Martinský rocker ospevuje modrú planétu.

Juraj Hnilica, líder martinskej kapely Bačova Fujara, sa rozhodol na chvíľu sa venovať akustickej tvorbe. Hudobným fanúšikom ponúka prvú lastovičku – skladbu Aká si krásna.

Podmanivú hudbu a veľavravný text zložil Juraj Hnilica. Na akustickej nahrávke sa podieľali aj klaviristka Kamila Šimonová, hráč na sláčikové nástroje Ľuboš Šamo, gitarista Michal Kulich, o vokály sa postarali Miriam a Róbert Čunderlíkovci.

hnilica1

Odkaz skladby je podčiarknutý zaujímavým videoklipom, o ktorý sa postaral Daniel Bernát. Hlavnú úlohu v ňom hrajú zábery Greenpeace Slovensko. „Chcel som použiť pekné zábery prírody s kontrastom na negatívne vplyvy ľudí. Pozeral som mnoho dokumentov, až mi napadlo, že by som mohol osloviť Greenpeace Slovensko. Poslal som im pesničku, či by mali záujem mi s týmto nápadom pomôcť. Boli veľmi ochotní, hneď mi odpísali, že by sme sa mohli stretnúť. Som veľmi vďačný, že existujú organizácie, ktoré sa snažia aspoň trochu spomaliť aj veľké finančné skupiny pred tým, aby sa tu všetko dookola zničilo a zalialo betónom. Ak to bude v mojich silách, vždy rád pomôžem, prípadne aspoň podporím ich aktivity,“ dodáva Juraj Hnilica.

Autor priznáva, že skladbou Aká si krásna nechcel ľudstvu povedať nič, ona totiž hovorí sama. „Ak by som predsa len niečo mal povedať, tak len toľko, že by som bol rád, keby ľudia pokračovali v tom, čo začali. Pevne verím, že nie je neskoro, aby sme ukázali našej matičke Zemi, že ju máme radi a vážime si ju. Sám vidím, že čoraz viac ľudí, hlavne mladých, sa zaujíma o túto problematiku. Pevne verím, že spojíme svoje sily a energiu na to, aby sme zachránili našu planétu aj pre ďalšie generácie. Každý vie, že sú prostriedky na to, aby sme minimálne obmedzili, ak nie celkovo zastavili toto škodenie prírode. Len treba chcieť, priatelia.“

Zdroj: Nikoleta Kováčová, PR manažér