Kultový film Bezstarostná jazda predstaví prekladateľ beatnickej literatúry Josef Rauvolf.

Vo štvrtok 24. októbra 2019 sa v cykle Music & Film špeciál v Kine Lumière uskutoční exkluzívna projekcia legendárneho filmu Bezstarostná jazda (1969) režiséra a herca Dennisa Hoppera. Film sa premietne v zdigitalizovanej podobe pri príležitosti 50. výročia jeho vzniku, tak ako ho tento rok slávnostne uviedol 72. ročník MFF v Cannes. Projekcia bude spojená s prednáškou publicistu a prekladateľa beatnickej literatúry Josefa Rauvolfa a začne o 20.00 hod. 

Film Bezstarostná jazda mal svetovú premiéru na MFF v Cannes v roku 1969 a Dennis Hopper si z festivalu odniesol Cenu za debut. „V amerických kinách film vstúpil do distribúcie v júli 1969. Rozpočet filmu 400 000 dolárov sa producentom niekoľkonásobne vrátil. Celosvetové tržby dosiahli 60 miliónov dolárov,“ hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film. „Film bol zakúpený do československej distribúcie, bol otitulkovaný, ale s výnimkou klubových predstavení sa v českých a slovenských kinách neuvádzal. Oficiálnu distribučnú premiéru na Slovensku mal až 17. augusta 1995,“ dopĺňa. Kino Lumière ho v cykle Music & Film špeciál exkluzívne ponúkne po jeho uvedení v máji tohto roku na MFF Cannes v zdigitalizovanej podobe.

Roadmovie o dvoch slobodomyseľných motorkároch, ktorí cestujú naprieč Amerikou z Los Angeles na karneval do New Orleansus balíkom peňazí z predaja drog, sa stalo prelomovým už v čase svojho vzniku. Film verne zachytil nálady v prostredí vtedajšej mládeže, zároveň bol novátorský aj po formálnej stránke, jeho rozprávanie narúšalo zaužívané postupy hollywoodskych filmov. Hlavné postavy si zahrali Peter Fonda a Dennis Hopper, Jack Nicholson bol za úlohu Georgea Hensona nominovaný na Oscara, Zlatý glóbus i Cenu BAFTA za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe a film získal aj nomináciu na Oscara za pôvodný scenár.

„Peter Fonda hral motorkára už v roku 1966 vo filme Divokí anjeli a o rok neskôr si po prvý raz zahral spolu s Hopperom vo filmeTrip (1967), ktorého scenáristom nebol nik iný než Jack Nicholson. Oba filmy režíroval Roger Corman, u ktorého začínal takmer každý, čo dnes vo filme niečo znamená. Nielen herci a herečky, ale i scenáristi, kameramani…“ osvetľuje Ulman pozadie vzniku filmu Bezstarostná jazda. „Keď Fonda uvidel fotografiu seba a Brucea Derna z Divokých anjelov, dostal nápad na moderný western, ktorého hrdinami by boli dvaja motorkári putujúci naprieč krajinou. Zavolal Dennisovi Hopperovi a dohodli sa, že nakrútia film Samotári s Hopperom ako režisérom, Fondom ako producentom a obaja si v ňom zahrajú hlavné úlohy. Ako spoluscenáristu prizvali Terryho Southerna, ktorý prišiel s názvom Bezstarostná jazda. Napriek tomu, že v titulkoch figurujú traja scenáristi, nakrúcanie sa začalo bez hotového scenára, len s krátkym náčrtom deja a menami protagonistov.“ 

Dôležitou súčasťou filmu Bezstarostná jazda je hudba, ktorá sa výrazne podpísala pod atmosféru filmu. „Nikto si dnes tento film nevie predstaviť bez hudby takých kapiel, ako sú The Band, The Byrds, The Jimi Hendrix Experience či Steppenwolf. Pritom Peter Fonda jeden čas uvažoval i o tom, že požiada o pôvodnú hudby štvoricu Crosby, Stills, Nash & Young. No Hopper bol zásadne proti, hovoril, že k jeho filmu nebude robiť hudbu niekto, kto sa preváža v limuzíne. Tvorcovia oslovili i Boba Dylana, ale ten nepovolil použiť jeho pieseň It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding), a tak vo filme odznie jej cover verzia v podaní frontmana kapely The Byrds Rogera McGuinna,“ dopĺňa Ulman.

Pred projekciou filmu Bezstarostná jazda sa v Kine Lumière uskutoční prednáška českého publicistu a prekladateľa beatnickej literatúry Josefa Rauvolfa s názvom Hudobná stopa filmu Bezstarostná jazda. „Prednáška sa pokúsi zaradiť hudobný sprievodfilmu do dobového kontextu a na výbere jednotlivých skladieb ukázať, akým spôsobom tvorcovia pri ich výbere pracovali. Zároveň priblíži divákom i jednotlivých interpretov,“ ozrejmuje hlavnú tému prednášky Rauvolf.

Josef Rauvolf je rešpektovaným prekladateľom a publicistom. V období normalizácie sa venoval prekladom textov pre samizdat, po roku 1989 pôsobil i pôsobí ako prekladateľ a publicista v slobodnom povolaní. Bol aj šéfredaktorom českej mutácie časopisu Rolling Stone, vedúcim kultúry v časopise Instinkt a preložil celý rad kníh najmä z okruhu beatnickej literatúry. Rauvolf prekladal i Charlesa Bukowského či životopisy a biografie: Miles Davis – Miles (2000) a Victor Bockris – Nadoraz: Príbeh The Velvet Underground (1995). Za preklad Kerouacovej knihy Vize Codyho (2011) získal Cenu Josefa Jungmanna. Prednáška Josefa Rauvolfa sa uskutoční o 20.00 hod. pred projekciou filmu, projekcia sa začne o 20.40 hod. O deň neskôr, v piatok 25. októbra 2019 o 20.00 hod. sa projekcia filmu s prednáškou uskutoční aj v Kine Úsmev v Košiciach.

x x x

Hudobný cyklus Music & Film uvádza Kino Lumière od júna 2013. Vstupenky na projekciu filmu Bezstarostná jazda (1969) si je možné rezervovať alebo kúpiť za 6 € na http://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-357433 alebo v pokladni kina, ktorá je otvorená denne 30 minút pred začiatkom prvého predstavenia.

Do konca roka cyklus Music & Film v Kine Lumière uvedie ešte dokument Amazing Grace (r. Alan Elliott, Sydney Pollack, 2018, projekcia 19.11.) o nakrúcaní rovnomenného albumu Arethy Franklin v roku 1972 a filmy Depeche Mode. Spirits in the Forest (r. Anton Corbijn, 2019, projekcia 26.11.) a Ella Fitzgerald: Just One of Those Things (r. Leslie Woodhead, 2019, projekcia 17.12.).

Zdroj: SFÚ