Leprous: Náš koncert nikdy nebude „best off“!

S kapelou Leprous, konkrétne s jej dvoma zakladajúcimi členmi, Einarom Solbergom (spev, klávesy) a Torom Oddmundom Suhrkem sa nám podarilo prehodiť zopár slov pred ich vystúpením na tohtoročnom festivale Brutal Assault.

Na albume Coal došlo z Vašej strany k čiastočnej zmene štýlu alebo spôsobu vyjadrovania, ktorý ďalej rozvíjate na posednom albume The Congregation. Čo Vás viedlo k tejto zmene?
My to neberieme ako zmenu, nebolo to tak, že by sme sa zámerne odklonili od toho čo sme hrali na nahrávkach do roku 2013, nešlo z našej strany o vedomý krok ale určite o prirodzený vývoj, ktorý nás doviedol k tomu, že aktuálne hudba Leprous znie tak ako znie. Máme radi keď sa kapela vyvíja a neprešľapuje na mieste, keď objavuje nové cesty akým spôsobom sa vyjadruje namiesto toho aby stagnovala. To je aj dôvodom prečo aktuálne na koncertoch hráme aj minimum vecí z obdobia pred Coal. Nie je to o neúcte k našim fanúšikom ale o tom, že nás jednoducho už aktuálne nebaví tieto veci hrať.

IMG_0941

Akým spôsobom pristupujete k zostaveniu programu na koncert? Prihliadate na to, akú konkrétnu akciu sa chystáte odohrať?
Áno, zakaždým zvažujeme ako upravíme náš live set podľa toho aké publikum predpokladáme že si ho vypočuje. Či pôjde o zmes fanúšikov rôznorodej hudby, ortodoxných metalistov a pod. Takisto samozrejme zohráva úlohu to, aké dlhé vystúpenie máme pred sebou, prípadne v akom čase sa má odohrať.

Napriek tomu si spomínam že Váš posledný koncert na Brutal Assaulte ste začínali koncert skladbou The Valley, čiže pomalou a tiahlou skladbou.
No, pod tou úpravou live setov skôr máme na mysli celkovú úpravu vystúpenia tak aby postupne gradovalo, aby poslucháča vtiahlo do toho čo sa deje na pódiu. Veľmi sa nám napríklad páčilo ako vyznelo, resp. bolo zaranžované včerajšie vystúpenie Chelsea Wolfe. Nešlo o žiadne hranie songov na prianie fanúšikov, set bol citlivo vyskladaný tak aby skladby na seba plynule nadväzovali a neutrpela tým plynulosť vystúpenia. Toto sa nám páči, nemáme radi best off sety, kde kapela jednoducho odohrá tie songy, ktoré sú najobľúbenejšie bez ohľadu na to ako to dramaturgicky vyznie.

IMG_0948

Súvisia s tým aj projekcie ktoré sprevádzajú vaše vystúpenia? Kto je za ne zodpovedný?
Áno, je to tak ako hovoríš. Tie projekcie sú veľmi dôležitou súčasťou našich vystúpení a zakaždým ako je to len trochu možné tak ich používame, čo nanešťastie nie je v prípade veľkých festivalov niekedy možné . Tieto projekcie nám pomáha pripravovať náš dlhoročný spolupracovník z Rumunska (meno mi ušlo, pozn. red.), pomáhal nám aj s prípravou nášho live dvd ktoré čoskoro uzrie svetlo sveta.

IMG_0951

Vy sami ste už odohrali množstvo koncertov/festivalov kde ste mali možnosť zažiť množstvo vystúpení svojich obľúbených kapiel. Je ešte niekto, koho vystúpenie by ste túžili vidieť naživo? Alebo aj inak, ak by ste mali možnosť stretnúť sa s akoukoľvek osobnosťou z hudobného alebo aj iného spektra, či už živou alebo mŕtvou, kto by to bol?
Samozrejme aj my ešte máme kapely/hudobníkov, ktorých by sme radi videli naživo. Napríklad takých Radiohead alebo Rage Against The Machine sme ešte nevideli . K tej druhej otázke, neviem či je nejaká osoba, ktorú by sme túžili špeciálne stretnúť, prišlo by mi to ako otravovanie, stretnúť sa s niekým len preto aby som sa s ním stretol, nenapadá ma momentálne nikto, koho by som tak strašne túžil vidieť a vlastne ani neviem čo by som sa v takom momente robil, resp. o čom by sme sa spolu bavili. Aj keď by možno bolo zaujímavé stretnúť sa s takým Michaelom Jacksonom :).

IMG_0952

Otázka týkajúca sa dnešného vystúpenia, ktoré bolo pôvodne naplánované na skoršiu hodinu, nakoniec sa však odohrá až neskoro po polnoci. Je za tým nejaký špeciálny dôvod?
Áno, ten posun  bol na našu žiadosť, nakoľko sa naše vystúpenie krížilo s vystúpením Gojiry, ktoré by sme sami radi chceli vidieť. Tak sme sa dohodli s organizátorom že radšej zahráme neskôr.

Napísal: Alexander Sucháček
Foto: Jana