Lucius Szikora vydáva svoj zatiaľ najosobnejší singel “Sieť”

Po deviatich mesiacoch sa vracia Lucius Szikora, úspešný mladý spevák pochádzajúci z Nových Zámkov, s novým, zatiaľ svojím najosobnejším singlom. Luciusa mnohí poznáte z pôsobenia vo vokálnej skupine For You, s ktorou v apríli tohto roku vydali album “HELLO”. Lucius ale nezabúda ani na svoju sólovú dráhu, a prináša nový singel “Sieť”.

Pieseň je o pocite, kedy nedokážete niekoho pustiť zo svojho života aj keď viete, že to je správne. Hlava, myšlienky, emócie proti tomu bojujú a ste zacyklení v sieti danej osoby. “Chcel som dať zo seba von pocity, ktoré som cítil po rozchode. Cítil som, že toho v sebe držím až priveľa. Zároveň som mal potrebu napísať pesničku, ktorá síce bude mať vzhľadom na moju situáciu trošku depresívnejší text, ale nebude vyjadrovať smútok – je energická a rýchlejšia. Keď sa v nej niekto nájde, nezahĺbi sa do negatívnych myšlienok ale naopak, nakopne ho to k prijatiu nových a zaručene lepších zajtrajškov”. Vzhľadom na Luciusove aktuálne citové rozoloženie sa teda text podľa jeho slov písal naozaj rýchlo a v podstate sám. “Počas tvorenia piesne som presne vedel, aký to celé má mať sound”, dodáva.

Pesničku sám nazval “porozchodovou hymnou”. Predtým ako singel vypustil do sveta, často sa k textu vracal, čo mu pomáhalo vyrovnať sa s tým. “V momente, keď som sa  zavrel do štúdia a dal zo seba von všetky svoje emócie, celé to zo mňa akoby opadlo a cítil som sa oslobodený. S týmto mi veľmi pomohol producent ADiss, ktorému za to veľmi ďakujem”.  Toto je zároveň aj dôvod, prečo sa Lucius podľa vlastných slov vrátil k slovenskému textu. Posledné dve pesničky boli po anglicky, ale na vyjadrenie niečoho takto osobného mu prišla vhodnejšia slovenčina.  Preto preňho bolo prirodzenejšie vniesť do textu všetky myšlienky a slovné spojenia, ktoré sa mu zrkadlili v hlave. “Myslím, že to je aj moje budúce smerovanie, chcel by som sa začať viac sústrediť na pesničky v slovenčine”, priznáva Lucius.

Ako už bolo spomenuté, Lucius si na produkciu nového singlu vybral producenta a speváka Adama Miščíka (ADiss). “Dlhšie som sledoval jeho tvorbu, ktorá sa mi naozaj páčila a chcel som vyskúšať v hudbe niečo nové”. Aj keď sa s ADissom predtým nepoznali osobne, napozeral si s ním rozhovory, keďže pri spolupráci je preňho veľmi dôležité, aby si umelci navzájom osobnostne sadli. “Oslovil som ho, že sa mi páči jeho tvorba a že by som s ním chcel spolupracovať. Do pár dní sme už spolu tvorili v štúdiu. Bolo to veľmi spontánne”.

K skladbe a spolupráci s Luciusom sa vyjadril aj samotný ADiss: “Veľmi ma potešil záujem Luciusa, pretože som mal opäť možnosť tvoriť s niekým novým a ako som zistil, tak talentovaným. Sám som nevedel čo čakať, ale mal jasnú predstavu a s ľahkosťou sme spolu vytvorili dobrú skladbu!” Podľa jeho slov sa mu spolupráca s Luciusom naozaj páčila. “Spevákov takéhoto typu tu veľa nie je, takže som si odniesol novú skúsenosť a celkom rýchlo sme to dali dokopy. Lucius je šikovný a nemal problém okamžite zaspievať každú melódiu na prvé pokusy, čo iba svedčí o tom, aký je skúsený a profesionálny. Verím, že sa hlavne bude uberať, pretože má rozhodne potenciál robiť skvelú hudbu pre ľudí. Budem rád, ak budem mať možnosť byť pri tom,” dodáva producent.

A čo do budúcna plánuje sám Lucius? “Aktuálne sa sústredím na náročné vianočné turrné spolu s For You. V januári sa chystám opäť do štúdia, tvoriť nové piesne”. Vzhľadom na to, že Lucius za tento rok na Spotify nazbieral úctyhodných 199-tisíc vypočutí, je zrejmé, že svoje publikum si už našiel.

Luciusa môžete spolu so skupinou For You vidieť na vianočnom koncerte “Acapella Christmas” 14.12. v Bratislave.

Autor: Marianna Šokyová
Singel “Sieť” nájdete na streamovacích platformách: https://rukahore.ffm.to/luciusszikora_siet