ESET prinesie na Slovensko STARMUS – svetový festival vedy, umenia a hudby. Desiatky najvýznamnejších vedcov súčasnosti ponúknu program pre univerzity a širokú verejnosť

Spoločnosť ESET prinesie na Slovensko jedinečný svetový festival, ktorý spája vedu, umenie a hudbu. Významné vedecké osobnosti súčasnosti budú hľadať odpovede na pálčivé otázky, ako sú klimatické zmeny či výzvy spojené s rozvojom umelej inteligencie. V týždňovom programe vystúpia osobnosti ako Bill Nye (Bill Nye The Science Guy), Sir Brian May (Queen), Jane Goodall a Kip Thorne. Spoločnosť ESET tak pokračuje v napĺňaní svojho poslania podporovať vedu a výskum. Festival sa bude konať budúci rok, 12. až 17. mája 2024. 

Siedmy ročník festivalu STARMUS sa uskutoční vo viacerých slovenských mestách a na Slovensko prinesie desiatky laureátov Nobelovej ceny, astronautov programu Apollo a svetoznámych hudobníkov. Medzi najvýznamnejšie osobnosti budúcoročného festivalového programu patria Bill Nye, americký popularizátor vedy a moderátor známeho programu Bill Nye The Science Guy, profesorka Jane Goodall, biologička zaoberajúca sa výskumom primátov, najmä šimpanzov, americký astrofyzik a nositeľ Nobelovej ceny profesor Kip Thorne, Brian May a mnohí ďalší.  

photo © Linda Kisková Bohušová STARMUS EARTH The future of our home planet Starmus VII Bratislava, Slovakia ESET Slovakia 12-17 May 2024

Témou siedmeho ročníka festivalu na Slovensku bude „Starmus Earth: Budúcnosť našej domovskej planéty“. V roku 2024 bude festival analyzovať, ako môžeme riešiť výzvy, ktoré najviac ohrozujú budúcnosť Zeme, od hrozieb, ktorým čelí naše životné prostredie a klíma, až po technológie, ako sú umelá inteligencia, genetické inžinierstvo a kybernetická bezpečnosť.

Festival bude pozostávať z:

  • prednášok a panelových diskusií nobelistov, vedcov, astronautov, technológov a umelcov,
  • festivalu vedy v uliciach Bratislavy, ktorý bude určený širokej verejnosti,
  • prednášok na vybraných slovenských univerzitách,
  • ceremoniálu Stephen Hawking Medal for Science Communication, na ktorom získa ocenenie svetová osobnosť, ktorá prispela k popularizácii vedy,
  • koncertov a vystúpení svetových umelcov.

photo © Linda Kisková Bohušová STARMUS EARTH The future of our home planet Starmus VII Bratislava, Slovakia ESET Slovakia 12-17 May 2024

„Cieľom festivalu je inšpirovať mladú generáciu a vzbudiť v nej nadšenie pre vedu a umenie. Po viac ako 10 rokoch zameraných na vesmír obracia Starmus svoj pohľad od hviezd k budúcnosti našej planéty a sme nadšení, že siedmy ročník sa uskutoční v takom úžasnom hlavnom meste, akým je Bratislava. Veríme, že prostredníctvom nášho neobyčajného programu s desiatkami podujatí s nositeľmi Nobelovej ceny, umelcami a ďalšími svetovými lídrami podporíme záujem o vedu u mnohých ľudí nielen na Slovensku, ale aj v susedných krajinách vďaka jeho strategickej polohe v srdci Európy,“ vysvetľuje Garik Israelian, zakladajúci riaditeľ festivalu STARMUS.

