LINE-UP POHODY DOPLNILI BRITSKÝ RAPER SLOWTHAI A AUSTRÁLSKA KAPELA PARCELS.

Line-Up Pohody sa rozšíril o ďalšie zaujímavé mená. Na trenčianskom letisku vystúpi aj hviezda britského rapu Slowthai a austrálska kapela Parcels. Slowthai vydal v máji 2019 debut Nothing Great About Britain, ktorý sa dostal do top 10 britskej hitparády, The Guardian ho zaradil medzi desať najlepších albumov roka a Slowthai bol za neho nominovaný aj na Mercury Prize. Austrálska funk-popová kapela Parcels vydala eponymný debut v roku 2018 a od NME si zaň vyslúžila 5 hviezdičiek z 5, pričom magazín označil album za „drzý, nadčasový a diabolsky chytľavý“.

PARCELS

„Disco is not dead.“ Teda prinajmenšom podľa magazínu Paste, ktorý aj týmito slovami ospevuje najnovší prírastok v line-upe Pohody 2020 – austrálsku funk-popovú kapelu Parcels. Magazín Les Inrocks ich opísal ako humanizovaných Daft Punk, ktorí si zadžemovali so Steely Dan a Frankom Oceanom. Parcels prinášajú unikátnu zmes súčasnej elektroniky a zrelého funk-disca, výrazných synťákov, temperamentných gitár a výborných vokálnych harmónií.

Členovia Parcels hrávali v najrôznejších projektoch od metalu po folk, pričom pestrá paleta inšpirácií prispela k ich nevšednému výslednému zvuku. Krátko po založení kapely sa presťahovali do Berlína a netrvalo dlho, kým zaujali parížske vydavateľstvo Kitsuné. Ich súčasný prístup k hudbe 70. a 80. rokov si čoskoro našiel mnohých obdivovateľov, medzi ktorých patria aj Daft Punk, s ktorými na jar 2017 nahrali hit „Overnight“.V októbri 2018 vydali eponymný debut Parcels, ktorý dostal od NME najvyššie možné hodnotenie a ocitol sa aj v ich koncoročnom výbere najlepších nahrávok roka. Podľa magazínu je album „premyslený od začiatku do konca. Znie zároveň aktuálne i akoby z inej doby – veľmi  zriedkavý počin. Takýchto albumov už veru veľa nevzniká.“ Podľa magazínu Paste „vyvolávajú hudobných duchov minulosti, no cez optiku mileniálov a tanečnou formou, čo robí nahrávku potrebnou a relevantnou aj pre súčasnosť.“ Magazín tiež o albume píše ako o ohromnej zábave. Na Slovensku sa aktuálne ochladzuje, no počas silvestrovskej párty sa môžete zahriať atmosférou austrálskej pláže pri hudbe od Parcels. Po Tame Impala, Donnym Benétovi či Confidence Man roztancuje letisko Trenčín o pol roka aj ďalší drahokam austrálskeho hudobného exportu – Parcels.

SLOWTHAI

Tyron Kaymone Frampton sa narodil v roku 1994 v Northamptone slobodnej násťročnej matke. Často vynechával školu a čas trávil najmä v podzemnom nahrávacom štúdiu u svojho kamaráta. Tyron sa nezaradil ani po škole, keď sa mu nedarilo udržať si stabilnejšie zamestnanie. Stabilne ale rástla jeho vášeň pre hudbu. Jeho drsná mladosť sa prejavila aj v drsnom prejave a podkladoch, do ktorých rapuje. Robí tak ale s riadnou dávkou charizmy a drzosti, pričom tvorbou niekedy pripomínal pirátske rádiové vysielanie a amatérske „homemade-handycam“ videá. Umelec pohybujúci sa na pomedzí žánrov grime, rap, dubstep a garage sa postupne od prvého singlu „Jiggle“, cez EP I WISH I KNEW dostal do zoznamu  BBC’s Sound of 2019 a BBC sa veru nemýlilo. Jeho debut Nothing Great About Britain patrí medzi najlepšie hodnotené nahrávky minulého roka. Prvým singlom z albumu je pieseň „Doorman“, na ktorej spolupracoval s producentom Mura Masa. Skladbu „Inglorious“ zase produkoval s ďalším účinkujúcim Pohody 2019 – Skeptom. Slowthai si nedáva servítku pred ústa, keď pri kritike britských elít vo svojich piesňach i v rámci performance často posúva hranice. Keď napríklad vystúpil na udeľovaní Mercury Prize, vzal si na pódium masku odťatej hlavy britského premiéra. Jeho tvorba však nie je len o frflaní a hejte. Zároveň ňou povzbudzuje ľudí na opačnom konci spoločenského rebríčka, z ktorého pochádza aj on sám a tak, ako aj iní mladí ľudia, je aj on poháňaný túžbou po slobode a šťastí.

Podľa portálu Dazed sa na jeho debute predsa len nachádza niečo, čo je na Británii skvelé. „Tou najväčšou vecou na Británii je kreativita ľudí z nižších sociálnych vrstiev, ktorí čelia politickému útlaku a kontrole.“ Alexis Petridis z The Guardian dal albumu päť hviezd z piatich a napísal o ňom: „Chytrý, ponurý, vtipný, osviežujúci, uvedomujúci si širšie hudobné dedičstvo, ktorému ale nie je vazalom: po tom, ako si vypočujete Nothing Great About Britain bude ešte zrejmejšie, prečo všetko vyniká Slowthai.“ Podľa The Clash je táto „presvedčivá a provokatívna nahrávka strašidelným odrazom zdanlivo beznádejného obrazu súčasnej Británie, kde ale Slowthai ponúka miniatúrny záblesk optimizmu pre potenciálne jasnejšiu budúcnosť.“ To potvrdzuje aj Jazz Monroe z Pitchforku: „Británia, ktorú vo svojich víziách predstavuje je spravodlivejšia, pokojnejšia, pozornejšia a jednotná vo svojom odpore voči autorite.“Svoje drsne servírované distopické opisy reality, no s vtipom a zábleskom optimistickej vízie lepšej budúcnosti prinesie Slowthai aj návštevníkom Pohody 2020.

Potvrdení umelci: Stormzy, Thom Yorke Tomorrow’s Modern Boxes, The Libertines, Metronomy, Slowthai, Wolf Alice, Parcels, JPEGMafia, ZHU, Kevin Morby, Floating Points, Archive, Black Midi, Hatari, Shame, Yves Tumor, Chai, Kokoroko, Emel Mathlouthi, Iva Bittová & Dunaj, Bazzookas, Wooze,
Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Black Country, New Road, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, Malox, PENGSHUi, Shht, a mnohí ďalší.

Pripomíname, že lístky na Pohodu 2020 si za 99 € môžete kúpiť už len do konca roka. Od 1. januára až do vypredania bude cena trojdňovej permanentky 109 €. Lístky v predaji na www.pohodafestival.sk/sk/shop.

Zdroj: Pohoda