Magický videoklip Clube de esquiar.

Banskobystrická post-rocková kapela Clube de esquiar, ktorá spieva portugalsky básne lisabonského básnika, sa dočkala svojho prvého videoklipu – a to rovno animovaného. Ten bude mať premiéru už 30. júla. Pričom na živé vystupénie kapely sa môžete tešiť napr. aj počas blížiaceho sa festivalu Atmosféra v Hontianskych Nemciach.

O videoklipe

Pre animovaný videoklip Pudesse eu (Keby) je priznačná lakonická, surová, miestami elegantná kresba. Jej atmosféra dokresľuje melancholickú pieseň mladej slovenskej skupiny Clube de esquiar. Technika ktorou bol klip vytvorený sa zvykne nazývať aj totálna animácia. Jedná sa o časovo náročný prístup, pri ktorom sa kreslí každý frame nanovo. Videoklip je síce krátky len niečo vyše dvoch minút, autorom sa ale na tejto ploche podarilo vytvoriť pozoruhodný kúsok. Vznikol tak sčasti archaický, zároveň veľmi dynamický a fluidný svet ktorého poetiku sa autori Marián Vredík aJana Vredík Hirnerová pokúsili priblížiť Pessovým textom. Samotný tvorcovia klipu ešte dodávajú:

“V klipe sa miešajú rôzne asociácie a symboly, konkrétne sa mení na abstraktné a naopak. Zároveň východiskový motív je viacnásobne multiplikovaný, čo odkazuje práve na Pessovu fragmentálnosť a neukotvenosť.”

O skladbe

SkladbaKebyako ôsma v poradí uzatvára debutový album Clube de esquiar Fernando Pessoa, ktorý bol pokrstený 13. januára 2018. Je najkratšou na tomto albume.
Keď sa malo ísť do štúdia, nebola ešte na svete. Nahrávanie sa ale posunulo a to dalo vzniknúť tejto miniatúre, ktorú sme akosi na záver albumu podvedome postrádali.” Spomína na vznik skladby spevák a gitarista Juraj Havlík, ktorý zo svojím bratom Jakubom (bicie) tvorí hudobné jadro skupiny.

Ako celý album, aj skladba Keby je zhudobnenou básňou lisabonského básnika Fernanda Pessou, v originálnom portugalskom názve „Pudesse eu“.

“Ako celý album, ide len o gitaru, bicie a spev, nahraté naraz, a v tomto prípade tuším tiež hneď na „prvý take“. Hoci evidentným princípom tejto skladby je rozídený rytmus gitary a bicích, ktorý sa stretá iba v strednej časti skladby.” Dodáva ešte Juraj. Básnik Ivan Štrpka jej slová preložil nasledovne: „Keby som ako mesačný svit, / tak samozrejme, mohol vyplniť / noci aj duše a zaplaviť / život, ktorý mi nepatrí!“

O kapele

Clube de esquiar je banskobystrická post-rocková kapela, ktorá má zvukom pre mnohých blízko ku Dirty Three, Sigur Rós či Radiohead. Milton Nascimento, Nick Drake, Dežo Ursiny či Brad Mehldau sú však jej hlavné inšpirácie. Tvoria ju dvaja bratia – gitara, bicie a spevy (v portugalčine). Pochádzajú z Banskej Bystrice, majú za sebou prvý album „Fernando Pessoa“, s textami tohto lisabonského básnika, a teraz chystajú druhý. Nedávno sa vrátili z Brazílie, kde tiež odohrali niekoľko koncertov.

Juraj Havlík – gitara, spev
Jakub Havlík – bicie, vokály
Marián Vredík – projekcie

Vizuálnu stránku koncertov má na svedomí výtvarník Marián Vredík. Jeho projekcia je zmesou krátkych animácií, videí a archívnych záberov, ktoré rôzne prepája s hudbou. Väčšina je vytvorená konkrétne na danú skladbu.

Vznikla tak akási vizuálna paralela k Pessoovej básnickej tvorbe, pre ktorú je charakteristická práve roztrieštenosť. S Mariánovnými projekciami sa diváci mohli stretnúť napriklad aj na koncertoch skupiny Čisté tvary.

Najbližšie sa skupina predstaví naživo 2. augusta na festivale Atmosféra v Hontianskych Nemciach.

https://www.clubedeesquiar.com/
https://www.facebook.com/clubedeesquiar/

O tvorcoch videoklipu

Autori videoklipu Marián Vredík a Jana Vredík Hirnerová sú absolventi maliarskych katedier (VŠVU a AKU), posledné roky ale spolupracujú najmä na projektoch spojených s animáciou. Na svojom konte majú už pár videoklipov, ktoré sa ocitli aj na niekoľkých festivaloch. Jednému z nich Likvid & Dan Riley – Flush It Out (https://vimeo.com/252590809) udelila tento rok porota na Fest Anči ocenenie „Special Mention“ v kategórií vidoklip. Z ich tvorby ste možno zachytili krátky náučný seriál „Slovenčina na slovíčko“ ktorý od minulého roka vysiela Rtvs. Pre ich animované filmy je príznačný autorský prístup, nádych surreálnosti, záujem o magické prvky a latentný humor. Bývajú a tvoria v Pezinku.

https://vimeo.com/vedro

Zdroj: TS