Literatúra sa vracia do paláca: Každý pondelok o 18:00 na nádvorí v Zichyho paláci na Ventúrskej 9, v Bratislave.  

Počas letných mesiacov sa môžu fanúšikovia a fanúšičky literatúry a hudby po roku opäť tešiť na sériu podujatí Literárny klub u Zichyho.

Prvým podujatím bude 6. júla o 18:00 premiéra seriálu audiopoviedok Dušana Mitanu z vydavateľstva KK Bagala. Spomienkové podujatie na Dušana Mitanu, na ktorom Robo Roth prečíta úrykvy z Patagónie s hudobným sprievodom Vladislava “Slnka“ Šarišského. O autorovej tvorbe porozpráva spisovateľ Daniel Hevier.

13. júla predstavíme historicky prvý slovenský preklad kultového literárneho diela Stratený raj od Johna Miltona. Toto dielo si na svoj preklad na Slovensku muselo počkať viac ako tri storočia. Súčasťou vydania je bohatý poznámkový aparát a sprievodná štúdia prekladateľa Mariána Andričíka. Vyše šesťstostranová kniha v tvrdej väzbe s prebalom vychádza s pôvodnými ilustráciami Williama Blakea a v minimalistickej knižnej úprave Jakuba Milčáka.V diskusii sa predstavia vydavateľ Peter Milčák (vydavateľstvo Modrý Peter) a prekladateľ Marián Andričík. Zahrá Martin Geišberg.

27. júla uvedie vydavateľstvo BRaK pokračovanie úspešného románu Nahý chlieb. Diskusie o druhej knihe od marockého autora Mohameda Šukriho: V čase omylov sa zúčastní prekladateľ Marek Brieška. Predstaví sa aj rakúska hudobníčka Petra Nachtmanová, ktorá vo svojej tvorbe využíva prvky folku z Blízkeho východu.

Avšak nebude to celé iba o próze. 20. júl bude venovaný poézii, ktorá reaguje na najaktuálnejšie svetové dianie. Poeti a poetky prečítajú tvorbu, ktorú pripravili špeciálne k tejto príležitosti. Nová doba básní nadväzuje na online festival Básne/ě v karanténe. Svoje hudobné dielo predstaví Katarína Máliková. Podujatie moderuje Michal Tallo.

Podujatie organizuje OZ literarnyklub.sk v spolupráci so Staré Mesto – srdce Bratislavy. Podujatia finančne podporili hlavný partner Fond na podporu umenia a partneri Bratislavský samosprávny kraj, Nadácia mesta Bratislava, LITA, autorská spoločnosť a Rakúsky kultúrny fond.

Zdroj: TS