Kráľovská opera, alebo triumf Kráľa a jeho čiernych jazdcov.

Je pár minút po 20-tej hodine a bratislavská NTC aréna sa pomaly halí do tmy. Z temna vychádza intro prvého dejstva metalovej opery s názvom The Candle. Organ konči pochmúrnu melódiu a do svojho chrámu vchádza kráľ. Z tmy, akoby rovno z pentagramu, vychádza King v čiernom habite s pochmúrnou maľbou na tvári, klobúkom a povestným kosteným mikrofónom. Odrieka prvé falzetové kliatby: „… Here I Am Blinded Again By That Flame, Every Candle That I Burn, Burn !…“

Za mrežami ožíva divadlo venované metalovej hudbe v jej nielen hudobnej, ale aj výpravnej, vizuálnej podobe. Scénu tvorí schodisko, nad ktorým visí obrovský pentagram a po bokoch svietia obrátené kríže. V pozadí gotické okná dotvárajú naozaj magickú atmosféru.

King ženie svojich čiernych jazdcov vpred. Kapela hrá výborne. Po ľavici kráľa sa nachádza jeho večný „otrok“ gitarový čarodej Andy LaRocque, ktorý spolu s Mikeom Weadom vytvorili vynikajúcu gitarovú dvojku. Wead v ničom nezaostáva za svojím zvučnejším kolegom. Rytmickú dvojicu tvorí bubeník Matt Thompson spolu s basgitaristom Hal Patinom, tak trochu pripomínajúci výzorom a pohybmi Nikkiho Sixxa z  Mötley Crüe. Hal Patino, patril v ten večer medzi najpohyblivejších členov Kingovej bandy.

Druhé dejstvo Welcome Home a naozaj kapela tvorí s publikom jeden domov, kde sa odohrávajú temné príbehy z legendárnych opusov ako Fatal Portrait, Them, Abigail, VooDoo… Hrá sa prierez celou tvorbou, kedy King vyberá to najlepšie v podobe metalových operných dejstiev ako: Sleepless Nights, Voodoo, Shapes Of Black, Eye of the Witch, Up from the Grave…

Došlo aj na krátku epizódu z  predchodcov Kinga Diamonda, Mercyful Fate. Zaznela plačlivá Come to the Sabbath a tridsaťročný opus Evil, kedy ožili hlavne staršie ročníky a zaspomínali na svoju “diabolskú mladosť“.

Vrcholom koncertu boli skvelé skladby z nesmrteľného opusu Abigail. Na scéne znova ožil príbeh mladého páru Miriam a Jonathana, ktorý v lete roku 1845 prichádzajú do starého sídla a ostávajú tu aj napriek varovaniam siedmych jazdcov. Tu sa Jonathan prvú noc stretáva s kniežaťom La’Fey, ktorý  ožíva skladbou Family Ghost. Skladba začínajúca výborným riffom a Andyho sólovou gitarou. A tak sa v príbehu  dozvedáme ako im duch kniežaťa La’Fey  ukáže truhlu s mŕtvo narodeným dieťaťom Abigail.

Na rad prichádza orientálny epos Abigail, kedy King absolútne spevovo exceluje a rôzne spevové polohy naplno rozvinu príbeh mŕtveho dieťaťa Abigail. Na konci prichádzajú čierni jazdci  Black Horsemen za zvukov nádherného akustického intra, plánujú zahubiť Abigail znova.

Sviece dohoreli a Kráľ so svojimi vernými odchádza…

King Diamond sa predstavil v Bratislave v skvelej hlasovej forme s výborne zohratou kapelu, doplnenú o vokalistku a výpravnou prezentáciou. Potvrdil, že je ešte jeden z mála, ktorý ctí tradíciu poctivého metalového divadla a ukázal, že niektoré metalové pózy nemusia byť klišé.

Napísal: Filip Glocko
Foto: Jana