Ledko – Rozhovor.

Raper LEDKO alias rapujúci rybár vyniká svojimi crazy textami na slovenskej hudobnej scéne už viac ako desaťročie. Najviac ho vystihuje podanie textov bez predošlej prípravy, rýmy dáva z rukáva na počkanie.

Ak ste ho na akcii ešte nezažili, prišli ste o obrovský kus zábavy. Za posledné obdobie spolupracoval najviac s raperom menom Baron Respect a dali von spoločné rapové dieťa CD Psychopathic Flow.

Rapom žiješ už dlho. Kto ťa k nemu priviedol, čo bolo tým prvým impulzom, aby si sa mu venoval aj aktívne? Bola to vidina veľkých peňazí?
To určite nie, peniaze to iste neboli. K rapu ma priviedla skôr náhoda. Keď si tak na to spomínam, všetko začalo asi keď som mal 16 rokov, ale vtedy som ešte počúval viac punkovú hudbu a po 17-tke to celé vypuklo. Páčila sa mi rapová hudba, reálne texty. Časom aj v kluboch začali hrať Názov stavby a Drvivá menšina, také prvé slovenské rapové kapely, tie ma oslovili svojimi reálnymi textami. Skúsil  som najprv aj ja niečo napísať, zo začiatku to boli prepadáky, mimo rytmu a tak, ale potom to nejako išlo.

Ako vzniklo tvoje meno Ledko?
Ešte na základnej škole. Učiteľka mi chcela skrátiť priezvisko, no a nejako sa to ujalo.

Už máš 30 rokov, spomínaš si aké boli tvoje prvé akcie?
S kamarátmi sme začali chodiť do DK Lúky v Petržalke, to boli také prvé akcie. Vždy nás tam čakali skinheadi, to boli vtedy konflikty, bitky, ale časom sa to dalo do poriadku a teraz dokonca aj oni počúvajú túto hudbu. Ale stálo to všetko za to. Koncertov bolo vtedy málo a tam jedine to malo, by som povedal, úroveň.  Podnik bol vždy plný ľudí, žilo to tam, prišli sa vyblázniť. Čo mňa vtedy zaujalo bol aj breakdance, aj keď neviem tancovať, ale mám ho veľmi rád aj elekto buggy.

S akými ľuďmi si zatiaľ spolupracoval?
Moje začiatky boli  formácia Ledko a MOA, chalan z Rače. Postupom času som sa dal dohromady s Boscom, tiež sa mu páčila táto hudba, no a tak vznikla skupina Agenti z pekla. Popritom som si dával sám všelijaké nahrávky a potom vzniklo LMZ (Lordi Mega Zordi), kde bol aj Shomi, DAR, Dj Sly, DJ Lipi, ktorí nám hlavne na koncertoch hrávali a Dj Sly robil aj hudbu. Potom bola chvíľku pauza po LMZ a neskôr som sa dal dokopy s novým parťákom, ktorého ľudia poznajú ako Baron Respect. Dávnejšie sme dali jednu skladbu – Od večera do rána, aj spolu s Werou a potom sa to celé trochu viac rozbehlo.

Baron Respect a ty ste vydali nedávno CD Psychopathic Flow. Čo hovoríš na spoluprácu s ním?
Baron Respect je férový chalan, dobre sa s ním pracuje. Častokrát mal nápad, aby som začal niečo dávať,  pustil mi hudbu aj keď sa mi už nič nechcelo robiť, môžem povedať,  že ma vedel nakopnúť k robote. Videá, ktoré sú na internete, freestyly, to je jeho videoprodukcia. Chcem mu poďakovať, že mi umožnil aj nahrávanie zadarmo v jeho štúdiu Baron Respect Records. Mali sme už aj akcie s novým CD, v CASEY v Bratislave. Tiež sme boli v Košiciach na MEGA PARTY, boli tam rôzne skupiny a interpréti, väčšinou všetko tie lepšie, to sme si užili, aj keď som rapoval v horúčkach 38,6 °C.

Ako vnímaš váš nový hudobný prírastok?
V albume Psychopathic Flow mám také svoje vychytené pesničky, čo sa mne osobne páčia, napriklad Psychopathic  Flow (č.15), Bukvice (č.10), tá je o homosexuáloch. Podľa mňa je to úplne zvrátené. Aký príklad predsa deťom dajú. Ešte to ľudia navyše aj podporujú. Myslím, že nadávky v rape sú menšie zlo ako podporovať  takýchto zvrátených ľudí. Ďalej pieseň Morda (č.7) mám veľmi rád, je rýchla, taká zvučná. Úplne najviac čo sa mi páči je moja sólovka – Som zviera (č.6). Tú som fakt premakával  a čo je možno zvláštne, tak texty boli písané v autobuse, keď som cestoval domov.

