MADUAR oslavuje 37. narodeniny a zreje ako víno!!!

Milovníci 90. rokov si určite pamätajú, ako v roku 1994 vtrhla do českého a slovenského éteru nová kapela s hitom Do It, o ktorej si dlho aj samotní pracovníci médií mysleli, že je zo zahraničia. Ovládla nielen všetky vtedajšie hitparády, ale aj rozhlasový a televízny éter a nebolo diskotéky, ktorá by v tom čase neotvárala úvodné tanečné kola legendárnym M to the A to the D to the U to the A to the R to the MADUAR.

Ako sa rýchlo ukázalo išlo o slovenskú skupinu, ktorú v roku 1986 založili bratia Matyinkovci spolu so svojím kamarátom Lacom Dulovičom a do ktorej postupne prijali Erika Arestu ako gitaristu a 14-ročnú Barbaru Haščákovú ako speváčku. Ich debutový album I Feel Good sa stal okamžite Zlatým a Maduar získal všetky ocenenia, ktoré boli na dosah, či už išlo o tituly ako Album roka, Skladba roka alebo Skupina roka a stal sa víťazom vtedajšej slovenskej Grammy.

Tento raketový nástup pozastavil odchod dvoch prijatých členov zo skupiny za mimoriadne nekorektných okolností, keď sa Erik bez vedomia zakladajúcich členov dohodol s vtedajším vydavateľom Maduaru na vytvorení projektu MC Erik a Barbara. Kapela tak zostala zo dňa na deň bez speváčky, vydavateľa a nebyť duchaprítomnosti jej manažéra Ladislava Matyinka, tak aj bez mena. Na Úrade priemyselného vlastníctva ho totiž zaregistroval len o pár dní skôr, ako sa o to pokúsil bývalý člen Maduaru, ktorý už mal vtedy rozbehnutý svoj projekt a týmto konaním sa len snažil odstrániť konkurenciu.

A hoci mnohí už nad Maduarom lámali palicu, bratská dvojica sa veľmi rýchlo otriasla, prijala novú speváčku Annu-Katarinu Schatz, Švédku slovenského pôvodu, a kým Juraj pripravoval nový hit s názvom Mystic Party, tak Ladislav viedol rokovania s českými a slovenskými vydavateľstvami o novej zmluve. Maduar sa im tak podarilo doslova vzkriesiť z popola a s Mystic Party dobyli poslucháčske hitparády všetkých 10 rádií na Slovensku, a získali s ním aj Platinovú platňu za predaj. Na úspech prvého singla nadviazal aj celý album Space, ktorý sa stal rovnako Zlatým a taktiež získal množstvo ocenení.

Po návrate Aničky Schatzl do rodného Švédska zostala skupina v zakladajúcej trojici a prešla na externú spoluprácu so štúdiovými a koncertnými vokalistkami. Počas prípravy tretieho albumu s názvom TEN (bolo to 10 rokov od založenia) sa prvýkrát rozhodla spracovať skladbu iného interpreta a bola to trefa do čierneho. Oprášila starý hit Africa Simona a Hafanana sa stala okamžite česko-slovenskou bombou. Po vzore Macareny bol v klipe odprezentovaný aj špeciálny tanec, ktorý sa následne vyučoval v tanečných školách po celých Čechách a Slovensku.

Štvrtým albumom La Chita rozšíril Maduar svoje pôsobenie o ďalšiu krajinu a úspešne vstúpil na maďarský trh, kde zaznamenal viacero #1 hitov a ocenení a množstvo koncertov. Následne na týchto 3 teritóriách (SK, CZ, HU) vydal už len v dvojčlennej zostave aj svoj piaty radový album s názvom Walk this way, pri ktorom nanovo oprášil spoluprácu Aerosmithu s Run DMC pri rovnomennom hite a spojili do jednej skladby tri rockové legendy z každej krajiny – Kamila Střihavku z Čiech, Mariana Greksu zo Slovenska a kapelu Karthago z Maďarska.

Nasledovalo 7 rokov cestovania po svete, počas ktorých sa Maduaru podarilo vydať nanovo spracovaný singel Hafanana v 94. krajinách sveta a potom návrat na domácu scénu s albumom 007 a hitom One Way Ticket. Kapela sa vrátila ku svojim diskotékovým koreňom a v nasledujúcich rokoch absolvovala 3 koncertné šnúry po českých a slovenských kluboch. A to až do roku 2011, kedy sa bratská dvojica presunula na Floridu do USA, kde začali podnikať v cestovnom ruchu.

S príchodom roku 2014 sa rozhodli osláviť 20 rokov od vydania debutového albumu I Feel Good česko slovenským turné s 20 termínmi, avšak záujem o vystúpenia kapely bol tak veľký, že pridali ďalších 40 vystúpení a Juraj sa rozhodol vrátiť na Slovensko, aby sa staral o hudobné aktivity, zatiaľ čo Ladislav zostal v USA a dohliadal na ich cestovku.