Festival STARMUS prináša na Slovensko jeho hlavný partner, spoločnosť ESET, ktorá dlhodobo podporuje vedu a výskum na Slovensku i vo svete. Aktivity spoločnosti sú úzko spojené s vedou a inováciami. Výskum v oblasti bezpečnosti informačných technológií je pilierom činnosti spoločnosti ESET. Okrem vlastného výskumu každoročne prostredníctvom Nadácie ESET organizuje aj ocenenie ESET Science Award, ktoré je venované významným vedeckým osobnostiam pôsobiacim na Slovensku. Posolstvom ocenenia, podobne ako festivalu STARMUS, je popularizácia vedy a zvýšenie vplyvu vedeckých poznatkov na spoločnosť.

photo © Linda Kisková Bohušová STARMUS EARTH The future of our home planet Starmus VII Bratislava, Slovakia ESET Slovakia 12-17 May 2024

„Som presvedčený, že úlohou spoločnosti ESET je viac ako len vývoj technológií a inovácií. Chránime pokrok, ktorý ako ľudstvo dosahujeme. A veríme, že práve veda tento pokrok prináša. Ponúka riešenia mnohých výziev ľudstva. Naša práca, ktorou chránime ľudí pred kybernetickými hrozbami, je len jedným z príkladov toho, čo vedecká komunita robí pre ochranu nášho zdravia, rozvoj technologického pokroku alebo pre vzdelávanie ľudí na celom svete. Tento význam vedy pre spoločnosť chceme priblížiť slovenskému publiku. Festival STARMUS je ukážkou toho, ako sa celá verejnosť môže zapojiť do riešenia naliehavých výziev pre celú spoločnosť,“ vysvetľuje dôvody spojenia s festivalom Richard Marko, generálny riaditeľ spoločnosti ESET.

„Sme radi, že siedmy ročník festivalu bude mať po prvýkrát významného globálneho partnera. ESET vnímame ako úspešnú spoločnosť v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorej úspech je postavený na aplikovanom výskume a technologických inováciách. Nadšenie spoločnosti ESET pre vedu a jej význam pre rozvoj spoločnosti veľmi dobre zapadá do vízie a hodnôt nášho festivalu,“ hovorí Garik Israelian.

photo © Linda Kisková Bohušová STARMUS EARTH The future of our home planet Starmus VII Bratislava, Slovakia ESET Slovakia 12-17 May 2024

Vstupenky na festival Starmus Earth, ktorý sa uskutoční v Bratislave od 12. do 17. mája 2024, budú v predaji od októbra 2023.

Viac informácií nájdete na https://starmus.com/Slovakia a www.starmusfestival.sk

O festivale STARMUS

Už od čias, keď sa prvý homo sapiens pozrel na oblohu plnú hviezd, sme boli ohromení rozľahlosťou vesmíru. Dokonca aj dnes zostávame pokorní pred neuchopiteľnou veľkosťou vesmíru, najmä keď sme si vďaka pokroku vo fyzike a astronómii uvedomili, aké obrovské vzdialenosti nás delia – dokonca aj od našich najbližších susedných hviezd.

photo © Linda Kisková Bohušová STARMUS EARTH The future of our home planet Starmus VII Bratislava, Slovakia ESET Slovakia 12-17 May 2024

Starmus, ktorý vytvorili Garik Israelian, astrofyzik z Inštitútu astrofyziky Kanárskych ostrovov (IAC), a Brian May, astrofyzik a gitarista kultovej rockovej skupiny Queen, je festival vedy, umenia a hudby, na ktorom vystúpili astronauti, kozmonauti, nositelia Nobelovej ceny a významné osobnosti z rôznych vedných odborov a hudobného prostredia.

Stephen Hawking a Alexej Leonov spolu s Brianom Mayom sa v roku 2015 podieľali na vytvorení Medaily Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, ktorá sa udeľuje jednotlivcom a tímom, ktorí významne prispeli k vedeckej komunikácii. Medzi predchádzajúcich držiteľov medaily Stephena Hawkinga patria Jane Goodall, Elon Musk, Neil deGrasse Tyson, Brian Eno, Hans Zimmer a dokumentárny film Apollo 11.

Starmus spája laureátov Nobelovej ceny, významných výskumníkov, astronautov, lídrov a umelcov, aby sa podelili o svoje vedomosti a skúsenosti pri hľadaní odpovedí na zložité otázky ľudstva.

Zdroj: TS
Foto: © Linda Kisková Bohušová