Kultúrne leto a Hradné slávnosti 2012 počas 30. týždňa!

Prinášame vám prehľad programu Kultúrneho leta a Hradných slávností 2012 na tento týždeň. Tešiť sa môžete na zauimavé podujatia …

24.7., utorok, 17.00
Čítajme slovenskú literatúru: Zásah nielen dvojitý, hosť: Denisa Fulmeková, Ján Štrasser

hrá: ZuAn Duo – Zuzana Suchánková a Andrea Tkáčová
Letná čitáreň U Červeného raka, Michalská 26
Sprievodné podujatie Kultúrneho leta
V spolupráci s Mestskou knižnicou

Denisa Fulmeková (1967) vyštudovala Filozofickú fakultu UK v Bratislave. Pracovala ako redaktorka rôznych časopisov, v súčasnosti je v slobodnom povolaní. Debutovala pod pseudonymom Mina Murrayová zbierkou poviedok Tak čo teda? (2001). Vydala zbierku poézie Som takmer preč (2004) a spolu s Petrom Macsovzkym napísala Klebetromán (2004). Publikovala tiež v zborníku Evropský fejeton (2004) a v poviedkovej antológii Sex po slovensky (2004). V roku 2006 jej vyšiel úspešný román Dve čiarky nádeje a o rok neskôr voľné pokračovanie s názvom Jedy. Fulmeková sa tiež venuje tarotu a je autorkou príručky Tarot, 78 krokov k tvorivejšiemu životu (2008). Románom Topánky z papiera (2009) sa opäť prihlásila k ženskému románu.

ZuAn Duo – Zuzana Suchánková a Andrea Tkáčová
Zuzana Suchánková – spev, akustická gitara
Andrea Tkáčová – husle, vokál
Repertoár hudobného projektu “ZuAn Duo“ je zmesou originálnych i známych piesní, zaujímavých hudobných štýlov cez blues, jazz, folk a pop. Citlivým prepájaním priezračných zvukov svojich akustických nástrojov so ženským spevom a vokálmi, vytvárajú zaujímavú a jedinečnú kompozíciu.

24.7., utorok,
OSKAR RÓZSA BAND

Utorkové večerné koncerty v San Marten
Každý utorok open air koncerty na Rudnayovom námestí
Sprievodný program Kultúrneho leta
Koncert kapely známeho hudobníka a multiinštrumentalistu Oskara Rózsu.
Oskar Rózsa – basa
Eugen Vizváry – klávesy
Andrej Karlik – gitara
Michal Fedor – bicie

24.7., utorok, 20.30
SKROTENIE ZLEJ ŽENY

Letné Shakespearovské slávnosti
Nádvorie Bratislavského hradu
Vstupné: 22, 11, 33 €
V spolupráci s JAY production
Réžia, úprava: Daniel Špinar
Účinkujú: Pavel Kikinčuk, Oldřich Vízner, Tatiana Vilhelmová, Jana Stryková, Lucie Štìpánková a ďalší

Iskrivá komédia o večnom súboji mužov a žien. Dve sestry, dva ženské princípy, podnikaví nápadníci a jeden neohrozený krotiteľ. Dvoriace rituály v priamom prenose. Bujará divadelná fraška alebo nekorektný text o manželstve? Návrat k ženstvu ako posledný krok k celosti modernej emancipovanej ženy. Divoká Katarína, dobrodružný Petruchio, sladká Bianca a trojica vynaliezavých ctiteľov. Zámeny, prevleky, slovné hrátky a prestrelky samcov a samičiek. Príbeh o skrotení ženy, ktorý je v skutočnosti jej zrodením. Hra o tom, že láske nerozkážeš a niekedy nie je až tak zlé, keď sa žena nebojí byť ženou a muž mužom.

25.7., streda, 17.00
KONCERT MLADÝCH UMELCOV

Cyklus Kultúrne leto v čitárni U červeného raka
Letná čitáreň U červeného raka, Michalská 26
V spolupráci s Mestskou knižnicou
Peter Malý, spev: Quanto e bella, Una furtiva lagrima, Un´aura amorosa a talianské canzonetti
Juraj Tomka, husle: W.A. Mozart – Turecký pochod, J.S. Bach- Sonáta C-dur: largo, allegro assai, A. Vivaldi – Leto, Búrka, J. Brahms – Uhorský tanec č. 5
Jozef Ostrolucký, husle: W.A. Mozart- Malá nočná hudba, A. Dvořák- Humoreska, B. Bartok- Rumunské tance, J. Strauss- Tritsch-tratsch

25.7., streda, 20.30
CESTOVATEĽSKÉ KINO: Paulína Böhmerová: Kuba – ostrov slob
ody
Festival Eurovea Galleria
Námestie M. R. Štefánika, vstup voľný
V spolupráci so Satur Travel, a.s.

Komentovaná fotoshow a diskusia zobrazuje prírodu a pamiatky krížom-krážom po karibskej krásavici Kube. Ostrov slobody pomaly odhaľuje svoju tvár pozorným cestovateľom. Príďte sa zoznámiť s kubánskym rumom, salsou a cigarami, ale aj kohútími zápasmi, dominom a prídelovými lístkami. V prípade nepriaznivého počasia sa program uskutoční v Golem Club café na 2. poschodí nákupného centra.


