómnej interaktívnej sochy s názvom ReCYSPI (J.Bellanger, G.Brunet, C.Doutriaux, C.Lenoble), pôvodne od francúzskeho autoraNicolasa Schöffera alebo si môžu naštudovať Subjektívne dejiny mediálneho umenia – osobný výskum v oblasti dejín mediálneho umenia v podobe časových priamok a mentálnych máp od rumunskej autorky Lii Perjovschi.

Re_CYSP

Súčasťou otvorenia bude od 18.30 tanečná performancia Jany Terekovej s interaktívnou sochou ReCYSPI na hudbu experimentálneho elektronického hudobníka rbnx. Na vernisáži vystúpi i DJ-ská dvojica Postman a Chaosdroid (SK).

Výstava REMAKE I v priestoroch A4 bude prvou zo série troch bratislavských expozícií. Ďalšie časti výstavy budú otvorené v Poľskom inštitúte od 26. apríla a v Galérii HIT od 3.mája 2012. Po Bratislave sa ďalšia časť expozície presunie do Kluže v Rumunsku. Výstava sa koná v rámci MULTIPLACE NETWORK 2012 s podporou Programme culture EU, Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Višegrádskeho fondu.

Remake_vystava

Zdroj: Multiplace Network 2012
Publikoval: Redakcia GREGI.NET