Lednový festival ESNS 2021 oznamuje první jména i zajímavý program.

Největší evropský showcase festival ESNS (Eurosonic Noorderslag) zveřejňuje první jména letošního ročníku, který bude probíhat od 13. do 16. ledna 2021. Celý program bude streamován zdarma prostřednictvím webových stránek ESNS – esns.nl. Je to skvělá příležitost sledovat nové tváře na scéně i debaty s nejvýznamnější profesionály v hudebním průmyslu. V první vlně jmen se v seznamu objevila také dvě jména z České republiky, Bratři a Tea Sofia. Další vystupující budou oznámeni v příštích týdnech.

Festival činí výjimečným zejména jeho skvělá dramaturgie, která každý rok nabízí velké množství nových jmen, z nichž se celá řada následně etabluje na mezinárodní scéně. Robert Meijerink, vedoucí programu ESNS, říká: „Podpora nových evropských talentů byla pro Eurosonic vždy na prvním místě a jsme rádi, že jsme mohli pomoci na počátku kariéry umělcům jako Fontaines DC, Celeste, Christine and the Queens, Stromae, Dua Lipa nebo IDLES.“

Na úvod programu Eurosonic Noorderslag se přestaví účinkující vybraní ve spolupráci holandského rádia NPO 3FM s evropskými národními rozhlasovými stanicemi spojenými v EBU (Evropská vysílací unie) a spolu s nimi také kandidáti na Music Moves Europe Talent Awards. „Přestože vystoupení se letos budou muset obejít bez živého publika, tak uděláme všechno proto, abychom dostali všechny koncerty k těm správným lidem. Takovým, kteří pomůžou nastartovat kariéru těm, kteří si to zaslouží,“ dodává Robert Meijerink.

Kompletní line-up zde: https://esns.nl/line-up/

Za Českou republiku jsou v seznamu oznámených dvě jména, která rezonují mladou hudební scénou. Duo Bratři na Eurosonicu prezentovali svou live techno show už v lednu 2020, ale díky nominaci do finále soutěže Music Moves Europe Talent Awards se v programu objevují i letos. A zatímco Bratři nyní vydávají svůj druhý singl Rise z připravovaného debutu, mladá zpěvačka a autorka Tea Sofia nedávno zveřejnila album Stani. Díky vítězství v soutěži Czeching radia Wave získala také účast na prestižním festivalu. Tea Sofia představuje autorsky vyspělou a přesvědčivou hudební výpověď generace Z.

VSTUP NA FESTIVAL A REGISTRACE NA KONFERENCI

Koncertní část showcase festivalu bude zcela zdarma. Pokud vás zajímá, jaké nové kapely se budou oznamovat v následujících dnech, zaregistrujte se prostřednictvím esns.nl/tickets.

Konference se bude odehrávat na digitální platformě, do které je nutné si zakoupit přístup, a bude zahrnovat panelové diskuse, speed meetingy, představení nejdůležitějších trendů v hudebním průmyslu a řadu dalších aktivit. Samozřejmostí je také přístup do široké databáze delegátů. Cena přístupu je 50,- Euro.

O ESNS

ESNS (Eurosonic Noorderslag) je pro začínající evropské hudební talenty zásadní a velmi prestižní událost s dlouhou historií. Festival pomáhá velmi úspěšně etablovat nové talenty na mezinárodní hudební scénu. Kromě mnoha vystoupení nabízí ESNS doprovodný konferenční program, příležitost pro networking a předávání cen. Událost láká delegáty ze všech sekcí zábavního průmyslu, včetně zástupců více než 400 festivalů. Ročník 2021 bude probíhat pouze online a bude zaměřen na novou evropskou hudbu.

Dosud ohlášení řečníci ESNS 2021:

Aly Gillan (Bandcamp), Anita Barisic (Warner Chappell), Claire O’Neill (A Greener Festival, Helen Sildna (Tallinn Music Week), Keith Harris (Keith Harris Music Ltd), Michael Chugg (Michael Chugg Entertainment), Michal Kascak (Pohoda Festival), Sammy Andrews (Deviate Digital), Scott Cohen (Warner Music), Steve Strange (X-Ray Touring), Tom Windish (Paradigm Talent Agency).