26.7., štvrtok, 17.00
BRAŇO KŠIŇAN A METELICA

Cyklus Kultúrne leto v čitárni U červeného raka – Folkové štvrtky
Letná čitáreň U červeného raka, Michalská 26
V spolupráci s Mestskou knižnicou

BRAŇO KŠIŇAN – Braňo pochádza z Bratislavy. Jeho tvorbu ovplyvnili pesničkári ako Karel Kryl, Vladimír Vysockij, či Bulat Okudžava. Svojimi piesňami popisuje bežný život, problémy, ktoré nám mnohým denne prináša. Často nachádzame v textoch sociálny rozmer. Ide zväčša o smutné témy, lebo autor popisuje veci také, aké sú a bez ružových okuliarov. Väčšinu tém k textom si prežil Braňo na vlastnej koži, potom ich vložil do svojich piesní. Čakajte emotívny zážitok …

METELICA – Metelica patrí ku tzv. gospelovej scéne. Avšak v jej tvorbe počuť silný vplyv folku (až folkrocku), v ktorom sa nezaprela láska k Beatles. Štvorica muzikantov ponúka mladistvo svieže, čisto zvládnuté vokály, nápadité pesničky a texty s nadhľadom. Metelica dnes patrí k najlepším kapelám nielen na gospelovej, ale na slovenskej folkovej scéne vôbec.

26.7., štvrtok, 19.00
JAZZONANCE

Festival Music Square
Hlavné námestie, vstup voľný

Contemporárny akustický projekt v štýle vokálno – inštrumentálneho moderného jazzu vznikol na základe dlhodobej spolupráce hlavného leadra etablovaného slovenského speváka Berca Balogha s klaviristom Ľubošom Šrámkom, ktorý v projekte zároveň figuruje ako producent, aranžér a skladateľ s tendenciou vytvoriť vyvážený, ucelený a ojedinelý koncept, založený na tímovej práci dvoch hlavných postáv s atraktívnymi aranžmánmi, vzájomnou interakciou a súladom interpretačnej odlišnosti každého z hudobníkov.

BERCO BALOGH – spev
LUBOŠ ŠRÁMEK – aranžér, klavír
MIROSLAV HLOUCAL – trúbka
MILO SUCHOMEL – tenor sax
DUŠAN NOVAKOV /YUG, A / – bicie
ŠTEFAN BARTUŠ – kontrabas
PETER SOLÁRIK – bicie – alternant
JURAJ GRIGLÁK – kontrabas – alternant

27.7., piatok, 18.00
ŽIVÉ PROMENÁDY EUROVEA 2

Festival Eurovea Galleria
Námestie M. R. Štefánika, vstup voľný

Hudobno-tanečné programy v štýle latino a etno, show a umenie tanečníc, bubeníkov, chodúľnikov, či žonglérov a ďalšie exotikou dýchajúce atrakcie.
SPRIEVOD: Bubebíci – Campana Batucada ( Nitra )
PROGRAM: TEEN-AGE PARTY
Thomas PUSKAILER

27.7., piatok, 19.00
DNI TALIANSKO-SLOVENSKÉHO PRIATEĽSTVA

Cyklus Medzinárodná Bratislava
Hlavné námestie, vstup voľný
V spolupráci s ASPIM Europa Slovakia
Večerný kultúrny a hudobný program na námestí.

27.7., piatok, 20.004
V spolupráci s
Bratislavské piatky na korčuliach

Viac o trasách na: www.bratislava-inline.sk


28.7., sobota, 19.00
JAZZ POPS UP
Festival Eurovea Galleria

Námestie M. R. Štefánika, vstup voľný
Svetoznáme rockové a populárne hity v jazzovom rytme a harmónii, s prvkami swingu, bebopu a latina.
Jazz pops up je skupina hudobníkov, ktorá sa pohybuje najmä v kruhu jazzovej hudby. Ich repertoár tvoria svetoznáme jazzové melódie, jazzové štandardy, ale i vlastná tvorba. Tieto skladby spájajú i s piesňami popovej či rokovej hudby.


29.7., nedeľa, 20.00
KONCERT ORCHESTRA BRATISLAVA HOT SERENADERS

Koncert v SNG
Amfiteáter SNG, vchod cez nádvorie Vodných kasární, Rázusovo nábrežie 2, Bratislava, vstupné: 7 €
Kultúrne leto v SNG
V spolupráci so Slovenskou národnou galériou

Skupinu Bratislava Hot Serenaders tvorí or roku 1992 takmer nezmenený počet členov. Hrajú hudbu 20. a 30. rokov, americký Hot Jazz alebo Sweet and Dance Music, ktoré dopåňajú najlepšie skladby Františka Krištofa Veselého. B.H.S. sú svetoznáma skupina, ktorá počas 20. rokov svojej existencie precestovali celú Európu. I keď v 20. A 30. Rokoch minulého storočia panovala v Európe ťažká spoločenská situácia, ich skladby sú oslavou na prudký vývoj v mnohých oblastiach spoločenského života, vedy, techniky či umenia. Je to hudba, v ktorej sa nachádzajú chvíle radosti i smútku. Je presiaknutá chytľavým optimizmom, v ktorom i smutné tóny znejú ľudsky a teplo.


Zdroj: BKIS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET