Kreatívne ráno 4. 12. 2012 s Piotrom Cywińskim (Poľsko) a Gilbertom Sezirahigom (Rwanda)!

Dvadsiatepiate Kreatívne ráno prinesie do Bratislavy prestížnych hostí zo zahraničia – riaditeľa Osvienčimského múzea a riaditeľa múzea genocídy Murambi v Rwande. Kreatívne ráno sa uskutoční 4.12.2012 v tradičných ranných hodinách o 8:30 v priestoroch kultúrneho centra Dunaj na Nedbalovej 3. Vstup a raňajky sú zdarma.

Prvým hosťom na Kreatívnom ráne 4.12. bude Piotr Cywiński z Poľska, doktor stredovekej histórie, odborník na holokaust, riaditeľ Osvienčimského múzea, syn poľského disidenta Bohdana Cywińského, ktorý prebral Nobelovu cenu za mier pre poľské hnutie Solidarita v roku 1983.

Druhý hosť Kreatívneho rána Gilbert Sezirahiga pochádza z Rwandy, je odborníkom na traumy spôsobené genocídou a riaditeľom pamätníku genocídy Murambi, ktorý je jediným podobným miestom na svete. Stále je v ňom možné vidieť 2.000 nepochovaných tiel, len laicky zakonzervovaných vápnom, z celkového počtu 50.000 obetí, ktoré zabili v Murambi  v roku 1994 (počas  genocídy Hutuov proti Tutsim, ktorá prebiehala od marca do júla 1994), v priebehu 24 hodín. Gilbert Sezirahiga počas genocídy stratil 75 členov svojej blízkej a širšej rodiny.

Kreatívne ráno s Piotrom Cywińskym a Gilbertom Sezirahigom sa bude venovať ich práci v Osvienčime a v Murambi, holokaustu, genocíde a ľudskej tendencii k masovému vyvražďovaniu.

Kreatívne ráno je diskusný formát konajúci sa každý druhý utorok v Kultúrnom centre Dunaj v Bratislave od 8:30 do 10:00. Zameriava sa na predstavenie spoločensky dôležitých tém z rôznych sfér a inšpiratívnych hostí, ktorí sú úspešní vo svojej práci. Doteraz sa uskutočnilo 23 Kreatívnych rán s významnými hosťami zo Slovenska aj zahraničia. Ich zoznam spolu s informáciami a videozáznamami z jednotlivých diskusií môžete nájsť na stránke www.kreativnerano.sk.

Zdroj: Midl, n.o.