Aj napriek náročnému cestovaniu ponad Atlantik dokázali bratia zvládať narastajúci počet koncertov a popri tom vyprodukovať aj nové skladby v spolupráci s talentovaným Marekom Vozárom, ako Can U Feel It, Party In Da House, či spoločný singel s českou formáciou Holki s názvom Pohodový song. V tomto období začala aj veľmi intenzívna spolupráca s víťazkou Hlasu Ivannou Bagovou, ktorá ich nielen sprevádzala na koncertoch, ale účinkovala aj v už spomenutých singloch a Juraj jej dokonca zložil aj na mieru šitú sólovú skladbu Ja stále viem.

Po roku 2019, počas ktorého skupina zrealizovala ďalšiu koncertnú šnúru po Slovensku a vydala svoju kolekciu najväčších hitov na 2CD, mala na rok 2020 pripravených 7 veľkých koncertov v športových halách, avšak kvôli opatreniam ich musela zrušiť. Nakoniec sa však podarilo jeden termín zachrániť a v septembri predstúpil Maduar pred publikum na amfiteátri vo svojej rodnej Rimavskej Sobote a písal v nej históriu. Pre svoj koncert pripravil najväčšiu scénu, aká tam kedy bola postavená a spolu so 60-členným štábom predstavil neuveriteľný takmer 3-hodinový showprogram v doprovode živej kapely.

Na to v roku 2021 nadviazal špeciálnym narodeninovým koncertom vysielaným online a ďalším obrovským open air koncertom v roku 2022, ktorý bol súčasťou ich vlastnej 90s party, na ktorú si pozvali hviezdnych kolegov z Čiech aj zo Slovenska.

Tento rok sa Maduar rozhodol plniť svoje sny a vyzýva k tomu nielen svojich fanúšikov, ale aj širokú verejnosť – so sloganom Show How Mad U Ar/ Ukáž aký si bláznivý (slovná hračka s názvom kapely). Cieľom je priniesť pozitívnu aktivitu, ktorá motivuje ľudí k tomu, aby sa nebáli ísť za svojím cieľom, aj keď sa na prvý pohľad môže zdať nereálnym, až bláznivým. A skupina ide príkladom – má za sebou úspešné jarné turné po Slovensku a priravila nadupaný letný hit s hosťovaním 3 zahraničných hviezd (Captain Jack, Rednex, Twenty 4 Seven) a slovenským top producentom (Robert Burian). V septembri chystá najväčší koncert vo svojej histórii v bratislavskej NTC aréne pod názvom SHOW How Mad U Ar a potom letný open air koncert na Národnom futbalovom štadióne v roku 2024.

Bratská dvojica sa netají, že má odvážne ciele, ale je na ne pripravená. Ako sami povedali, pracujú na sebe tvrdšie ako kedykoľvek predtým a postupujú pri plnení svojich snov mimoriadne cieľavedomo.

„Momentálne máme v rukách všetko potrebné, aby sme dotiahli do úspešného konca to, čo sme si vytýčili. Skvelú kapelu, výnimočný technický team svetovej úrovne, jednu z najkvalitnejších speváčok, množstvo hitov, ktoré si ľudia dodnes pamätajú a skvelé publikum, ktoré na 90. roky nedá dopustiť. Ako celok sme zohratí a my osobne sme plní síl a energie, ktorú sme pripravení na každom koncerte odovzdať našim fanúšikom. Je to ohromné a už teraz sa tešíme na koncert v NTC. Ten sme poňali ako príbeh dvoch chlapcov, ktorí pred 37. rokmi založili na sídlisku v malom meste kapelu a doviedli ju až do roku 2023 s množstvom ocenení a úspechov. A v tomto príbehu sa predstavia všetci, ktorých sme prizvali na našu cestu, takže návštevníci koncertu sa majú na čo tešiť. Nebudú chýbať silné emócie, nostalgické momenty, nečakané prekvapenia a výnimočná scéna s úžasnou Laternou Magikou.“, sľubuje bratská dvojica. Vstupenky na toto výnimočné koncertné podujatie sú už dostupné na Predpredaj.sk    

Dnešné narodeniny sa kapela chystá osláviť pracovne, sústredením so sprievodnou kapelou v jednom hoteli na Plejsoch, odkiaľ sa prihovorí naživo cez live stream aj svojim fanúšikom na sociálnych sieťach a tí si budú môcť exkluzívne pozrieť a vypočuť pár skladieb priamo z nácviku. Inak byť fanúšikom Maduaru sa naozaj oplatí. Ten pre nich pripravil neskutočnú súťaž o letecký all inclusive zájazd na Ibizu, stačí ak doma nájdu niektorý z ich albumov a zavesia jeho fotku na facebookovú stránku kapely.

Ak náhodou máte vo svojom archíve niektorý z maduarskych albumov, tak neváhajte a zapojte sa do súťaže, možno sa stanete práve tým šťastlivcom, ktorý v septembri poletí na Ibizu.

Zdroj: TS