Krátky dokument Milý tati vzbudzuje pozornosť na svetových filmových festivaloch!

Dokument mladej talentovanej režisérky Diany Cam Van Nguyen bude v svetovej premiére uvedený na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Locarne. Zároveň bol vybraný medzi 7 projektov 2021 Focus WiP v rámci Cannes Court Métrage. Film rozpráva o komplikovanom vzťahu dcéry a otca, ktorý bol vo väzení. Slovenská premiéra koprodukčného slovenského dokumentu Milý tati sa uskutoční na jeseň tohto roka a do kín ho prináša Asociácia slovenských filmových klubov.

Film vykresľuje vzťah dcéry, ktoré si prostredníctvom tohto filmu hľadá cestu spät k svojmu otcovi. Autorka našla listy, ktoré jej pred rokmi písal z väzenia. Listy plné lásky, akú už nikdy potom nezažila. Odpovedá na nich po rokoch – ako dospelá. Po rokoch objavené dopisy Diane pripomenuli ako blízky si kedysi s otcom boli. Pokiaľ ich nerozdelili tradície. Diana otca dodnes vinı́ z rozpadu rodiny, ale týmto filmom sa k nemu snažı́ nájsť cestu naspäť a pochopiť, čo sa v ich vzťahu vlastne stalo.

Zaujímavým na dokumente je aj jeho výtvarné spracovanie. Milý tati je vytvorený z techník rotoskopia, koláž, hraný film a plôšková animácia. Milý tati vznikol ako koprodukčný česko-slovenský film. Svetovú premiéru bude mať v súťaži krátkych filmov Pardi di domani na 74. ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu v Locarne. Ide o prvý slovenský film, ktorý bude uvedený v súťaži v tejto sekcii. Sekcia Pardi di domani je určená pre krátke a stredometrážne filmy, vyzdvihuje mladých tvorcov na začiatku kariéry a poskytuje vybraným režisérom platformu na získanie kreditu na medzinárodnej scéne a veľakrát slúži ako odrazový mostík pre ich budúce projekty.

„Diana je výraznou autorkou v žánri animovaného filmu, ktorá už svojimi prvými študentskými filmami dokazuje, že sa v nej skrýva veľký talent.  Jej unikátny prístup k filmovej tvorbe, v ktorej formálne posúva hranice animovaného filmu používaním dokumentaristických postupov či prvkov hraného filmu, je vždy len doplnením silnej osobnej výpovede s autobiografickými črtami. To je jeden z hlavných dôvodov prečo sme sa ako nutprodukcia rozhodli vtúpiť do koprodukcie na jej absolventskom filme „Milý tati“,“ Jakub Viktorín, slovenský koproducent filmu.

Slovensko pro nás jako koprodukční partner byla jasná volba. Mezi členy nejúžšího štábu patří od počátku projektu sound designérka a skladatelka Viera Marinová a VFX specialista a compositor David Štumpf. S oběma jsme spolupracovali na Dianiných předchozích filmech Malá a Spolu sami. Předchozí film Spolu sami získal v roce 2019 na bratislavském Febiofestu čestné uznání, a tak se těšíme, co slovenské publikum řekne na náš aktuální film,“ Karolína Davidová, producentka 13ka.

Dokument Milý tati prináša slovenským divákom distribútor Asociácia slovenských filmových klubov. Celoslovenská premiéra sa uskutoční v spojení s filmom Iná svorka (r. Hajni Kis), ktorý taktiež vykresľuje príbeh dcéry a otca, ktorý sa vrátil z väznice. Divákom sa v kinách predstavia na jeseň tohto roka.

Režisérka o filme

„Ve filmu Milý tati pro mě bylo těžké oddělit svoji režisérskou roli od té osobní a zůstat objektivní. Téma vlastní osoby si nevolím záměrně. Své zkušenosti jsem však sama prožila, a proto si víc věřím, že takový příběh můžu zpracovat. Při tvorbě filmů je pro mě důležité být autentická, a tak se přirozeně stalo, že mě ovlivňují příběhy a lidé kolem mě.  

„Považuji se za režisérku a animátorku, která nemá svůj vlastní výtvarný styl. Výtvarno přizpůsobuji každému filmu podle jeho příběhu. Pro film Milý tati jsem zvolila papírkovou koláž, protože ústředním motivem filmu jsou dopisy. Od začátku jsem chtěla pracovat s pravými dopisy od mého táty a zachovat tím autenticitu. Kombinaci papírků s vystřihanými postavami jsem vyvíjela postupně. Postupem času jsem se v nashromážděných materiálech (pohlednicích, knihách, papírech) trochu ztrácela, naštěstí jse ponějaké době jsem našla výtvarníka Darjana Hardiho, který mě přesvědčil o dobrém směru a v posledních měsících jsme výtvarnou stránku filmu dělali společně.“ 

Diana Cam Van Nguyen, režisérka filmu.

Diana Cam Van Nguyen

Diana Cam Van Nguyen (*1993, Cheb) je česko-vietnamská režisérka animovaných filmov. Absolvovala študijné stáže v Birminghame a Lyone a rezidenciu vo Viedni. Jej krátke filmy Malá (2017) a Spolu sami (2018) sa premietali na množstve domácich a zahraničných festivaloch a vyhrali niekoľko cien. Spolu sami bol nominovaný na České levy v sekcii študentských filmov a na BAFTA Student Award 2019. Diana je študentkou magisterského programu Katedry animované tvorby na FAMU. Špecializuje sa na animované dokumenty a vo svojich filmoch sa venuje osobným témam.

FB fanpage: https://www.facebook.com/lovedadmilytati/
2021 Focus WiP Cannes Court Métrage:  http://www.cannescourtmetrage.com/en/actualites/-18?fbclid)
Výber filmov v súťaži Pardi di Domani: https://www.locarnofestival.ch/LFF/locarno-74/films-sections/pardi-di-domani.html

Zdroj: TS