Martin Harich: Nech – Album nielen pre tínedžerov.

V šou Československá Superstar sa ohrial poriadne dlho. Spomedzi finalistov získal v poradí štvrté miesto. Napriek tomu, že súťaž nevyhral, je Martin Harich jediným z účastníkov Superstar, ktorý má na konte už dva štúdiové albumy.

Našťastie, v tomto prípade kvantita kráča s kvalitou ruka v ruke, a navzájom sa nevylučujú. Kritiku príjemne prekvapil už debutom Príbeh snov. Teraz, pri doske Nech potvrdzuje, že nechce ostať záležitosťou jedného hitu či cédečka. A to je dobre.

Prečo? Pretože slovenská hudobná scéna potrebovala novú krv. Potrebovala aj Martina Haricha. 17-ročného a bezstarostného. Speváka, ktorý si je schopný napísať vlastné skladby. Speváka, ktorý na sebe pracuje a zlepšuje sa. Speváka, ktorý nehrá koncerty na playback, ale výlučne v sprievode živej kapely. Martin Harich našiel dieru na trhu a vyplnil ju.

Albumom Nech sa zaradil so svojou skupinou Musitany Hope do počúvateľného strednoprúdového poprocku. Doska je mozaikou energických skladieb ako stvorených na koncerty, ktoré vzápätí striedajú atmosférové piesne vhodné na pokojné počúvanie. Romantické texty ako šité pre publikum v tínedžerskom veku sa zase striedajú s textami o živote, pri ktorých si príde na svoje aj poslucháč po štyridsiatke. Martin Harich je talent. A nálepku Superstaristu si z čela strhol už dávno. Poctivou muzikantskou prácou.

Tú v prípade CD Nech podčiarkuje unikátny zvuk renomovaného pražského štúdia, v ktorom nahrávka vznikala niekoľko mesiacov. „Hariband“ a manažment okolo neho nenechali Nech na náhodu po žiadnej stránke. Poriadne záležať si dali aj na tej vizuálnej. Booklet, ktorý je súčasťou albumu, je designovým skvostom. Obsahuje originálne fotografie, vždy zladené s ideou tej-ktorej piesne, a dodatočne graficky upravené výrazným unikátnym rukopisom. Neprehliadnuteľné veľké plus na konto tejto hudobnej novinky.

Martin Harich si tentokrát latku posunul o poriadnu kus vyššie. Ak bude v tomto duchu pokračovať ďalej, máme sa na čo tešiť. Zdá sa, že našim „Á“čkovým speváckym jednotkám, o pár rokov vyrastie veľmi zaujímavá konkurencia. Nechajme sa teda prekvapiť. Hoci Martin pokrstil druhú dosku len pred pár dňami, už má vraj dostatok materiálu na tretiu. Držíme palce.

Napísla: Zuzana Schneiderová