The Last Anniversary: Slovenská premiéra medzinárodnej operno-tanečnej koprodukcie vo virtuálnom priestore.

Predstavte si, že sa ocitnete na letisku, niekde v cudzej krajine, na cudzom kontinente. Nesmiete von, späť vás nepustia.

The Last Anniversary rozpráva príbeh afrického cestujúceho, zaseknutého na letisku po svojom prílete do Európy. Zachytený v administratívnom a právnom systéme, zadržiavaný a vypočúvaný, spomína na svojich predkov a na cenu, ktorú museli zaplatiť za slobodu. Inscenácia inšpirovaná operou The Barrier Jana Meyerowitza a Langstona Hughsa, kombinuje jazz a africké vplyvy s pôvodnou operou a preskúmava problém základných ľudských práv, históriu migrácie a diskriminácie na rasovom princípe. Je tiež pozvánkou na vnútornú cestu, zobrazujúcu komplexitu osobnej a kolektívnej historickej trajektórie, ktorá je v mnohých prípadoch v rozpore s tým, o čom sa nás populárne média a mainstreamová politika snažia presvedčiť.

The Last Anniversary je výsledkom spolupráce umelcov z piatich krajín.

Režisérska dvojica Laurent Festas (Francúzsko) a Themi Venturas (Juhoafrická republika) pripravili inscenáciu na pomedzí opery, tanca, hudby, svetelného dizajnu a videoartu. Oceňovaný francúzsky klavirista a dirigent Johan Farjot a z Mozambiku pochádzajúci hráč na tradičné africké hudobné nástroje Ildo Nandja prinášajú divákom fúziu opery, jazzu a tradičnej africkej hudby. O herecko-tanečnú sekciu sa postarala skupina performerov z Juhoafrickej republiky, Maďarska a Francúzska pod vedením choreografa Gyulu Bergera zo Zero Ballet (Maďarsko) . Scénografia a kostýmy vytvorili Tomáš Žiška a Dragan Stojcevski z asociácie mamapapa (Česká republika). Audiovizuálnu podobu inscenácii dodala dvojica Michaela Bottková a Lukáš Matejka z asociácie TRAKT (Slovensko).

Slovenská premiéra: 9. október 2014 o 20:00 hod, A4 – Priestor súčasnej kultúry

Vstupenky v predpredaji na www.a4.sk
FB: www.facebook.com/events/520947101374496/?fref=ts

Uvádza TRAKT (SK) v spolupráci s mamapapa (CZ), Zero Ballet (HU), Euroculture en Pays Gentiane (FR), Musique en Sorbonne (FR), Musiques Interdites (FR) a Keep the Dream (JAR).

réžia: Laurent Festas (FR), Themi Venturas (JAR)
pôvodná hudba: Johan Farjot (FR), Ildo Najna (JAR), Raphael Imbert (FR)
choreografia: Gyula Berger (HU)
scéna: Tomáš Žižka (CZ)
kostýmy: Dragan Stojčevski (CZ)
video: Lukáš Matejka (SK), Michaela Bottková (SK)
svetelný dizajn: Ondřej Růžička (CZ)
tanečníci: Eszter Sarlós Flóra (HU), Ikki Hoshino (FR), Caroline Lemière (FR), Vusi Makhanyia (JAR), Mdu Mtshali (JAR)
speváci: Till Feschner (FR), Edward Phiri (JAR)
rozprávač: Themi Venturas (JAR)

S podporou programu Európskej únie Culture a Ministerstva kultúry SR.

Print

Zdroj: A4 nultý priestor