Lidry svetovej DUB scény opäť na Slovensku!

Zion Train, „uk dub pioneers“, je jedna z najlepších živých dubových kapiel na svete a je slávna svojim mixom dynamického dubu a akustických nástrojov s vynikajúcimi spevákmi. Sú lídrami tohto štýlu už dve desaťročia. Od 90. rokoch sú súčasťou britskej undergroundovej scény a zároveň priekopníkmi tej najlepšej muziky Roots Reggae.

Zion Train založil Perch (live dub mix /produkcia) v roku 1990, neskôr sa pridal Cod (melodica/produkcia), Tench (produkcia), Molara (vokál), Hake (trúbka) a Forkbeard (trombón). V rokoch 2001 až 2005 obohatil kapelu o dalšie vokály Dubdadda. V roku 2001 z kapely odišiel trombónista Forkbearda a nahradil ho Bigga. Nakoniec v roku 2009 prišiel do kapely tenorsaxofonista Richard Doswell . Obsadenie kapely bolo vždy flexibilné, ale naživo je frontmanom Dubdadda sprevadzaný ďalšími spevákmi.

Zio

Zion Train je rovnako jednou z najproduktívnejších kapiel – vydali veľký počet nahrávok, často sa venujú produkcii, remixom a spolupráci s inými umelcami, vydávajú časopisy ,CD-ROMy, tvoria internetové stránky a stavajú soundsystémy. Najskôr vydávali platne na svojej spoločnosti Universal Egg, potom v roku 1995 podpísali kontrakt s China Records. Veľký úspech zaznamenali s albumom ‘Homegrown Fantasy’. Od roku 1999 vydávajú opäť na Universal Egg a aj naďalej se venujú dubu, elektronike a world dance music. Ich hudba dodnes znie sviežo a energicky.

V roku 2007 vydali svoj deviaty a dlho očakávaný album ‘Live as One’, ktorý získal cenu Jamaican Reggae Grammy za ‘Best Dub Album’. Na albume spievali Earl 16, Tippa Irie, Dubdadda, YT, Marlene Johnson, Raiz a Lua. Následne kapela precestovala rôzne kúty sveta a ich vystúpenia mali obrovský úspech. V roku 2009 vydali album ‘Live as One Remixed’.

Zion

Začiatkom roku 2010 sa Perch nasťahoval do štúdia a začal tvoriť skladby pre nový album Zion Trainu, ktorý dostal názov ‘State of Mind’ a ktorý vycháza v septembri 2011. V rámci promoturné k novému albumu kapela zavíta aj na Slovensko. Môžte sa na nich tešiť 3. novembra v bratislavskom SUBCLUBE.

Na Slovensku to však nebude ich premiéra. Okrem niekoľkých klubových koncertov oživili line-up aj na festivaloch Hodokvas 2003 a Uprising 2008.
.

Začiatkom roku 2010 sa Perch nasťahoval do štúdia a začal skladať skladby pre dalšie nové album Zion Train, ktoré dostalo názov ‘State of Mind’ a ktoré vycháza v septembri 2011. V rámci promoturné ktomuto albumu sa zastavia aj 3.11.2011 v Bratislavskom SUBCLUBE. Support im budú robiť bratislavská live dub formácia Foolproof riddims a selektori z Respect vibration sound.

www.facebook.com/#!/event.php?eid=285384584808920
www.wobblyweb.com
www.subclub.sk

Zdroj: Subclub
Publikoval: Redakcia GREGI.NET