Ludo Kotlár predstavuje singel Letné lásky s lyric videom za podpory ChatGPT

Skladateľ a interpret Ludo Kotlár svojím tretím singlom Letné lásky potvrdzuje sólo popovú tvorbu, ktorou presahuje jeho dlhoročnú úspešnú klavírnu súčasť mladej generácie slovenského jazzu. Novinkou s citovou nostalgiou na letné lásky chce presvetliť chladné dni, pričom pri tvorbe lyric videa sa podieľali aj moderné výdobytky a ChatGPT.

Skladba Letné lásky vznikla na popud Juraja Zaujeca. „Inšpirácia prišla po jednom stretnutí v bratislavskej kaviarni na ochutnávke a prezentácii našich vín, keďže máme malé rodinné vinárstvo, kde prišlo aj množstvo hudobníkov. Medzi nimi bol aj Juraj, s ktorým sme pri degustácii preberali rôzne témy a prišla na rad, samozrejme, aj hudba. A tak sme sa dostali k mojej tvorbe, konkrétne k skladbe Tak mi svieť, ktorá sa mu veľmi páčila a oslovil ma, či by som nechcel účinkovať na festivale, ktorý organizuje v Leviciach. Keďže som nechcel hrať na koncerte covery, začal som písať skladby,“ ozrejmuje Ludo Kotlár silný impulz k tvorbe nových piesní, medzi ne radiac aj skladbu, ku ktorej napísal text basgitarista Ján Birčák s názvom Letné lásky.

Skladba sa zameriava na nostalgiu a citovú atmosféru. Spomienky na letné lásky vyvolávajú príjemné emócie a poslucháčov vedú do letného prostredia plného radosti a lásky. Taktiež so sebou nesie myšlienku o odhodlaní, nepodľahnúť negatívnym náladám a zachovať si lásku a teplé emócie v akomkoľvek chladnom období.

Nahrávanie spevov prebiehalo v štúdiu Beyond Music v Nitre a zvyšok nástrojov sa nahrával u spevákovho dobrého priateľa a hudobníka Luboša Brtáňa v Liptovskom Mikuláši, ktorý mal na starosti aj produkciu.

Novinka vychádza spolu s lyric videom, za ktorého zrodom stoja vymoženosti súčasnej doby. „Tentokrát som sa rozhodol, že skladba dostane lyric video a že využijem moderné výdobytky. Oslovil som grafika z platformy fiverr.com, pričom námet na grafiku vznikol tiež pre mňa celkom moderne a vyskúšal som schopnosti ChatGPT. Vygeneroval mi asi 3 scenáre behom 5 sekúnd a druhý v poradí som poslal grafikovi,“ s úsmevom prezrádza Ludo Kotlár prakticky využité online prostredie v hudobnom svete.

Skladba Letné lásky spolu ďalšími novinkami budú mať onedlho live premiéru na dvoch nadchádzajúcich letných koncertoch. Postupne dostanú svoj štúdiový šat aj ostatné skladby a zároveň spevák už pracuje na nových piesňach. Súčasne klavírnym vkladom obohacuje tvorbu zoskupenia SOLE (world music/jazz) a s Ludo Kuruc Band hrá množstvo koncertov po celom Slovensku. Jeho klavírne kompozície môžeme počuť na viacerých jazzových platniach, ako aj na jazzovom CD bigbandu Lukáš Oravec Orchestra.

Zdroj: TS