Ohlášená vystoupení

ESNS účinkující vybraní EBU: AKA Neomi (si, Val202), Denise Chaila (ie, RTÉ/2FM), E-Play (rs, RTS/Radio Belgrade One), FlexFab & Ziller Bas (ch, Couleur 3), Hayes & Y (bg, BNR), Jelani Blackman (gb, BBC Music Introducing), Junior A (lt, LRT Opus), Lou Asril (at, FM4), Luvver (sk, RTVS/Radio_FM), Nana Adjoa (nl, NPO/3FM), Puuluup (ee, ERR/Radioo 2), Sign Libra (lv, Latvijas Radio 5), Tea Sofia (cz, Radio_Wave) and Tuys (lu, 100.7).

Další účinkující: Bratři (cz), Calby (dk), Julia Bardo (it), Lina_Raül Refree (pt), Melenas (es), My Ugly Clementine (at), Nea (se) and Vildá (fi) jsou finalisté cen Music Moves Europe Talent Awards; dále vystoupí: Aggregat (de), Alicia Edelweiss (at), Altin Gün (nl), Ana Kravanja & Samo Kutin (si), Anna Kaneelina (ee), Banji (nl), Chibi Ichigo (be), CloZee (fr), Deaf Radio (gr), Decolonize Your Mind Society (hu), Enola Gay (ie), Faux Real (fr), Froukje (nl), Gold Mass (it), Goldkimono (nl), Isolated Youth (se), Javva (pl), Jockstrap (gb), Joe & The Shitboys (fo), Joya Mooi (nl), JyellowL (ie), Neue Grafik Ensemble (fr), Nick Klyne (nl), Nürnberg (by), Pinpilinpussies (es), Playback Maracas (es), PowPig (ie), Silly Boy Blue (fr), Sophie Straat (nl), Suad (fi), Tarta Relena (es), The Cool Greenhouse (gb), The Vices (nl), and YĪN YĪN (nl).

BIO Bratři (CZ)

Bratři jsou nový objev na české elektronické scéně. Dvojčata Jiří a Ondřej vytvořili hudební projekt, který se žánrově pohybuje mezi kombinací chytlavé taneční elektroniky, techna a ambientu. Hlavním hnacím motorem jsou Jiřím hrané živé bicí, melodické motivy a sekvence pak vytváří Ondřej na analogové a modulární syntezátory. Dva podmanivé proudy se na pódiu spojují v jeden nekompromisní tok elektrizující energie. V roce 2017 vydali Bratři EP Monster a následující rok singl Manual. Od vzniku v roce 2016 odehráli velké množství koncertů a festivalů, jako je např. Beseda u Bigbítu, Povaleč nebo Colours of Ostrava. Jako support se objevili například před jmény jako Rone, Chrome Sparks, Jan Blomqvist a v březnu 2019 před Jonem Hopkinsem ve Fóru Karlín. V dubnu 2019 vydali singl a videoklip Monarch a zúčastnili se showcase festivalu Tallinn Music Week, kde bylo jejich vystoupení vybráno mezi deset nejlepších live acts celého festivalu. V červenci 2019 si Bratři zahráli na prestižním francouzském festivalu Chateau Perché, kde jejich vystoupení sklidilo velký úspěch. Na podzim 2019 a začátkem roku 2020 se zúčastnili showcasů jako je Nouvelle Prague, budapešťský BUSH, MENT a prestižní showcase Eurosonic. V únoru 2020 Bratři začali spolupracovat s uznávaným producentem elektronické hudby Hannesem Biegerem, se kterým pracují na debutové desce. Z této spolupráce prezentovali skladbu Signal a aktuálně vydávají skladbu RISE.

BIO Tea Sofia (CZ)

Tea Sofia je mladá začínající zpěvačka, songwriterka a hudební producentka. Minulý rok vydala debutové EP Unwind, které se doteď těší velkému úspěchu, stejně jako její první singl Pretend, jenž má dnes přes 80 000 poslechů na Spotify. Ve spolupráci s producentem Bojanem Bojićem Tea nedávno dokončila nové album STANI, v němž odkazuje také na své srbské kořeny: mimo samotný název LP, který v překladu znamená „Stůj“, jsou součástí alba i tři písničky, v nichž hudebnice zpívá svým rodným jazykem. Tea se nyní připravuje na své první velké vystoupení v zahraničí v rámci nizozemského showcasového festivalu Eurosonic Noorderslag.

Zdroj: PR Stage