Lenka Filipová na novom albume Oppidum oživuje príbehy z keltskej minulosti.

Po neuveriteľných pätnástich rokoch prichádza speváčka a gitaristka Lenka Filipová s novým štúdiovým albumom Oppidum. Čarokrásne melódie, všadeprítomný nádych tajomnej keltskej kultúry a uhrančivá interpretácia je tým najlepším spoločníkom pre tieto sychravé jesenné dni.

Novinku, ktorá vychádza 16. novembra v Universal Music, uvádza jediná česky spievaná pieseň Na ceste, o ktorej text sa postaral talentovaný spevák a autor David Stypka. Krst albumu Oppidum spojený s krátkym akustickým vystúpením sa uskutoční v pondelok 19. novembra v pražskom klube Jazz Dock. 

„Oppidum je názov pre keltské osídlenia, v ktorých Kelti žili a odkiaľ vyrážali na svoje súboje. Alebo im naopak slúžili ako útočisko. Pre mňa je to domček pre pesničky, prostredníctvom ktorých rozprávam príbehy z dávnej minulosti,“ spomína Lenka Filipová, ktorá na albume spolupracovala so svojím dvorným  ultiinštrumentalistom Seanom Barrym. Spoločne vytvorili repertoár, z ktorého niekoľko piesní už niekoľko rokov zdobí koncertný program Filipovej. Na takmer filmovej atmosfére celej nahrávky vychádzajúcej z keltského, bretónskeho a škótskeho folklóru má spolu s oboma muzikantami zásadný podiel taktiež producent David Solař

„Spolupráca s Lenkou bola jednou z mojich najpríjemnejších štúdiových skúseností vôbec.

Krásne, rokmi overené melódie, vždy dôkladne pripravená optimistická Lenka s jasnou víziou a charizmatickým hlasovým prejavom, autentický a geniálny Kelt Sean Barry, ktorý nahráva všetky nástroje zásadne na prvýkrát a od začiatku do konca bez jediného strihu a nahrávacie štúdio vo vedľajšej ulici – takže mi stačilo vyrážať z domu 3 minúty pred začiatkom nahrávania – ťažko si predstaviť lepšiu konšteláciu,“ spomína David Solař.

Okrem autentickému zážitku, ktorý vás prenesie v čase do doby keltských bojovníkov a mystických druidov, je album Oppidum mimoriadny i pre svoju hudobnú a jazykovú pestrosť. „Spievam v štyroch jazykoch – v starom jazyku gaelic, írskom aj škótskom, ďalej v starej bretónčine a angličtine,“ vypočítava hudobníčka a Sean Barry dodáva: „Väčšinu skladieb z albumu som našiel v Škótsku, Írsku a Severnom Anglicku. Sú to krásne a silné piesne, ale bohužiaľ boli už postrácané a skoro nie je možné ich niekde počuť. Prišlo mi to ľúto, a premýšľal som, ako im naspäť vdýchnuť život. Všetky som aranžoval tak, aby keď človek zavrie oči, tak ho hudba prenesie do tajomných hôr, lesov a morí. Bola to krásna práca, ktorá ma veľmi bavila, rovnako ako spolupráca s Lenkou a Davidom v štúdiu. Často sme nechali hudbu, nech nás sama navedie. Každá minúta práce, bola radosť.“

Jediná česky spievaná skladba Na cestě (Kathy’s Song) nie je tradičná, ale pochádza z pera Paula Simona. Český text napísal David Stypka, oceňovaný pesničkár a úradujúci držiteľ Ceny Anděl v kategórii Sólový interpret roka. Speváčka ho oslovila práve pre jeho osobitnú poetiku, ktorá nemá medzi tuzemskými autormi obdobu. Spojením jeho jedinečného textárskeho rukopisu a interpretačného citu Filipovej dostala legendárna pieseň podobu, z ktorej presvedčivosti poslucháča mrazí. 

„Každá z tých piesní na albume je pre mňa srdcovka, ale táto je z mojich teenegerských rokov, je mi veľmi blízka a vždy som si ju chcela zaspievať, ale došlo k tomu až teraz. Preto som ju na albume naspievala ako v anglickom origináli, tak v češtine. David Stypka mi český text napísal priamo na telo,“ teší sa umelkyňa.

„S piesňami Lenky Filipovej som vyrastal, k jej albumom ma priviedla mama a mám ich tak úplne pod kožou. Veľmi si preto vážim Lenkinu dôveru a z toho, ako sa pesnička nakoniec vyvinula, mám úprimnú radosť. Bavil ma rovnako aj proces vzniku toho textu, naše spoločné rozhovory a hľadanie,“ porozprával David Stypka.

Nový album Oppidum predstaví Lenka Filipová taktiež na jarnom turné vo februári a marci 2019. V rámci ktorého zavíta do niekoľkých väčších sál na Slovensku aj v Českej. „Turné vyvrcholí vo Veľkej sále pražskej Lucerny. Na pódiu nebudú chýbať moji obľúbení hudobní hostia, vrátane virtuózneho hráča na keltskú harfu Seana Barryho, s ktorým sme celý album pripravovali,“ pozýva Lenka fanúšikov.

Niet pochýb, že vypočutie si nových prastarou kultúrou nasiaknutých piesní v jej nezameniteľnej interpretácii bude výnimočným zážitkom rovnako ako v albumovej podobe, tak aj naživo. Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal.

VSTUPENKY -> Lenka Filipová – Oppidum Tour 2019 <- VSTUPENKY

28. 2. Bratislava – Istropolis
10. 3. Košice – Spoločenský pavilón
17. 3. Brno – Sono centrum
20. 3. Ostrava – Gong
25. 3. Praha – Lucerna

Zdroj: Universal Music