Máš sen s kým by si chcel spolupracovať? Niekto, kto je tvojím vzorom alebo sa ti momentálne páči.
Nie som náročný na mená, len musia mať rap v sebe.  S kým by som určite chcel dať niečo je Miky Mora, jeho počúvam dlhšie,  už dlhú dobu sa mi páči, ale uvidíme. Mám rád jeho štýl ako dával aj dávnejšie,  podľa mňa on je dobrý. Páči sa mi ako raper na slovenskej scéne a z českej scény určite Hugo Toxxx zo skupiny Supercrooo.

Máš v pláne aj čisto sólový album? Ako by sa volal?Samozrejme, do budúcna chystám sólový album. Ako by sa volal? Fakt neviem, hmm…Morfeus? Neviem…Ledotronic  flow… toto fakt neviem. Teraz mi nič nenapadne, určite to bude niečo šialené ako som aj ja.

Čo máš najradšej? Keď ideš nahrávať album alebo sa len tak dohodneš s niekým a dáte featuring či ideš na battle?
Ani neviem,  skôr hudba ma musí chytiť, keď je dobrá hudba je aj dobrý rap, či už s niekým dávam featuring alebo len sám. Battle na Slovensku  už nemajú veľmi úroveň, prestalo ma to baviť. Ani ma nie je už tak často vidieť na battloch, aj keď som veľa battlov aj vyhral, či skončil druhý, tretí. Vyhral som napríklad ešte na slovenské koruny  9 000 Sk. Veľakrát som sa stretával v battloch aj so Shomim, s mojim bývalým parťákom.  Z hlavy čo dávam, to ma baví najviac dodnes, to je také moje, že to viem proste „podať na šupu“.

Stalo sa ti, že ťa na akcii, kde si rapoval, niekto vysmial verejne? Že si videl, že tých ľudí to nudí. Pochváľ sa nejakým trapasom.
Práveže sa mi to nestalo, boli ľudia, že sa hanbili prísť bližšie napríklad. Veľakrát sa mi ale stávalo, že som zabudol text a dal som ho ešte raz v inej časti a nikto si to nevšimol. Tým, že freestylujem viem svoje nedostatky nahradiť  freestylami, zakomponovať to.  Ale stal sa mi v Stupave taký trapas, to sme mali LMZ ešte v plnom nasadení, boli sme v klube a bol tam veľmi nízky strop a začali sme rapovať a ja som tak vyskočil s pokrykom LMZ  a narazil si obrovskou silou hlavu o ten strop! A hneď mega tipel, padol som a dve skladby som ani nedával,  čo ma tak bolela hlava. Chalani to tam rapovali za mňa len sami dvaja.

Čo robíš, keď ťa niekto stretne, napríklad 17-ročný chalan, ktorý ťa počúva, je úplne nadšený, že ťa vidí a chce s tebou pokecať?
Stáva sa mi to často a nemám problém sa s nimi normálne porozprávať ak nie sú príliš otravní, aj na Facebooku odpíšem. A som rád, že sú aj takýto ľudia, lebo poteší to človeka, určite lepšie ako keby niekto „hen to je ten debil“ a tak.

Určite máš okrem fanúšikov aj veľa haterov, tak ako to v tejto brandži býva. Ako to v sebe spracovávaš?
Hateri, to proste patrí k rapu, vždy boli a budú, niekedy si ich názor zoberiem, zvážim, zavisí kto to je. Celkovo ľudia fungujú tak, že hatujú ťa po internete a hocikde, keď tam nie si, a keď sa s nimi stretneš podávajú ti ruku a veľké bratstvo. Takých pozdravujem. Hovorím, ja tiež nemám zrovna najlepšie veci,  a niektoré skladby by som úplne zmenil alebo hudbu. Stane sa mi, že sa mi tá hudba prestane páčiť, ale niekedy sa to už inak v danom momente nedá.

Rybárčenie verzus rapovanie. Čo je tvoja väčšia srdcovka?
Asi ryby su môj väčší koníček, ale rap ma baví, rád si vypočujem dobrú hudbu aj na rybách. Ešte mám rád elektrohouse, drumbase.  Ale aj keď s rapom raz skončím, tak rybárčenie vždy bude, je to taký koníček, že sa tu stretávame viacerí.  Na ryby idem vo voľnom čase, keď je sezóna a rapu sa väčšinou intenzívnejšie venujem až v zimných mesiacoh.  Rap je to pre mňa tiež istý druh relaxu, odovzdanie posolstva a zábavy ľuďom v jednom.

Otázky kládla: MAG
Foto: Ledko, Casey Music club