Kozmonauti našli vodu na Marse. Vzorka však na Zem nedorazí.

Americkí astronauti našli na Červenej planéte asi liter vody. Na epochálnom objave sa veľkou mierou podieľala spoločnosť SodaStream.  Vodu z Marsu kozmonauti preniesli do kozmickej lode, kde vzorku označili. Na Zem sa však nedostala.

Prečo, to ukazuje video:

Spoločnosť SodaStream natočila spolu s Goodby Silverstein & Partners reklamu o vode na Marse pri príležitosti najväčšej americkej športovej udalosti Super Bowl. V reklame vystupuje aj najmladšia astronautka na svete, 18-ročná študentka astrobiológie Alyssa Carson. Práve Alyssa je horúcou kandidátkou na prvú stopu na Marse, kam by mala odletieť spolu s posádkou v roku 2030. Zatiaľ sa nikomu nepodarilo absolvovať náročnú Advanced Space Academy v 16-tich a získať oprávnenie na vykonanie suborbitálneho letu skôr, ako vodičák.
Okrem najmladšej astronautky sa v reklame ukáže aj americký popularizátor vedy Bill Nye. Práve on poukazuje na environmentálny prínos SodaStreamu, keď upozorňuje na nakupovanie vody, balenej v plastových fľašiach a na znečisťovanie životného prostredia, ktoré je s tým spojené. „Choďte do akéhokoľvek obchodu s potravinami a nájdete tu celú uličku balenej vody, z ktorej je skutočne veľké množstvo sýtenej oxidom uhličitým. A ja sa pýtam: Čo to robíte? Chystáte sa kúpiť balenú vodu a odviezť ju domov? Tú vodu, ktorú sem doviezli na nejakom veľkom nákladnom aute, prípadne ešte aj na obrovskej lodi? Je to voda, ľudia!“

Najlepší odpad je ten, ktorý nevytvoríte

S vodou v plastových fľašiach sú skutočne spojené oveľa väčšie zásahy do prírody, než sa na prvý pohľad zdá. Je to výroba fliaš, ich distribúcia do plničky, rozvoz do obchodov, odpad z fliaš a tiež jeho likvidácia. Pritom bublinkovú vodu môže mať doma každý, kedykoľvek sa mu zažiada a v akomkoľvek množstve. Riešením je dobre známy SodaStream. Vyrába sa v toľkých vyhotoveniach, že ten svoj dizajn si nájde domácnosť moderná aj klasická. Tiež fľaše rôznych veľkostí a farieb umožňujú mať bublinky vo vode so sebou prakticky stále. A to bez vláčenia fliaš z obchodu a vytvárania ďalšieho, hoci aj separovaného odpadu. Pretože aj separácia odpadu je spojená s určitým environmentálnym zaťažením. A je to naša voľba, ako bude naša Zem vyzerať o pár rokov. SodaStream sľubuje v závere reklamy do roku 2025 zabrániť vzniku 67 miliárd jednorazových plastových fliaš. Čo spravíte pre záchranu Zeme vy?

Zdroj: TS