Kyklos Galaktikos a poľskí Syny mieria do A4

Sviežy mix poézie, banality, bizarnosti aj irónie, inovatívny zvuk, slovné spojenia „útočiace predovšetkým na pudovú stránku“ a „technicky vzaté bohovia“ – také sú prvé mediálne ohlasy na druhú platňu trojice Kyklos Galaktikos.

V Bratislave sa toto netradičné české hip-hopové zoskupenie predstaví v stredu 18. marca v A4 – priestore súčasnej kultúry spolu s poľským projektom Syny.

Album Kyklos Galaktikos Mezi lovci mezer venovaný témam zrkadlenia, medzery, opakovania alebo chyby vyvoláva rad otázok. „Pri práci na CD sme zistili, že nás stále viac láka pokúsiť sa o akýsi manifest neistoty a úžasu. V rozhovoroch medzi sebou i s našimi blízkymi sa stále viac objavovala túžba spoločne zdieľať obyčajné intímne témy, které často akoby nemali jasné riešenie. S nadšením sme objavovali, že omnoho väčšie miesto v našom každodennom živote je zaplneené neznámom a otázkami. Hodnotenie a komentovanie diania naokolo s radosťou prenecháme povolanejším,“ povedal Burian o novej nahrávke.

Kyklos_Galaktikos_2015-Andrea_Petrovicova

Na debute Osa dobra bol Jan Burian jediným muzikantom. Dnes už to neplatí a preto i výsledok je odlišný. Už počas príprav platne Mezi lovci mezer s kapelou spolupracovala Michaela Švédová, ktorá doplní dvojicu Burian-Hrdlička aj na koncertoch. S novým albumom teda prišlo nové obsadenie Kyklos Galaktikos. Zvuky sú pôvodné i nájdené, texty využívajú napríklad tiež slová avantgardného divadelníka Antonina Artauda, kubánskeho spisovateľa Reinalda Arenase alebo maliara Vladimíra Kokoliu.

Lyrika Kyklos Galaktikos nabáda k opakovanému posluchu. „The Knife s technom urobili niečo podobnee svojského ako Kyklos Galaktikos s rapom, respektíve hiphopom. Slogany na albume sú striedané kresaním silných obrazov, strohé slučky melodickými nápadmi, spieva sa aj nechajú sa rozprávať deti. Keď tento prístup udržíte na ploche bezmála dvanásťminútovej skladby, ste technicky vzaté bohovia,“ napísal o albume magazín Full Moon. „Kapela je elegantná, inteligentná, má nadhľad, nič ľudského jej nie je cudzie a pritom pôsobí neobyčajne konzistentnee. Celý album splýva do akejsi textovo-hudobnej koláže, ktorá miestami nemá ďaleko k rozhlasovej hre. Svieži mix poézie, banality, bizarnosti, irónie a ďalších príchutí…,“ uviedlo české Radio Wave.

Kapelu Kyklos Galaktikos, ktorej členovia sú aktívni tiež v oblasti filmu, divadla, výtvarnej scény alebo počítačových hier, tvorrí Jan Burian ml. (hudba, texty, spev, OP-1, Little DeFormer 2, Nord Drum 2), Jaroslav Hrdlička (texty, spev, MPC 500, Waldorf Pulse 2, kravský roh) a Michaela Švédová (hudba, spev, OP-1, Roland SP-404sx, iPad).

Debutový album Osa dobra vyšiel v decembri 2011 na webových stránkach skupiny, kde je zdarma na stiahnutie spoločne so sólovými projektami Jana Buriana. Druhý album Mezi lovci mezer vyšiel vo februári 2015 na značke Polí5.

Druhou koncertnou lahôdkou v A4 bude energické poľské avant-rapové duo Syny (Piernikowski & 1988), personálne prepojené s kultovými Napszykłat.

https://www.kyklosgalaktikos.cz/
https://www.a4.sk/program/2015-03-18-20-00

Zdroj: A4